Składniki:
- 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka;
- 1/4 korzenia selera;
- 1 duża marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- Biała część pora;
- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 średnie ziemniaki;
- 250 g mrożonych różyczek brokuła;
- 200 g mrożonej, zielonej fasolki;
- 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g);
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- 3 ziarna pieprzu;
- 2 liście laurowe;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1,5 l zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz.
- Grzanki;
- 150 g sera gorgonzola.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki.
- Ząbek czosnku obrać.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, i każdą połówkę opiec nad ogniem (w przypadku kuchenki gazowej) lub na suchej patelni (w pozostałych przypadkach).
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać.
- Gorgonzolę drobno pokruszyć.
- Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra).
- Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez około 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjąć ćwiartkę/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne).
- Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut).
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem.
- Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Zupę podawać gorącą z grzankami i okruchami sera gorgonzola.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2 l kremowej zupy.
- Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować.
- Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym.
Zupę podaj z Domowymi grzankami ziołowymi
Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek |