środa, 28 lutego 2018

Ziemniaczki jak z Pizza Hut


Składniki:
  1. 1 kg drobnych ziemniaków;
  2. Szczypta soli do gotowania ziemniaków.
MARYNATA:
  1. 2 szklanki bulionu wołowego;
  2. 1 łyżka oleju;
  3. 3 łyżki octu spirytusowego;
  4. 1 łyżka białego cukru.
SOS:
  1. 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu;
  2. 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  3. 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki;
  4. 1/2 łyżeczki suszonego koperku;
  5. 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki;
  6. 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli;
  7. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku;
  8. 1/2 łyżeczki sosu worcestershire;
  9. 1/4 łyżeczki soli lub więcej, do smaku;
  10. 1/8 łyżeczki pieprzu;
  11. Kilka kropel soku z cytryny lub octu spirytusowego - opcjonalnie.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić.
  2. W międzyczasie przygotować marynatę. Do miski wlać gorący bulion wołowy, olej i ocet oraz wsypać cukier. Wymieszać.
  3. Do gorącej marynaty włożyć gorące, odcedzone ziemniaki. 
  4. Miskę, jak marynata z ziemniakami przestygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Przygotować sos do ziemniaków. Do miseczki wlać kwaśną, gęstą śmietanę, majonez, maślankę, sos worcestershire i kilka kropel soku z cytryny/octu (opcjonalnie). Wsypać suszony koperek, suszoną pietruszkę oraz granulowaną cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos, do czasu wymieszania z ziemniakami, przechowywać w lodówce, w szklanym pojemniku, przykryty folią spożywczą.
  6. Po upływie kilku godzin (lub całej nocy) ziemniaki odcedzić z marynaty, przełożyć do miski i polać sosem. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny, w celu połączenia się smaków.
  7. Z podanych składników wychodzi około 1 i 1/4 szklanki sosu do ziemniaków.
  8. Ziemniaki podawać na zimno, jako sałatkę.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób (podane jako dodatek).
  2. Przygotowany w ten sposób sos jest gęsty, kremowy i pyszny. Gdyby wyszedł zbyt rzadki należy dodać nieco więcej śmietany i/lub majonezu.
  3. Smak sosu można wzbogacić o suszony koperek (1/2 łyżeczki).
  4. Do przygotowania sosu najlepiej użyć produktów mlecznych, pełnotłustych. Jedynie użycie pełnotłustego majonezu, śmietany i mleka daje gwarancję, że sos będzie gęsty. Ewentualnie można dodać mniej maślanki. Nie zalecam użycia produktów light czy niskotłuszczowych.
  5. Sos (przed połączeniem z ziemniakami) należy przechowywać w lodówce, nawet przez całą noc. Sos przechowywany w lodówce staje się nieco gęstszy, a im dłużej stoi w lodówce tym jego smak staje się bogatszy.
  6. Dodanie do sosu kilku kropel soku z cytryny czy octu lekko zaostrza smak sosu.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Together As Family.


wtorek, 27 lutego 2018

Pizza na preclowym cieście



Składniki:

