Składniki:
Zaczyn:
- 75 g świeżych drożdży;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 2 łyżki letniego mleka.
- Cały zaczyn;
- 500 g mąki pszennej;
- 250 ml letniego mleka;
- 2 żółtka jaj;
- 50 ml roztopionego, letniego masła klarowanego;
- Szczypta soli.
- 250 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu z soku);
- 50 g suszonych grzybów;
- 1 łyżka oleju;
- 1 łyżeczka kminku;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- Sól;
- Pieprz.
- Tłuszcz do wysmarowania blachy;
- 1 jajo do posmarowania bułeczek po wierzchu;
- 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek po wierzchu;
- Blacha do pieczenia o wymiarach 32 x 26 cm;
- Okrągła wycinarka do ciastek o średnicy około 9 cm.
Sposób przygotowania:
- Grzyby suszone szybko umyć w letniej wodzie i włożyć do miseczki. Zalać niewielką ilością letniej wody (woda powinna przykryć grzyby) i odstawić do namoczenia na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Namoczone grzyby przełożyć do garnka. Wodę, w której się moczyły grzyby, przecedzić przez sito (aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń) i wlać do garnka z grzybami. Gdyby płynu z moczenia grzybów było zbyt mało, należy dolać niewielką ilość zimnej wody.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soków i przełożyć do garnka z grzybami. Dodać olej, liść laurowy, kminek, ziarna ziela angielskiego i gotować na małym ogniu do miękkości.
- Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić (wyrzucić liść laurowy i ziarna ziela angielskiego). Wystudzić. Drobno posiekać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przygotować zaczyn. Do miski (u mnie misa od miksera) pokruszyć drożdże. Dodać cukier, mąkę i letnie mleko. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
- Po tym czasie do miski z wyrośniętym zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta tj. mąkę pszenną, letnie mleko, letnie, płynne masło klarowane, żółtka jaj i szczyptę soli. Zagnieść elastyczne i błyszczące ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 7 minut; w przypadku ręcznego wyrabiania należy to robić przez około 15 minut).
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
- Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna).
- Jajo (całe) wbić do miseczki. Roztrzepać widelcem. Dodać mleko (1 łyżka). Wymieszać.
- Po upływie godziny wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta.
- Na środek każdego krążka ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i formować w kulki. Tak uformowane bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, w równych odstępach, w 4 rzędach po 3 bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 20 minut.
- Wyrośnięte kulebiaki posmarować po wierzchu roztrzepanym jajem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut, aż staną się lekko złociste.
- Kulebiaki podawać na ciepło lub na zimno, z filiżanką czystego barszczu czerwonego.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 kulebiaków, wycinanych okrągłą wycinarką do ciastek o średnicy 9 cm.
- Bułeczki z tego przepisu są puszyste i miękkie. Nie są chrupiące.
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Kulebiaki z tego przepisu smakują niezwykle. Często je przygotowuję.
OdpowiedzUsuń