Składniki:
- 1 duży por (biała część);
- 3 średnie marchewki;
- 2 duże jabłka;
- 3 - 4 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pora, marchewki i jabłka umyć i osuszyć.
- Pora przekroić wzdłuż na 2 części i cieniutko pokroić. Przełożyć do miski.
- Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do miski z pokrojonym porem. Wymieszać.
- Surówkę przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać.
- Przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi spora porcja surówki.
- Zamiast 3 - 4 łyżek majonezu, można dodać kwaśną, gęstą śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki w proporcji 1:1 (np. 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu).
- Pokrojonego pora można ułożyć na sicie i sparzyć wrzątkiem, wówczas surówka będzie łagodniejsza w smaku.
- Smak surówki można wzbogacić o drobno posiekaną natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Klasyka, która często pojawia się na naszym stole :)
OdpowiedzUsuń