CIASTO NA PIZZĘ:
  1. 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody;
  2. 1 łyżka suchych drożdży instant;
  3. 2 łyżki miodu;
  4. 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  5. 1 łyżeczka soli.
DODATKI NA PIZZĘ:
  1. 1 szklanka startej mozzarelli;
  2. 1 szklanka sosu do pizzy/pomidorowego sosu do spaghetti lub dobrej jakości ketchupu;
  3. 50 g salami pepperoni ( w cienkich plasterkach);
  4. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  5. 1 łyżeczka suszonej bazylii.
DODATKOWO:
  1. 1/3 szklanki sody oczyszczonej;
  2. 1 łyżka roztopionego masła;
  3. Sól gruboziarnista;
  4. Tłuszcz do wysmarowania papieru do pieczenia;
  5. Papier do pieczenia;
  6. Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie misa od miksera) wlać ciepłą wodę i miód. Wsypać suche drożdże instant. Wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.
  2. Po tym czasie, do misy z rozczynem drożdżowym, wsypać mąkę pszenną oraz sól i wymieszać mikserem (przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż składniki ciasta się połączą i uformują w jedną masą, po czym dalej wyrabiać mikserem jeszcze przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 10 minut.
  4. W międzyczasie do dużego garnka (najlepiej 10 litrowego o średnicy 30 cm, u mnie 5 litrowy o średnicy 23 cm) wlać zimną wodę (do wysokości około 8 cm) i zagotować. Do wrzącej wody dodać sodę oczyszczoną (ostrożnie, gdyż woda z sodą będzie mocno bulgotać), krótką chwilę pogotować na średnim ogniu (przez około 1 minutę) i zmniejszyć ogień do minimum.
  5. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a papier posmarować cienką warstwą tłuszczu (np. masła czy oleju).
  6. Po upływie 10 minut ciasto na pizzę podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1 - 1,5 cm i średnicy 16 - 18 cm.
  7. Każdy z placków, pojedynczo, wrzucać do garnka z wodą i sodą i gotować przez 30 - 40 sekund, na minimalnym ogniu. Woda nie może bulgotać.
  8. Ugotowane w wodzie z sodą wykładać na ręczniki papierowe do odsączenia z nadmiaru wody, po czym układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika, smarować roztopionym masłem i oprószać solą gruboziarnistą.
  9. Tak przygotowane placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 215 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 10 minut, po czym posmarować sosem do pizzy, oprószyć serem mozzarella, suszoną bazylią i oregano oraz położyć plasterki salami (lub inne, ulubione dodatki) i piec przez kolejne 6 - 10 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto mocno zarumieni.
  10. Pizzę podawać gorącą!
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 3 małe pizze (o średnicy około 16 - 18 cm).
  2. Ciasta na pizzę nie należy cienko rozwałkowywać, jeśli ma być puszyste (tak jak u mnie). Najlepiej na placki grubości około 1,5 cm i  średnicy 16 - max. 18 cm. Pizza jedynie nieco rośnie do góry w piekarniku.
  3. Spód pizzy smakuje jak miękkie bułki - precle.
  4. Wykonanie preclowego spodu do pizzy nie jest proste. Placki ciasta należy gotować w wodzie z sodą przez 30 - 40 sekund i nie wolno przekraczać tego czasu gotowania (najlepiej ustawić sobie stoper). Natomiast woda z sodą musi się (po zagotowaniu oczywiście) gotować na bardzo małym ogniu, aby nie bulgotała podczas gotowania placków ciasta. Placki mają się unosić na wodzie przez 30 - 40 sekund, a następnie należy je wyjąć i położyć na o około 1 minutę na ręczniki papierowe w celu lekkiego wyschnięcia. Nie dłużej, bo się przykleją do ręczników!
  5. Placki ciast z wody najlepiej wyciągać szpatułkami lub jak u mnie - małą, plastikową deską do krojenia (o taką, niebieską).
  6. Pizzę można przygotować z ulubionymi dodatkami.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Creme De La Crumb.


poniedziałek, 26 lutego 2018

Cynamonowa granola z rodzynkami



Składniki:
  1. 2 szklanki płatków owsianych górskich;
  2. 2 łyżeczki cynamonu;
  3. Szczypta soli;
  4. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego);
  5. 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu);
  6. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  7. 1 białko jaja;
  8. 1/2 szklanki rodzynek.
DODATKOWO:
  1. Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm;
  2. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, cynamon i sól. Wymieszać. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód) i ekstrakt waniliowy. Dodać białko jaja (żółtko nie jest potrzebne). Wymieszać.
  4. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju, syropu klonowego, ekstraktu waniliowego i białka jaja.
  5. Tak przygotowaną granolę wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, przy czym po 15 minutach granolę należy lekko przemieszać.
  6. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić na blasze do całkowitego wystudzenia.
  7. Do wystudzonej granoli dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.
  8. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 3 szklanki granoli. Widoczne na zdjęciach 2 słoiki granoli zostały przygotowane z podwójnej porcji składników.
  2. Dodatek białka umożliwia tworzenie się chrupiących zbitek granoli. Można oczywiście z niego zrezygnować.
  3. W celu przygotowania wegańskiej wersji granoli wystarczy zrezygnować z dodatku białka jaja, a dla stworzenia wersji bezglutenowej należy użyć bezglutenowych płatków owsianych.
  4. Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce, słoiku, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności), w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni. Dzięki temu możesz zrobić większą porcję granoli i cieszyć się jej smakiem, aż przez 2 tygodnie!
  5. Do granoli można dodać swoje ulubione dodatki np. posiekane migdały czy orzechy a nawet rodzynki w czekoladzie.
  6. Dodatek syropu klonowego (miodu) nadaje słodyczy granoli, a połączenie rodzynek i cynamonu zapewnia pyszny smak. Granola na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom ciasteczek owsianych z rodzynkami!
  7. Granola wyśmienicie smakuje podana z jogurtem, mlekiem czy wymieszana ze smoothie.
Źródło przepisu: Live well bake often.




