Czerwone, buraczane wiórki.
Złocista zasmażka z cebulką.
Idealny dodatek do dania głównego.
Niezapomniany smak dzieciństwa!
Składniki:
- 8 - 10 dużych, czerwonych buraków;
- Ząbek czosnku;
- Łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 4 łyżki octu spirytusowego;
- 2 łyżki cukru;
- Sól;
- Pieprz.
Zasmażka:
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, umyć, gotować do miękkości. Wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do startych buraków dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do buraków i wymieszać.
- Do buraków dodać śmietanę i wymieszać.
- Na rozgrzanej na dużej patelni margarynie podsmażyć cebulkę. Następnie dodać mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor.
- Do złocistej zasmażki dodać buraki, wymieszać i podsmażać, aż całość zgęstnieje.
- Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego.
- Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Margarynę można zastąpić masłem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Uwielbiam...
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńna obiadek
OdpowiedzUsuń