Kawałeczki soczystych pomidorów.
Drobno posiekana czerwona cebula.
Listki świeżej, aromatycznej kolendry.
Kawałeczki ostrej papryczki chili.
Dodatek szczypiorku i czosnku.
Skropiona sokiem z cytryny.
Doprawiona solą i pieprzem.
Smacznego!
Składniki:
- 2 średnie pomidory;
- 1 mała, czerwona cebula;
- 1/2 czerwonej papryczki chili;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry;
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku;
- Sok wyciśnięty z jednej, małej cytryny;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć, wyrzucić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do pomidorów.
- Papryczkę chili umyć, osuszyć, oczyścić z nasion (jeśli salsa ma być bardzo ostra - pozostawić ziarna), drobno posiekać. Dodać do pomidorów i cebuli.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do salsy.
- Do salsy dodać drobno posiekany szczypiorek i kolendrę. Wymieszać.
- Salsę skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać np. do nachos czy innych potraw meksykańskich.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ostrość salsy można zmieniać zwiększając lub zmniejszając ilość papryczki chili (w tym ilość pozostawionych nasion).
- Z dodatku kolendry można zrezygnować lub zastąpić ją natką pietruszki.
- Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki.
- Pomidory, jeśli ktoś woli bez skóry, można sparzyć wrzątkiem, obrać i dopiero pokroić.
Źródło przepisu: Zajadam.pl
Zjadłabym takiej salsy, zwłaszcza w pochmurny zimowy dzień...
OdpowiedzUsuńpomidory to likopen
OdpowiedzUsuń