czwartek, 27 kwietnia 2017

Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

Składniki:
  1. 150 g liści świeżego szpinaku baby;
  2. 3 średnie pomarańcze.
Sos do sałatki:
  1. 3 łyżki oliwy z oliwek;
  2. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  3. 2 łyżeczki soku z cytryny;
  4. 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy);
  5.  1/2 łyżeczki musztardy (najlepiej delikatnie słodkiej w smaku, u mnie miodowa);
  6. 1/2 łyżeczki chili w proszku;
  7. Sól;
  8. Pieprz.























Sposób przygotowania:
  1. Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć. Przełożyć do miski.
  2. Pomarańcze obrać ze skórki i, nad talerzem, pokroić na cząstki - sok, który wycieknie na talerz podczas dzielenia pomarańczy pozostawić do sosu.
  3. Cząstki pomarańczy przełożyć do miski ze szpinakiem i wymieszać.
  4. Do małego słoika wlać oliwę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód i musztardę. Wsypać chili w proszku, sól i pieprz. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu.
  5. Na talerz wyłożyć liście szpinaku wymieszane z cząstkami pomarańczy i, przed samym podaniem, polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać.
  6. Sałatkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki, tj. porcja dla 2 - 3 osób.
  2. Sos należy dodać do sałatki przed samym podaniem.
  3. Do sałatki najlepiej użyć musztardy o delikatnym, lekko słodkim smaku np. miodowej. W ostateczności może być także sarepska.
  4. Chili można zastąpić ostrą papryką w proszku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >