czwartek, 26 kwietnia 2018

Granola marchewkowa



Składniki:
  1. 2 szklanki płatków owsianych górskich;
  2. 1 szklanka startej marchewki;
  3. 1 szklanka orzechów włoskich;
  4. 1/2 szklanki wiórków kokosowych - opcjonalnie;
  5. 1/2 szklanki rodzynek;
  6. 1/4 szklanki syropu klonowego (lub miodu jak u mnie);
  7. 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego);
  8. 1 łyżeczka cynamonu;
  9. 1/2 łyżeczki soli;
  10. 1/4 łyżeczki mielonego imbiru;
  11. 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej;
  12. Szczypta mielonych goździków.
DODATKOWO:
  1. Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm;
  2. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml




Sposób przygotowania:
  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  3. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, startą marchewkę, orzechy włoskie, wiórki kokosowe oraz przyprawy (cynamon, sól, imbir, gałkę muszkatołową i goździki). Wymieszać. Odstawić na bok.
  4. Do drugiej miseczki wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód). Wymieszać.
  5. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju i syropu klonowego (miodu).
  6. Tak przygotowaną granolę wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut, przy czym po upływie połowy tego czasu granolę należy lekko przemieszać.
  7. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić na blasze do całkowitego wystudzenia.
  8. Do wystudzonej granoli dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.
  9. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez okres max. do dwóch tygodni.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 5 szklanek granoli.
  2. Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce, słoiku, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności), w temperaturze pokojowej, przez okres max. do dwóch tygodni. Dzięki temu możesz zrobić większą porcję granoli i cieszyć się jej smakiem, aż przez 2 tygodnie!
  3. Granola przygotowana według tego przepisu, dzięki dodatkowi startej marchewki, jest nieco bardziej wilgotna, w porównaniu z innymi, przygotowanymi przeze mnie granolami.
  4. Dodatek syropu klonowego (miodu) nadaje słodyczy granoli, a połączenie rodzynek i cynamonu zapewnia pyszny smak. Granola na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom ciasta marchewkowego!
  5. Granola wyśmienicie smakuje podana z jogurtem, mlekiem czy wymieszana ze smoothie.
Źródło przepisu: Gimme Some Oven.

środa, 25 kwietnia 2018

Curry z kurczakiem, ananasem i kukurydzą



Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 1 średnia cebula;
  3. Puszka ananasa w kawałkach w lekkim syropie (waga netto wraz z syropem - 565 g);
  4. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
  5. 1 czubata łyżka curry;
  6. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  7. 1/4 łyżeczki chili w proszku;
  8. 1/2 szklanki zimnej wody;
  9. 2 łyżki mąki pszennej;
  10. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  11. 1 łyżka oleju;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w niewielką kostkę. Oprószyć słodką papryką w proszku (1/2 łyżeczki), szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka i podsmażać na średnim ogniu, przez krótką chwilę (około 2 - 3 minuty).
  5. Na patelnię z delikatnie podsmażonym kurczakiem wrzucić posiekaną cebulę i całość razem podsmażać, aż cebula i kurczak staną się złociste (przez kolejne 2 - 3 minuty).
  6. Następnie do podsmażonego kurczaka z cebulą wlać całą zawartość puszki z ananasem (tj. kawałki ananasa i syrop) oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę konserwową. Wsypać mieszankę przypraw curry (1 czubatą łyżkę) oraz chili w proszku (1/4 łyżeczki). Wymieszać, gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie ugotowany (przez ok. 5 minut).
  7. W międzyczasie do miseczki wlać zimną wodę (1/2 szklanki). Dodać śmietanę (2 łyżki). Wsypać mąkę pszenną (2 łyżki). Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
  8. Tak przygotowaną zaprawkę wlać, na sam koniec duszenia, na patelnię z kurczakiem i warzywami. Cały czas gotując na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
  9. Gotowe curry przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  10. Curry podawać gorące, z ryżem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
  2. Ostrość curry można regulować, zmniejszając lub zwiększając ilość chili w proszku.
  3. Curry przygotowane według tego przepisu ma słodko (za sprawą ananasa) - kwaśny (dzięki śmietanie) i lekko ostry (przez dodatek chili) smak. Jest gęste i kremowe.
Inspiracja do przepisu: Kruche Babeczki.

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Knedle z białym serem



Składniki:

CIASTO:
  1. 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem i ugotowaniem);
  2. 1 szklanka mąki pszennej;
  3. 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
  4. 1 jajo (klasy L).
NADZIENIE:
  1. 500 g białego sera półtłustego;
  2. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  3. 1 żółtko jaja (klasy L);
  4. 4 łyżki białego cukru.
DODATKOWO:
  1. 100 g mlecznej czekolady;
  2. 100 g masła;
  3. Sól.
1 szklanka = 250 ml



Sposób przygotowania:

CIASTO:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie. 
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę (lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki przełożyć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wbić jajo. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
NADZIENIE:
  1. Do miski przełożyć ser biały. Dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Wbić żółtko jaja (białko nie jest potrzebne do tego przepisu). Dodać cukier wanilinowy oraz biały. Dokładnie wymieszać.
KNEDLE Z BIAŁYM SEREM:
  1. Z ciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować kulki (wielkości orzecha włoskiego lub większe - jak u mnie) i mocno rozpłaszczać je na dłoni na cienki placuszek.
  2. Na środku każdego takiego placuszka z ciasta umieścić nadzienie z białego sera, dokładnie zlepić brzegi i uformować kształtną kulkę. 
  3. Tak przygotowane knedle odkładać na dobrze oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
  4. W dużym garnku (u mnie 5 - litrowy) zagotować sporą ilość wody (około 3 litrów) i lekko ją posolić.
  5. Knedle wrzucać partiami (po kilka sztuk) na wrzącą wodę i gotować, na małym ogniu, przez około przez ok. 4 - 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. W czasie gotowania knedli woda nie może wrzeć, bo knedle się rozpadną. W sytuacji, gdy woda zaczyna bulgotać, należy ją ostudzić kilkoma kroplami zimnej wody.
  6. Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, przed podaniem zlać ewentualną wodę z talerzy.
  7. Masło rozpuścić w rondelku, na małym ogniu.
  8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  9. Knedle podawać ciepłe, oblane roztopionym masłem i oprószone wiórkami czekolady.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od 15 większych (jak u mnie) do 20 mniejszych knedli.
  2. Knedle należy gotować w dużej ilości, gorącej, posolonej wody.
  3. Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną.
  4. Ziemniaki na knedle powinny być mączyste i łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Wówczas knedle będą smaczniejsze. 
  5. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne. 
  6. Ponadto ciasto z gotowanymi ziemniakami w składzie nie może zbyt długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie.
  7. Knedle najlepiej formować dłońmi oprószonymi mąką pszenną (lub wilgotnymi) i układać na dokładnie oprószonej mąką stolnicy, aby się nie poprzyklejały.
  8. Uformowane knedle należy gotować bezpośrednio po przygotowaniu. Inaczej mogą się poprzyklejać do stolnicy. Nie należy przygotowywać ich wcześniej, a gotować np. po kilku (a nawet po 1 godzinie), bo się poprzyklejają do stolnicy.
  9. Knedle należy wkładać pojedynczo do posolonej, wrzącej wody i gotować na małym ogniu. W czasie gotowania woda nie może wrzeć, bo knedle się rozpadną. Jeżeli zaczyna bulgotać, należy ją ostudzić niewielką ilością zimnej wody.
  10. Do wody, w której będą gotowały się knedle, można dodać odrobinę mąki pszennej - wówczas nie przykleją się do dna garnka. 
  11. Knedle podczas gotowania zwiększają swoją objętość. Dlatego należy je gotować w dużym  (i dość szerokim) garnku, bez przykrycia, w dużej ilości gorącej wody.
  12. Ugotowane knedle najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie odcedzać z nadmiaru wody i układać na talerzu.
  13. W celu sprawdzenia czy knedle są już ugotowane, można wyjąć jednego z nich, przekroić na pół i sprawdzić czy jest suchy. Jeśli tak - knedle są ugotowane.
  14. 1 szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Przyślij Przepis.


czwartek, 19 kwietnia 2018

Granola z pestkami dyni, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi



Składniki:
  1. 3 szklanki płatków owsianych górskich;
  2. 1 szklanka suszonej żurawiny;
  3. 1/2 szklanki pestek dyni;
  4. 1/2 szklanki wiórków kokosowych;
  5. 1/2 łyżeczki soli;
  6. 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu - jak u mnie);
  7. 1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowego, kokosowego, z pestek winogron lub innego ulubionego).
DODATKOWO:
  1. Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm;
  2. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml




Sposób przygotowania:
  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, suszoną żurawinę, pestki dyni oraz wiórki kokosowe. Wymieszać. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski wlać olej roślinny, syrop klonowy (lub miód). Wsypać sól. Wymieszać.
  4. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju i syropu klonowego/miodu.
  5. Tak przygotowaną granolę wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 45 minut, przy czym po upływie połowy czasu pieczania granolę należy lekko przemieszać.
  6. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić na blasze do całkowitego wystudzenia.
  7. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni.
SMACZNEGO!





Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 5 szklanek granoli. 
  2. Granola przygotowana według tego przepisu jest dość sypka.  Aby w granoli utworzyły się chrupiące zbitki można dodać białko jaja klasy L do mieszanki syropu klonowego/miodu i oleju (przed wlaniem jej do składników suchych).
  3. W celu przygotowania wersji bezglutenowej granoli należy użyć bezglutenowych płatków owsianych.
  4. Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce, słoiku, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności), w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni. Dzięki temu możesz zrobić większą porcję granoli i cieszyć się jej smakiem, aż przez 2 tygodnie!
  5. Dodatek syropu klonowego (miodu) nadaje słodyczy granoli. W oryginalnym przepisie do syropu klonowego/miodu, oleju i soli dodaje się także 1/4 szklanki brązowego cukru. Ja zrezygnowałam z dodatku cukru, aby granola była zdrowsza.
  6. Stosunek 3:2 (szklanek) płatków owsianych do dodatków (bakalii, ziaren) jest dla mnie idealny, ale możesz go oczywiście zmienić. Do granoli możesz też dodać orzechy, migdały, ziarna słonecznika, suszone morele, rodzynki czy inne, ulubione dodatki. Możesz ją także przyprawić cynamonem czy szczyptą gałki muszkatołowej. 
  7. Granola wyśmienicie smakuje podana z jogurtem, mlekiem czy wymieszana ze smoothie.
  8. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

środa, 18 kwietnia 2018

Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym



Składniki:
  1. 2 puszki cieciorki konserwowej (każda po 240 g, waga netto, po odcedzeniu z zalewy);
  2. 1 duża czerwona papryka;
  3. 1 duża żółta lub zielona papryka;
  4. 3 ząbki czosnku;
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek;
  6. 1/2 łyżeczki soli;
  7. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
  8. 1 łyżka ziaren sezamu;
  9. 1/2 pęczka natki pietruszki.
SOS SŁODKO - KWAŚNY
  1. 8 łyżek octu jabłkowego (lub octu winnego z białego wina);
  2. 1/2 szklanki białego cukru;
  3. 3 łyżki ketchupu;
  4. 2 łyżki sosu sojowego, jasnego;
  5. 4 łyżki zimnej wody;
  6. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
  7. 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszane z 3 łyżkami zimnej wody.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:

SOS SŁODKO - KWAŚNY:
  1. Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Dodać zimną wodę (3 łyżki) i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  2. Do osobnej miseczki wsypać cukier (1/2 szklanki) oraz czosnek granulowany (1/2 łyżeczki). Wlać ocet jabłkowy (8 łyżek), ketchup (3 łyżki), sos sojowy (2 łyżki), zimną wodę (4 łyżki) i dokładnie wymieszać. 
  3. Do sosu dodać mieszaninę mąki kukurydzianej z wodą i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
  4. Tak przygotowany sos odstawić na bok.
CIECIORKA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM
  1. Cieciorkę odsączyć na sicie z zalewy. 
  2. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w paski.
  3. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Na rozgrzaną na patelni oliwę (1 łyżka) wrzucić paski papryk. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki) i pieprzem (1/4 łyżeczki). Podsmażać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 3 - 4 minuty, aż papryka stanie się lekko miękka.
  6. Do delikatnie podsmażonej papryki dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i krótką chwilę razem podsmażać (przez około 1 minutę).
  7. Następnie na patelnię z papryką i czosnkiem wrzucić odsączoną z zalewy cieciorkę i całość razem podsmażać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 1 - 2 minuty.
  8. Na patelnię z podsmażonymi warzywami wlać przygotowany wcześniej sos słodko - kwaśny. Wymieszać i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 8 - 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  9. Na sam koniec na patelnię z warzywami w sosie słodko - kwaśnym wsypać ziarna sezamu (1 łyżka) i wymieszać. Zestawić z ognia.
  10. Cieciorkę w sosie słodko - kwaśnym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
  2. Do dania można dodać cebulę, brokuł czy marchewkę.
  3. Biały cukier można zastąpić trzcinowym lub miodem, a natkę pietruszki - drobno posiekanym szczypiorkiem czy listkami świeżej kolendry.
  4. Potrawa ma wyrazisty słodko - kwaśny smak. Smak sosu można nieco złagodzić dodając mniej łyżek octu, a więcej zimnej wody.
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Źródło przepisu: Lord Byron's Kitchen.