Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- Szczypta soli;
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego);
- 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu);
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 1 białko jaja;
- 1/2 szklanki rodzynek.
DODATKOWO:
- Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm;
- Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Do dużej miski wsypać płatki owsiane, cynamon i sól. Wymieszać. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód) i ekstrakt waniliowy. Dodać białko jaja (żółtko nie jest potrzebne). Wymieszać.
- Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju, syropu klonowego, ekstraktu waniliowego i białka jaja.
- Tak przygotowaną granolę wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, przy czym po 15 minutach granolę należy lekko przemieszać.
- Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić na blasze do całkowitego wystudzenia.
- Do wystudzonej granoli dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.
- Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą około 3 szklanki granoli. Widoczne na zdjęciach 2 słoiki granoli zostały przygotowane z podwójnej porcji składników.
- Dodatek białka umożliwia tworzenie się chrupiących zbitek granoli. Można oczywiście z niego zrezygnować.
- W celu przygotowania wegańskiej wersji granoli wystarczy zrezygnować z dodatku białka jaja, a dla stworzenia wersji bezglutenowej należy użyć bezglutenowych płatków owsianych.
- Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce, słoiku, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności), w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni. Dzięki temu możesz zrobić większą porcję granoli i cieszyć się jej smakiem, aż przez 2 tygodnie!
- Do granoli można dodać swoje ulubione dodatki np. posiekane migdały czy orzechy a nawet rodzynki w czekoladzie.
- Dodatek syropu klonowego (miodu) nadaje słodyczy granoli, a połączenie rodzynek i cynamonu zapewnia pyszny smak. Granola na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom ciasteczek owsianych z rodzynkami!
- Granola wyśmienicie smakuje podana z jogurtem, mlekiem czy wymieszana ze smoothie.
Źródło przepisu: Live well bake often.
Jeśli lubisz połączenie płatków owsianych ze smakiem rodzynek i cynamonu
spróbuj także ciasteczek owsianych z rodzynkami
Ciasteczka owsiane z rodzynkami |
Uwielbiam takie granole, bo można je przygotować wcześniej, a później mamy śniadanie gotowe ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com
Przepyszna:)
OdpowiedzUsuńlubie takie jedzonko
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń