wtorek, 6 lutego 2018

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami


Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
  3. 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego;
  4. 1/2 szklanki białego cukru;
  5. 2 duże jaja (klasy L);
  6. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  7. 1 szklanka (250 g) kremowego masła orzechowego;
  8. 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej);
  9. 1 i 1/2 szklanki (300 g) lentilek lub m&m'sów w brązowym opakowaniu;
  10. 1 szklanka (190 g) drobno posiekanej czekolady (deserowej lub mlecznej);
  11. 1/2 łyżeczki soli;
  12. 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
DODATKOWO:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Łyżka do lodów o średnicy 5 cm - opcjonalnie;
  3. Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



 Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsypać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać i odstawić na bok.
  2. Do dużej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękkie masło. Dodać cukier trzcinowy i biały i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty).
  3. Następnie, stale miksując, dodać masło orzechowe, jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników.
  4. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli, partiami, dodać mąkę pszenną wymieszaną z sodą i solą. 
  5. Następnie, stale miksując, dodać płatki owsiane i wymieszać.
  6. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać lentilki/m&m'sy i drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać (mikserem lub łyżką - u mnie mikserem, pulsacyjnie), aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka.
  7. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Przy pomocy 2 łyżek stołowych (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka).
  9. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 - 14 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe, a  góra będzie upieczona.
  10. Upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić, na blasze do pieczenia, do lekkiego wystudzenia, na około 5 - 10 minut.
  11. Po tym czasie ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzi około 55 ciasteczek. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszło 38 ciasteczek.
  2. Ciasteczka należy piec partiami. Im większe ciasteczka, tym dłuższy czas pieczenia (u mnie piekły się przez 14 minut).
  3. Do ciasteczek należy użyć płatków owsianych górskich. Nie zalecam użycia błyskawicznych.
  4. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są miękkie, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i są pełne cukierków, kawałków czekolady oraz płatków owsianych.
  5. Przygotowanie tych ciasteczek nie wymaga schłodzenia ciasta w lodówce.
  6. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko karmelowy), wilgotność, oraz delikatnie ciągliwy środek.
  7. Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (u mnie w puszce), w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
  8. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Live Weel Bake Often.

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >