- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1/2 szklanki gorącej wody;
- 2 żółtka jaj;
- Szczypta soli.
1 szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Oddzielić zółtka jaj od białek.
- Śmietanę przełożyć do miseczki. Dodać żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
- Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. (Ja wsypuję mąkę oraz pozostałe składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego).
- Wyrobione ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać szklanką/okrągłą formeką koła.
- Na każde koło ciasta położyć farsz i formować palcami pierogi.
- Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.