Jeśli lubisz połączenie płatków owsianych ze smakiem rodzynek i cynamonu
spróbuj także
 ciasteczek owsianych z rodzynkami


Ciasteczka owsiane z rodzynkami

sobota, 24 lutego 2018

Gorący dip serowy z chorizo i czosnkowymi grzankami



Składniki:

DIP SEROWY Z CHORIZO:
  1. 225 g kremowego serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
  2. 1 szklanka startego parmezanu;
  3. 1 szklanka startej mozzarelli;
  4. 1 szklanka startego żółtego sera (najlepiej cheddara, u mnie gouda);
  5. 200 g dobrej jakości ketchupu;
  6. 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  7. 100 g kiełbasy chorizo;
  8. 5 listków świeżej bazylii;
  9. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
  10. 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej;
  11. 1/2 łyżeczki suszonego oregano;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
CZOSNKOWE GRZANKI:
  1. 1 bagietka;
  2. Masło klarowane;
  3. 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
DODATKOWO:
  1. Okrągłe naczynie do zapiekania (żaroodporne) o średnicy 24 cm;
  2. Duża patelnia (do podsmażenia grzanek).
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:

GORĄCY DIP SEROWY Z CHORIZO
  1. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki.
  2. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę).
  3. Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  4. Liście bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Do miski przełożyć kremowy serek śmietankowy. Dodać połowę parmezanu (tj. 1/2 szklanki), śmietanę (1/2 szklanki), suszone oregano (1/2 łyżeczki), czosnek granulowany (1/2 łyżeczki) oraz cebulę granulowaną (1/2 łyżeczki). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Masę z serka śmietankowego, parmezanu, śmietany i przypraw równomiernie wyłożyć do naczynia do zapiekania.
  7. Na masę z serka śmietankowego, parmezanu, śmietany i przypraw wyłożyć ketchup, równomiernie rozsmarować i posypać posiekanymi listkami bazylii.
  8. Dip posypać startą mozzarellą, startym żółtym serem, pozostałym, startym parmezanem (1/2 szklanki), a na warstwę serów położyć plasterki chorizo.
  9. Tak przygotowany dip wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 lub 4 półka licząc od dołu - w górnej części piekarnika, blisko górnej grzałki) i zapiekać przez 30 minut.
  10. Dip podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, z grzankami czosnkowymi, nachosami czy krakersami.
GRZANKI CZOSNKOWE:
  1. Bagietkę pokroić na dość cienkie plastry (około 1 cm).
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane (2 łyżki) i wrzucić kilka plastrów bagietki, podsmażyć na złoty kolor, z obu stron, pod koniec smażenia oprószając szczyptą granulowanego czosnku. Postępować tak, aż wszystkie kawałki bagietki będą podsmażone i złociste (za każdym razem należy najpierw włożyć na patelnię masło klarowane (2 łyżki) i rozgrzać). 
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dipu dla 4 - 6 osób.
  2. Dip w smaku przypomina pizzę.
  3. Chorizo można zastąpić salami pepperoni.
  4. Dip najlepiej smakuje podany świeży, bezpośrednio po zapieczeniu. Można go także, następnego dnia, podać po odgrzaniu w piekarniku. 
  5. Przy przygotowaniu grzanek należy uważać, aby się nie spaliły. Należy je podsmażać partiami, po kilka sztuk na raz, na rozgrzanym (ale nie bardzo gorącym maśle), z obu stron na złoty kolor, oprószając pod koniec podsmażania czosnkiem granulowanym.
Źródło przepisu: Salt & Lavender.

