Składniki:
CIASTO NA PIZZĘ:
- 1 łyżeczka suchych drożdży instant;
- 4 szklanki mąki pszennej;
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody;
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka soli.
- 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi;
- 2 łyżki oleju;
- 2 czerwone cebule;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g);
- Sól;
- Pieprz.
- 1/4 główki niedużej, białej kapusty;
- 1/4 główki niedużej, czerwonej kapusty;
- 1/4 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
- Pół pęczka świeżej kolendry;
- 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%);
- 1/4 szklanki majonezu;
- 1/2 łyżeczki octu spirytusowego;
- 2 łyżeczki białego cukru;
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
- Sól.
- 4 kulki sera mozzarella (o łącznej wadze 400 g);
- Oliwa z oliwek do wysmarowania papieru do pieczenia i skropienia pizzy;
- Sól do oprószenia pizzy;
- Papier do pieczenia;
- Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
CIASTO NA PIZZĘ:
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę
- Do niewielkiej miseczki wlać letnią wodę. Wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Po tym czasie do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła. Stale miksując na najniższych obrotach, wlać oliwę i mieszać, aż do połączenia składników.
- Następnie, stale miksując na najniższych obrotach, wlać mieszankę wody i drożdży oraz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać całość, aż ciasto połączy się w lepką masę.
- Miskę z wyrobionym ciastem na pizzę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny, do wyrośnięcia.
- Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce.
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości.
- Udka z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć.
- Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, udka z kurczaka, aż skórka stanie się złocisto-brązowa, a z mięsa wypłynie nadmiar tłuszczu. Podsmażone udka z kurczaka przełożyć na talerz, a nadmiar tłuszczu odlać z patelni.
- Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około 2 minuty), dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Dodać podsmażone udka z kurczaka i całość dusić pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 45 - 50 minut, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości.
- Uduszone mięso z kurczaka wyjąć z patelni i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Lekko wystudzone mięso oddzielić przy pomocy dwóch widelców (lub dłońmi) od skóry i kości i delikatnie poszarpać (dwoma widelcami lub dłońmi) na mniejsze kawałki. Kości i skórę wyrzucić.
- Ostrożnie zdjąć nadmiar tłuszczu, który osadził się na powierzchni sosu na patelni, a sos wraz z cebulą przelać do miseczki.
- Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
- Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać.
- Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Do miski z posiekaną kapustą i plastrami jalapeno wlać sos. Dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków.
- Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.
- Kulki mozzarelli pokroić w cienkie plastry.
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni (grzałka górna i dolna).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier do pieczenia delikatnie skropić oliwą z oliwek i dokładnie natłuścić całą jego powierzchnię.
- Wyrośnięte ciasto na pizzę rozciągnąć w dłoniach (można także rozwałkować, ale ciasto z tego przepisu jest na tyle elastyczne, że lepiej je rozciągać), przełożyć na wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia blachę i rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy, aż będzie odpowiednio cienkie.
- Rozciągnięte na blasze ciasto na pizzę bardzo delikatnie skropić oliwą, wysmarować palcami całą powierzchnię ciasta oraz posypać solą po wierzchu (niewielką ilością - ok. 1/4 łyżeczki).
- Na tak przygotowany spód pizzy rozsmarować odłożony do miseczki sos bbq z cebulą (z duszenia kurczaka), na sos położyć plastry mozzarelli, na ser kawałki kurczaka.
- Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 12 - 15 minut, aż ser się rozpuści, przypiecze i zacznie delikatnie bulgotać.
- Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika. Na jej wierzch położyć pikantnego coleslawa, pokroić na kawałki i zajadać ze smakiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 1 duża pizza (wielkości blachy z wyposażenia piekarnika) lub 2 mniejsze (w przypadku przygotowywania 2 małych pizz, ciasto po wyrobieniu należy podzielić na 2 części, każdą z nich ułożyć na talerzu/w miseczce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia).
- Ciasto na pizzę najlepiej wyrobić na 24 godziny przed pieczeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce.
- Ciasto można przygotować max. z 4 dniowym wyprzedzeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce.
- Ciasto na pizzę można także zamrozić. Wyrobione ciasto należy, tak jak zwykle, odstawić do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko natłuścić oliwą z oliwek, umieścić, każdą osobno, w woreczkach strunowych, przeznaczonych do przechowywania żywności i przechowywać w zamrażalniku przez max. 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto w woreczku włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować, nałożyć dodatki i piec zgodnie z przepisem.
- Udka z kurczaka można zastąpić 2 filetami z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 500 g). W tym przypadku, do naczynia żaroodpornego, wlać część sosu bbq. Włożyć przyprawione solą i pieprzem piersi. Zalać pozostałym sosem bbq, tak aby całe piersi były pokryte sosem. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 25 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i rozszarpać mięso przy pomocy 2 widelców.
- Wolno pieczone mięso z kurczaka jest soczyste i aromatyczne.
- Ilość ząbków czosnku, jak i dodatek jalapeno do surówki, można dowolnie zmieniać.
- Sos barbecue można zastąpić np. dobrej jakości pikantnym ketchupem. Zmieni to co prawda zupełnie smak dania, ale mięso i tak będzie pyszne i soczyste.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Niezjedzone resztki kurczaka w sosie bbq, jak pikantnego colesława
można wykorzystać do przygotowania
pysznych, domowych burgerów z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantnym coleslawem!
Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie bbq i pikantnym coleslawem |
Ciekawy wpis
OdpowiedzUsuń