niedziela, 26 maja 2013

Wiejski barszcz czerwony

Barszcz czerwony po wiejsku...
Kompozycja czerwonych, soczystych buraków, odrobiny cukru, octu i kwaśnej śmietany.
Idealny z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem.
Niezapomniany smak wakacji na wsi.
Komu talerz buraczanej ambrozji? 
Każdy kto spróbuje, będzie do niego często wracał!


Składniki:
  1. 1,5 kg czerwonych buraków;
  2. 2,5 l zimnej wody;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 2 średnie liście laurowe;
  5. 5 ziaren ziela angielskiego;
  6. 1 łyżka majeranku;
  7. 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawrtości tłuszczu 18%;
  8. 4 łyżki cukru
  9. od 2 do 8 łyżek octu, w zależności od stopnia kwasowości barszczu jaki chce się uzyskać;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Ziemniaki;
  2. Pęczek koperku.

Sposób przygotowania:
  1. Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.
  2. Czosnek obrać.
  3. Buraki przełożyć do sporego garnka, zalać 2,5 l zimnej wody.  Dodać ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę soli, majeranek i cukier. Całość gotować 20 minut.
  4. Po upływie 20 minut dodać ocet. Całość gotować jeszcze 15 minut.
  5. Następnie odstawić barszcz na 1,5 - 2 godziny, aby barszcz nabrał smaku i koloru. Ja najczęściej odstawiam na całą noc i na drugi dzień kończę zupę.
  6. Po tym czasie barszcz przecedzić do innego garnka, podgrzać.
  7. W oddzielnej miseczce śmietanę rozrobić z gorącym barszczem. Barszcz zestawić z ognia. Dodać śmietanę do zupy.
  8. Ziemniaki ugotować i utłuc.
  9. Zupę podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.


Uwagi do przepisu:
  1. W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.
  2. Zakwas można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odcedzić i zaprawić śmietaną.
  3. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie





7 komentarzy :

  1. Dokładnie tak samo podawała moja babcia! Z tłuczonymi ziemniakami, zabielany :) Pychota, niebo w gębie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, pyszny niebo dla podniebienia!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieśniacki przepis, ja tam robię po miejsku, barszcz czerwony ale z uszkami , natomiast z kartoflami? fujjjjj, ohyda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z uszkami , wielkości ( przepraszam )paznokcia od kciuka , podajemy czysty barszcz wigilijny trochę innaczej przyprawiany , natomiast z tłuczonymi ziemniakami i zabielany podajemy klasyczny barszcz czerwony "zabielany" -wiejski-miejski - jak wolisz

      Usuń
    2. Zenada,Ty nie wiesz co dobre poprostu. Tu nie ma podzialu wiejski-miejski,wszedzie sie tak jada trzeba troche poznac swiata.

      Usuń
  4. najpierw spróbuj a później komentuj!!!!!!!!!!!!!!!! bo sam/a jesteś wieśniak jak nie wiesz co dobre!!!!!!!!!! Po miejsku barszcz z uszkami...buhahahahahaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha �� barszcz bardzo smaczny, takiego przepisu szukałam ☺ znika w błyskawicznym tempie, polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...