Składniki:
- 12 muszli do Tacos;
- 3 duże filety z piersi kurczaka;
- 1/2 łyżki chili w proszku;
- 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku;
- 1/2 łyżeczki kuminu;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- 1 łyżeczka suszonej cebuli (u mnie Prymat);
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 1/3 szklanki płynnego miodu (u mnie lipowy);
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki.
- 1 szklanka startego, łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
- 3 łyżki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
- 1 duży pomidor (u mnie malinowy);
- Pęczek świeżej kolendry;
- Sól i pieprz do oprószenia piersi z kurczaka;
- Olej do posmarowania patelni grillowej.
Sposób przygotowania:
- Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Plasterki papryczek jalapeno odsączyć z zalewy.
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (aby na całej długości były jednakowej grubości), oprószyć solą i pieprzem, z obu stron.
- Tak przygotowane piersi usmażyć na wysmarowanej olejem patelni grillowej, po około 4 minuty na każdą ze stron, na złoty kolor (łączny czas grilowania to min. 8 minut). Przełożyć na talerz, delikatnie przestudzić i przy pomocy dwóch widelców rozszarpać na małe kawałki.
- Do poszarpanego kurczaka dodać miód, sok z limonki, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy tj. chili, wędzoną, słodką paprykę, kumin, czosnek granulowany, cebulę suszoną, sól oraz pieprz i dokładnie wszytko wymieszać.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle do taco. Każdą z muszli wypełnić równomiernie mięsem z kurczaka z przyprawami, a wierzch posypać startym serem.
- Tak przygotowane tacos wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 10 minut, aż ser się rozpuści, a mięso z kurczaka podgrzeje.
- Wyjąć z piekarnika i posypać pokrojonym pomidorem, plastrami jalapeno oraz posiekaną kolendrą.
- Tacos podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubioną salsą czy dipem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 tacos.
- Tacos przygotowane według tego przepisu są pikantne i mają słodko - kwaśny smak.
- Piersi z kurczaka można także usmażyć na zwykłej patelni lub upiec w piekarniku (w temperaturze 190 stopni, grzałka górna i dolna, środkowa półka, przez 35 minut).
- Tacos należy zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
- Do tacos najlepiej użyć łatwo topliwego gatunku sera np. cheddara, goudy czy ementalera.
Tacos podaj z salsą z kukurydzy z cebulą, jalapeno i kolendrą
Salsa z kukurydzy z cebulą, jalapeno i kolendrą |
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńscirapWdesc-su Nancy Evans click
OdpowiedzUsuńtenminali