Składniki:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka;
- 2,5 l zimnej wody;
- Biała część pora;
- 1/4 średniego selera;
- 1 średnia pietruszka;
- 3 średnie marchewki;
- Pęczek natki pietruszki;
- 200 g koncentratu pomidorowego;
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki masła;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Makaron (u mnie nitki cięte, Lubella);
- Drobno posiekana natka pietruszki do oprószenia po wierzchu.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać na sicie zimną wodą, aby się nie posklejał.
- Porcję rosołową umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
- Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchewki pokroić w słupki.
- Por i natkę pietruszki umyć i osuszyć.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać) przez około 3 godziny. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito (marchewki pozostawić, pozostałe warzywa i porcję rosołową albo wykorzystać do innych potraw albo wyrzucić).
- W osobnym granku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wrzucić koncentrat pomidorowy i podsmażać, na małym ogniu, przez około 5 minut.
- Do garnka z podsmażonym koncentratem pomidorowym wlać przecedzony rosół z marchewkami. Wymieszać i gotować razem przez krótką chwilę (około 5 minut).
- W międzyczasie, do śmietanki wsypać 2 łyżki mąki i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wlać 1 - 2 chochle ciepłej zupy i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy i wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
- Podawać gorącą, z makaronem/ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,5 l zupy (razem z marchewkami).
- Koncentrat pomidorowy smażony na maśle, na bardzo małym ogniu, wydobywa cały swój aromat i smak.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.