Składniki:
- 1 kg drobnych ziemniaków;
- Szczypta soli do gotowania ziemniaków.
MARYNATA:
- 2 szklanki bulionu wołowego;
- 1 łyżka oleju;
- 3 łyżki octu spirytusowego;
- 1 łyżka białego cukru.
SOS:
- 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu;
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki;
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku;
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki;
- 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli;
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku;
- 1/2 łyżeczki sosu worcestershire;
- 1/4 łyżeczki soli lub więcej, do smaku;
- 1/8 łyżeczki pieprzu;
- Kilka kropel soku z cytryny lub octu spirytusowego - opcjonalnie.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić.
- W międzyczasie przygotować marynatę. Do miski wlać gorący bulion wołowy, olej i ocet oraz wsypać cukier. Wymieszać.
- Do gorącej marynaty włożyć gorące, odcedzone ziemniaki.
- Miskę, jak marynata z ziemniakami przestygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Przygotować sos do ziemniaków. Do miseczki wlać kwaśną, gęstą śmietanę, majonez, maślankę, sos worcestershire i kilka kropel soku z cytryny/octu (opcjonalnie). Wsypać suszony koperek, suszoną pietruszkę oraz granulowaną cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos, do czasu wymieszania z ziemniakami, przechowywać w lodówce, w szklanym pojemniku, przykryty folią spożywczą.
- Po upływie kilku godzin (lub całej nocy) ziemniaki odcedzić z marynaty, przełożyć do miski i polać sosem. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny, w celu połączenia się smaków.
- Z podanych składników wychodzi około 1 i 1/4 szklanki sosu do ziemniaków.
- Ziemniaki podawać na zimno, jako sałatkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób (podane jako dodatek).
- Przygotowany w ten sposób sos jest gęsty, kremowy i pyszny. Gdyby wyszedł zbyt rzadki należy dodać nieco więcej śmietany i/lub majonezu.
- Smak sosu można wzbogacić o suszony koperek (1/2 łyżeczki).
- Do przygotowania sosu najlepiej użyć produktów mlecznych, pełnotłustych. Jedynie użycie pełnotłustego majonezu, śmietany i mleka daje gwarancję, że sos będzie gęsty. Ewentualnie można dodać mniej maślanki. Nie zalecam użycia produktów light czy niskotłuszczowych.
- Sos (przed połączeniem z ziemniakami) należy przechowywać w lodówce, nawet przez całą noc. Sos przechowywany w lodówce staje się nieco gęstszy, a im dłużej stoi w lodówce tym jego smak staje się bogatszy.
- Dodanie do sosu kilku kropel soku z cytryny czy octu lekko zaostrza smak sosu.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Together As Family.