piątek, 23 lutego 2018

Ciasteczka owsiane z jabłkami



Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 3 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
  3. 1 szklanka cukru trzcinowego;
  4. 1/2 szklanki białego cukru;
  5. 2 duże jaja (klasy L);
  6. 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej);
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  8. 2 łyżeczki cynamonu;
  9. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  10. 1/2 łyżeczki soli;
  11. 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  12. 2 średnie jabłka.
DODATKOWO:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Łyżka do lodów o średnicy 5 cm - opcjonalnie;
  3. Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania: 
  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę
  2. Do miski wsypać mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać i odstawić na bok.
  3. Do dużej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękkie masło. Dodać cukier trzcinowy i biały i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła/mieszadeł, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty).
  4. Następnie, stale miksując, dodać jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników.
  5. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli dodać mąkę pszenną wymieszaną z cynamonem, gałką muszkatołową, sodą i solą. 
  6. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać płatki owsiane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszać mikserem, aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka.
  7. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 30 minut w celu lekkiego schłodzenia.
  8. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka).
  10. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 12 - 14 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe, a  góra będzie upieczona (u mnie piekły się 14 minut).
  11. Upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić, na blasze do pieczenia, do lekkiego wystudzenia, na około 5 minut.
  12. Po tym czasie ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzą około 44 ciasteczka. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyły 32 ciasteczka.
  2. Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce.
  3.  Masło można zastąpić margaryną.
  4. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu, dzięki zawartości jabłek są miękkie (jabłka nadają im wilgotność), z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i są pełne kawałków jabłek oraz płatków owsianych.
  5. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję (ciastka są grubsze po upieczeniu) i pozwala połączyć się smakom.
  6. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko karmelowy), wilgotność, oraz delikatnie ciągliwy środek.
  7. Upieczone ciasteczka można przechowywać w otwartym lub zamkniętym pojemniku (u mnie w puszce), w temperaturze pokojowej, przez max. 3 dni (z uwagi na dodatek jabłek). Ciasteczka przechowywane w zamkniętym pojemniku staną się miękkie. Jeśli chcemy zachować ich chrupkość, należy je trzymać na talerzu luźno przykrytym czystą ściereczką.
  8. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.

Źródło przepisu: Live Weel Bake Often.




czwartek, 22 lutego 2018

Limonkowe skrzydełka z kolendrą



Składniki:

KURCZAK:
  1. 1, 35 kg skrzydełek z kurczaka;
  2. Sól;
  3. Świeżo zmielony pieprz.
MARYNATA:
  1. 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
  2. Sok wyciśnięty z 2 limonek;
  3. 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
  4. 1 łyżeczka kuminu;
  5. 1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki.
GLAZURA:
  1. 4 łyżki masła;
  2. 2 łyżki miodu (u mnie lipowy);
  3. 1 łyżka ostrego sosu (u mnie sriracha);
  4. Sok wyciśnięty z 1 limonki;
  5. 2 łyżki drobno posiekanej kolendry.
DODATKOWO:
  1. Blacha z wyposażenia piekarnika;
  2. Ruszt (kratka) z wyposażenia piekarnika lub
  3. Brytfanna z rusztem;
  4. Folia spożywcza.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Na blasze z wyposażenia piekarnika umieścić ruszt/kratkę (także z wyposażenia piekarnika) (o tak).
  2. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć, podzielić na 3 części (lotki - tą najchudszą część skrzydełek - odłożyć, do tego przepisu nie będą wykorzystywane, ale można z nich ugotować np. bulion).
  4. Przygotować marynatę do kurczaka. Do dużej miski wlać oliwę, sok wyciśnięty z limonek, wsypać czosnek granulowany, kumin oraz wędzoną paprykę i wymieszać.
  5. Do miski z marynatą włożyć kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszać, aby marynata dobrze pokryła skrzydełka. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (do max. 4 godzin).
  6. Po tym czasie skrzydełka wyjąć z lodówki, odsączyć z nadmiaru marynaty, układać na ruszcie brytfanki lub na ruszcie ułożonym na blasze, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Tak przygotowane skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do  220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec, aż staną się złociste, przez około 35 minut
  8. W międzyczasie przygotować glazurę do skrzydełek. Do rondelka wlać miód, ostry sos i sok z limonki. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie zestawić z ognia i dodać posiekaną kolendrę.
  9. Upieczone, gorące skrzydełka przełożyć do dużej miski, wlać gorącą glazurę i dobrze wymieszać (najlepiej szczypcami kuchennymi), aby każde skrzydełko było pokryte glazurą.
  10. Skrzydełka podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 6 osób.
  2. Na widocznym na zdjęciach talerzu znajduje się połowa porcji.
  3. Skrzydełka przygotowane według tego przepisu są chrupiące, soczyste i klejące się do placów. Marynata i glazura nadają im słodko - ostry, limonkowy smak.
  4. Z dodatku kolendry można zrezygnować, choć podkreśla ona świeży smak skrzydełek.
  5. Kumin to nie to samo co stosowany w kuchni polskiej kminek.
  6. Ostry sos: sriracha, tabasco itp. można zastąpić dobrej jakości pikantnym, ketchupem.
Źródło przepisu: Delish.


