Pizza rodzinna...
Wyrośnięta i pyszna.
W środku miękka i puszysta.
Na zewnątrz pysznie chrupiąca.
Zapieczona z ulubionymi dodatkami.
Domowa, najlepsza!
Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej;
- 50 g świeżych drożdży;
- około 1,5 szklanki ciepłej wody (ja dałam 1 szklankę);
- 5 łyżek oleju;
- 1 łyżka przyprawy do pizzy;
- Szczypta soli;
- Szczypta cukru;
- 4 łyżki ketchupu.
Ulubione dodatki (u mnie):
- 100 g pieczarek;
- 1/2 średniej, czerwonej papryki;
- 200 g startej mozzarelli;
- 4 łyżki krojonych, marynowanych papryczek jalapeno.
Dodatkowo:
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodać olej i przyprawę do pizzy.
- Wlać 1 szklankę wody (na początek należy wlać jedynie 1 szklankę wody i ewentualnie wyrabiając ciasto dolać pozostałą część, aby wyregulować jego gęstość. U mnie wystarczyła 1 szklanka wody) i zagnieść elastyczne ciasto (ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki). Ja zagniatam ciasto mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
- Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę/blat i rozwałkować na rozmiar odpowiadający blasze z wyposażenia piekarnika.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na tak przygotowaną blachę przełożyć ciasto na pizzę i posmarować je ketchupem.
- Pizzę z samym ketchupem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż pizza się podpiecze i wyrośnie.
- Podpieczoną pizzę wyjąć z piekarnika, posypać 1/2 startej mozzarelli oraz ulubionymi dodatkami (u mnie pieczarki pokrojone w plasterki, papryka pokrojona w drobną kostkę i jalapeno). Po wierzchu posypać pozostałą częścią mozzarelli.
- Pizzę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a dodatki ogrzeją.
- Pizzę podawać bezpośrednio po upieczeniu, z ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na 1 dużą, prostokątną pizzę (z blachy z wyposażenia piekarnika) lub 2 mmniejsze, okrągłe.
- Na początek, do ciasta, należy wlać jedynie 1 szklankę wody i ewentualnie wyrabiając ciasto dolać pozostałą część, aby wyregulować jego gęstość. U mnie wystarczyła 1 szklanka wody. Wszystko zależy od wilgotności/rodzaju mąki.
- Podpieczenie samego spodu pizzy z ketchupem powoduje, że pizza jest na zewnątrz chrupiąca, nie mięknie od dodatków, a w środku miękka i puszysta.
- Z ilością dodatków nie należy przesadzać. Dużej ilości, zwłaszcza mokrych dodatków, nie wytrzyma żadne ciasto na pizzę i w konsekwencji straci na chrupkości.
- Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a ketchup - ulubionym sosem do pizzy.
- Zamiast przyprawy do pizzy można dodać suszonej bazylii czy/i oregano.