wtorek, 12 maja 2015

Surówka z cykorii i pomidorów

Surówka z cykorii i pomidorów...
Paseczki chrupiącej, gorzkawej cykorii.
Kosteczki soczystych, słodkich pomidorów.
Dużo zielonego, pachnącego szczypiorku. 
A całość oblepiona kwaśną śmietaną.
Pyszna surówka do obiadu.
Smacznego!
Składniki:
  1. 3 średnie cykorie;
  2. 2 średnie pomidory;
  3. Pęczek szczypiorku;
  4. 150 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 1 płaska łyżeczka białego cukru;
  6. 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Cykorie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąby i cienko pokroić.
  2. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do pokrojonej cykorii.
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
  4. Do surówki dodać śmietanę, ocet i cukier. Wymieszać.
  5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Surówkę należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż może podejść wodą, jeżeli będzie długo stała.
  2. Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować, lub zastąpić go sokiem z cytryny, a szczypiorek - drobno posiekaną cebulą.
  3. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


sobota, 9 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką...
Spód z kruchego ciasta.
Puszysta, budyniowa pianka.
Słodko - kwaśny rabarbar.
A na wierzchu wiórki z ciasta.
Pyszne, wiosenne, domowe.
Polecam!

Składniki:

Ciasto kruche:
  1. 2,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 5 żółtek jaj;
  3. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 250 g margaryny;
  5. 3 łyżki cukru pudru.
Pianka budyniowa:
  1. 5 białek jaj;
  2. 1 cukier wanilinowy (opakowanie o wadze 16 g);
  3. 1 szklanka białego cukru;
  4. 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 opakowania, każde po 40 g);
  5. 1/2 szklanki oleju;
  6. Szczypta soli.
Dodatkowo:
  1. 500 g rabarbaru (waga przed obraniem);
  2. 1/4 szklanki cukru pudru;
  3. Papier do pieczenia + olej do wysmarowania blachy.
Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto.
  2. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości 40 i 60 % i wstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Drugi kawałek ciasta pozostawić dalej w zamrażalniku.
  3. Blachę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Tak przygotowaną blachę wylepić wyjętą  z zamrażalnika większą częścią ciasta.
  5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto wystudzić w blasze.
  6. Przygotować owoce: rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Posypać cukrem pudrem (1/4 szklanki), wymieszać i wyłożyć na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku z rabarbaru.
  7. Przygotować budyniową piankę: białka jaj ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, stale miksując, dodać cukier waniliowy, następnie dodawać po 1 łyżce cukru. Cały czas miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując, wsypać budynie w proszku, a na koniec wlać  powoli olej i zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę równomiernie wyłożyć na podpieczone, wystudzone ciasto.
  8. Pokrojony rabarbar odsączyć z nadmiaru soku. Wyłożyć na piankę.
  9. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (twz. grube wiórki).  Wiórkami ciasta posypać rabarbar.
  10. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do  180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 minut. 
  11. Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu. Upieczone, wystudzone ciasto można oprószyć po wierzchu cukrem pudrem (u mnie bez).
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm.
  2. Do ciasta można użyć dowolnych owoców sezonowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


wtorek, 5 maja 2015

Zupa pieczarkowa zabielana

Zupa pieczarkowa zabielana...
Aromatyczna i pachnąca grzybami. 
Z pływającymi plasterkami pieczarek.
Przyprawiona czosnkiem i majerankiem.
Z dodatkiem natki pietruszki.
Zabielona słodką śmietanką.
Podana z makaronem.
Smacznego!


Składniki:
  1. 700 g pieczarek;
  2. 250 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12% (w kartoniku, takiej do kawy);
  3. 1,5 bulionu (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym);
  4. 1 duża cebula;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  7. 1 łyżka majeranku;
  8. 3 łyżki masła;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. 250 g makaronu.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  3. Cebulę obrać, drobno pokroić.
  4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
  7. Do zeszklonej cebuli dodać plasterki pieczarek i podsmażać przez około 10 - 15 minut. Na sam koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez bardzo krótką chwilę (około 30 sekund) razem podsmażać.
  8. Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem przełożyć z patelni do garnka. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu, aż pieczarki będą miękkie.
  9. Śmietankę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy. Zupę zagotować. 
  10. Dodać majeranek, natkę pietruszki. Doprawić solą i sporą porcją pieprzu. Zdjąć z ognia.
  11. Podawać gorącą z ugotowanym makaronem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2,5 litry zupy.
  2. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  3. Słodką śmietankę UHT można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką).
  4. Zupę należy dobrze popieprzyć, aby nie była mdła.
  5. Zupę można zagęścić, dodając do śmietanki 2 - 3 łyżki mąki pszennej oraz chochlę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i wlać do zupy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Młoda kapusta ze śmietanką

Młoda kapusta ze śmietanką...
Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty.
Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem.
Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku.
Zaprawione słodką śmietanką.
Pyszny dodatek do obiadu.
Smacznego!