Jeśli lubisz pikantne, klejące się do placów skrzydełka spróbuj także
klasycznych, pikantnych skrzydełek w sosie buffalo!


Skrzydełka buffalo
Klasyczne, pikantne skrzydełka buffalo

środa, 21 lutego 2018

Słodko - kwaśna, zapiekana fasolka z boczkiem



Składniki:
  1. 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g);
  2. 12 cienkich plastrów wędzonego boczku;
  3. 1/2 średniej czerwonej papryki;
  4. 1 duża cebula;
  5. 3/4 szklanki sosu bbq;
  6. 500 g przecieru pomidorowego;
  7. 1/2 szklanki cukru trzcinowego;
  8. 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego;
  9. 2 łyżeczki soli;
  10. 2 łyżki musztardy Dijon;
  11. 1 łyżka oleju.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Fasolę odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę.
  4. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić na bok.
  5. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i 8 z nich delikatnie podsmażyć z obu stron, aż staną się lekko złociste, a 4 plastry podsmażyć, z obu stron, aż staną się brązowe i chrupiące. 
  6. Usmażone plastry boczku układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. 
  7. 8 delikatnie podsmażonych plastrów boczku pozostawić w całości, natomiast 4 bardziej podsmażone drobno posiekać.
  8. Na pozostały na patelni, po smażeniu boczku, tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę i podsmażać, często mieszając, aż będą miękkie (przez około 5 minut).
  9. Po tym czasie dodać odsączoną fasolę, drobno posiekane plasterki podsmażonego boczku oraz wlać mieszankę przecieru pomidorowego, sosu barbecue, octu, cukru, musztardy i soli. Wymieszać. Gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
  10. Gorącą fasolkę w sosie przelać do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzić po całym naczyniu. Na wierzch fasolki położyć plastry delikatnie podsmażonego boczku (8 sztuk).
  11. Tak przygotowaną fasolkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanka górna i dolna, 2 półka od dołu) i zapiekać bez przykrycia (chociaż ja polecam przykryć) przez 2 godziny, aż sos będzie bąbelkował i stanie się gęsty, a plasterki boczku bardzo brązowe.
  12. Fasolkę podawać gorącą, z kromką świeżego chleba.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
  2. Do przygotowania przepisu należy użyć naczynia żaroodpornego o wymiarach 31 x 21 cm.
  3. Przygotowana w ten sposób fasolka ma dymny (dzięki dodatkowi sosu barbecue), słodki (za sprawą cukru trzcinowego) i kwaśny (z uwagi na dodatek octu) smak. Jest pyszna i zupełnie inna od tradycyjnej fasolki po bretońsku.
  4. Fasolkę należy zapiekać długo i powoli, w niskiej temperaturze. Zgodnie z przepisem fasolkę należy zapiekać bez przykrycia. Jednakże ja polecam przykrycie naczynia żaroodpornego folią aluminiową, bo inaczej czeka Was mycie całego piekarnika (jak to miało miejsce u mnie).
  5. Sos barbecue (bbq) można zastąpić dobrej jakości ketchupem, co wpłynie na smak fasoli i nie zapewni jej dymnego posmaku. 
  6. W celu nadania ostrości potrawie należy dodać posiekaną papryczkę chili np. jalapeno.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.