Składniki:
  1. 1 główka młodej kapusty (moja była o wadze około 700 g);
  2. 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem;
  3. 1 średnia marchewka;
  4. Pęczek koperku;
  5. 1/2 łyżki vegety;
  6. 125 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12 % (takiej w kartoniku, do kawy);
  7. 1 łyżka masła;
  8. 2 łyżki octu (u mnie spirytusowy);
  9. 1,5 łyżki mąki pszennej;
  10. Szczypta białego cukru;
  11. Sól;
  12. Pieprz;
  13. 1 litr + 250 ml  zimnej wody.

Sposób przygotowania:
  1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Cebulę dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Do garnka wlać 1 litr zimnej wody i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić poszatkowaną kapustę i gotować na średnim ogniu, przez 3 - 4 minuty. Kapusta ma się zaparzyć i pozbyć goryczki. Odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka.
  6. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić plasterki marchewki i podsmażać około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną cebulkę (bez szczypiorku) i wszystko razem przez krótką chwilkę podsmażać. Podsmażoną marchewkę z cebulą dodać do kapusty, a garnek z powrotem postawić na ogniu.
  7. Do kapusty z cebulą i marchewką wlać 250 ml wody. Dodać vegetę, ocet, posiekany koperek, szczypiorek i dusić, aż kapusta będzie miękka.
  8. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do ugotowanej (tj. gdy kapusta będzie już miękka) kapusty. Wymieszać.
  9. Kapustę zestawić z ognia. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.
  10. Podawać na gorąco, najlepiej z młodymi ziemniakami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Śmietankę UHT do kawy można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką), ale wówczas danie będzie bardziej kaloryczne.
  2. Ocet można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub cytryną, masło - margaryną, a śmietankę - ewentulanie mlekiem.
  3. Danie można urozmaicić o dodatek kminku, a cebulę i marchewkę zeszklić na smalcu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

poniedziałek, 4 maja 2015

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie...
Domowy, pysznie zdrowy.
Bez zbędnych polepszaczy.
Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej.
Z dodatkiem siemienia lnianego.
Smacznego!
Składniki:

Zaczyn:
  1. 75 g zakwasu żytniego;
  2. 200 g letniej, przegotowanej wody;
  3. 250 g mąki żytniej (typ 720);
Ciasto chlebowe:
  1. Cały zaczyn;
  2. 250 g mąki żytniej (typ 720);
  3. 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  4. 220 - 250 ml letniej, przegotowanej wody;
  5. 1 łyżeczka soli;
  6. 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.
























Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 - 14 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego (oprócz wody) tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, siemię lniane i wymieszać łyżką do połączenia składników. Zostawić na 5 minut.
  3. Po tym czasie dolewać stopniowo wodę i mieszać ciasto łyżką lub (tak jak u mnie) mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie, ale nie może być zbyt rzadkie.
  4. 2 małe keksówki wysmarować olejem. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto, wyrównać mokrą dłonią, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki).
  5. Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne  25 minut.
  6. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 900 g bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na  keksówkę o wymiarach 22 x 11,5 cm.
  3. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  4. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  5. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

























Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji.

Nadziewane pieczarki jak z Pizza Hut

Nadziewane pieczarki jak z Pizza Hut...
Kapelusze świeżych pieczarek.
Pysznie nadziane mozzarellą.
Z plastrem chrupiącego boczku na wierzchu.
Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.
Idealny dodatek do obiadu lub przystawka na imprezę.
Polecam! 
 Składniki:
  1. 12 dużych pieczarek (łączna waga około 500 g);
  2. 75 g startej mozzarelli;
  3. 4 plastry wędzonego boczku;
  4. 1/4 pęczka szczypiorku.


 Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć, nie obierać, oddzielić nóżki od kapeluszy.
  2. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić.
  3. Przygotować farsz. Nóżki pieczarek bardzo drobno posiekać. Dodać startą mozzarellę. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać kapelusze pieczarek.
  4. Każdy plaster boczku podzielić na 3 kawałki. Na każdej nadzianej pieczarce układać kawałek boczku.
  5. Tak przygotowane pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym/na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.
  6. Gorące pieczarki posypać posiekanym szczypiorkiem.
  7. Podawać gorące lub ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 nadziewanych pieczarek.
  2. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem a boczek np. szynką parmeńską.
  3. Z dodatku szczypiorku można zrezygnować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem...
Wiórki zielonej, młodej kapusty.
Kosteczki ostrej cebuli.
Drobno posiekany koperek.
Całość skropiona olejem i sokiem z cytryny.
Doprawiona cukrem, solą i pieprzem.
Pyszny smak wiosny!
























Składniki:
  1. 1 mała główka młodej kapusty;
  2. 1 mała cebula;
  3. Pęczek koperku;
  4. 1 - 2 łyżki oleju;
  5. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  6. 1 łyżeczka białego cukru;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
 Sposób przygotowania:
  1. Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Posolić i odstawić na  10 minut.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić. Dodać do poszatkowanej i posolonej kapusty.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do kapusty z cebulą. 
  4. Surówkę wymieszać czystą dłonią.
  5. Do surówki dodać cukier, olej, sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie wymieszać.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Widoczna na zdjęciu slaterka została przygotowana z 1/2 dużej główki młodej kapusty.
  2. Ilość soku z cytryny i cukru należy dostosować do własnych upodobań smakowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

piątek, 1 maja 2015

Pizza rodzinna

Pizza rodzinna...
Wyrośnięta i pyszna.
W środku miękka i puszysta.
Na zewnątrz pysznie chrupiąca.
Zapieczona z ulubionymi dodatkami.
Domowa, najlepsza!
Składniki:

Ciasto:
  1. 3,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 50 g świeżych drożdży;
  3. około 1,5 szklanki ciepłej wody (ja dałam 1 szklankę);
  4. 5 łyżek oleju;
  5. 1 łyżka przyprawy do pizzy;
  6. Szczypta soli;
  7. Szczypta cukru;
  8. 4 łyżki ketchupu.
Ulubione dodatki (u mnie):
  1. 100 g pieczarek;
  2. 1/2 średniej, czerwonej papryki;
  3. 200 g startej mozzarelli;
  4. 4 łyżki krojonych, marynowanych papryczek jalapeno.
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia.
Szklanka = 250 ml

Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodać olej i przyprawę do pizzy.
  2. Wlać 1 szklankę wody (na początek należy wlać jedynie 1 szklankę wody i ewentualnie wyrabiając ciasto dolać pozostałą część, aby wyregulować jego gęstość. U mnie wystarczyła 1 szklanka wody) i zagnieść elastyczne ciasto (ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki).  Ja zagniatam ciasto mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
  3. Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę/blat i rozwałkować na rozmiar odpowiadający blasze z wyposażenia piekarnika.
  5. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Na tak przygotowaną blachę przełożyć ciasto na pizzę i posmarować je ketchupem.
  7. Pizzę z samym ketchupem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180  stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż pizza się podpiecze i wyrośnie.
  8. Podpieczoną pizzę wyjąć z piekarnika, posypać 1/2 startej mozzarelli oraz ulubionymi dodatkami (u mnie pieczarki pokrojone w plasterki, papryka pokrojona w drobną kostkę i jalapeno). Po wierzchu posypać pozostałą częścią mozzarelli.
  9. Pizzę ponownie wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180  stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a dodatki ogrzeją.
  10. Pizzę podawać bezpośrednio po upieczeniu, z ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na 1 dużą, prostokątną pizzę (z blachy z wyposażenia piekarnika) lub 2 mmniejsze, okrągłe.
  2. Na początek, do ciasta, należy wlać jedynie 1 szklankę wody i ewentualnie wyrabiając ciasto dolać pozostałą część, aby wyregulować jego gęstość. U mnie wystarczyła 1 szklanka wody. Wszystko zależy od wilgotności/rodzaju mąki.
  3. Podpieczenie samego spodu pizzy z ketchupem powoduje, że pizza jest na zewnątrz chrupiąca, nie mięknie od dodatków, a w środku miękka i puszysta.
  4. Z ilością dodatków nie należy przesadzać. Dużej ilości, zwłaszcza mokrych dodatków, nie wytrzyma żadne ciasto na pizzę i w konsekwencji straci na chrupkości.
  5. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a ketchup - ulubionym sosem do pizzy.
  6. Zamiast przyprawy do pizzy można dodać suszonej bazylii czy/i oregano.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.