Chleb razowy na maślance... Złocista, chrupiąca skórka. Miękkie, pełne ziaren wnętrze. I piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po domu. Smacznego!
Składniki:
250 g mąki pszennej razowej;
250 g mąki pszennej;
50 g świeżych drożdży;
500 ml maślanki naturalnej;
1 łyżeczka soli;
2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku;
3 łyżki ziaren sezamu.
Sposób przygotowania:
Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie 45 - 50 stopni).
W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże.
Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po upływie tego czasu, z wyrośniętego ciasta spuścić powietrze i ponownie wyrobić przez krótką chwilę.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny).
Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia termoobieg można zamienić na samą grzałkę dolną, aby wierzch się zbytnio nie spiekł, a chleb upiekł równomiernie.
Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
Chleb przechowywać owinięty w ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm.
Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka.
Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.
Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.
Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.
W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku z czym chleb bardzo spiekł się na wierzchu. Optymalna temperatura pieczenia powinna wynosić 180 - 200 stopni.
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym... Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku. Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowej Przyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem. Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym. Smacznego!
Składniki:
800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);
400 ml mleczka kokosowego;
1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);
125 g makaronu chow mein;
1 szalotka;
1 czerwona papryczka chili;
3 cm korzeń imbiru;
3 ząbki czosnku;
1 łyżeczka kurkumy;
1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;
1 łyżeczka kuminu;
1/2 łyżeczki kolendry;
1 łyżeczka sosu sojowego;
Sok wyciśnięty z połowy limonki;
1 łyżeczka cukru;
1/2 łyżeczki płatków chili;
2 łyżki oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Chili umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i pokroić w cienkie plasterki.
Imbir obrać i drobno posiekać.
Szalotkę obrać, drobno pokroić.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.
W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, szalotkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, często mieszając, przez 3 minuty.
Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund.
Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy.
Makaron chow mein można innym makaronem do potraw azjatyckich.
Ilość kurczaka można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi... Na maślance, z mąki pszennej. Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich. Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Dość dobrze się kroi i wyśmienicie smakuje. Polecam!
Składniki:
1 szklanka letniej wody + 2 łyżki do zaczynu;
1 szklanka maślanki naturalnej;
3 szklanki mąki pszennej;
50 g świeżych drożdży;
1/2 szklanki otrębów pszennych;
1/2 szklanki otrębów żytnich;
1 płaska łyżka soli;
1 łyżeczka białego cukru;
4 łyżki ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
4 łyżki ziaren siemnienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki letniej wody, łyżeczkę cukru, wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na max. 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i sól, wymieszać.
Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę.
Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch chleba skropić wodą i posypać ziarnami.
Chleb wstawić do zimnego piekarnika i nastawić na 175 stopni (3 półka, termoobieg).Piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Wystudzony chleb delikatnie skropić wodą i przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie.
Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.
Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).
Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.
Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.
Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.
Pieczywo czosnkowe... Złociste, puszyste i chrupiące. Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie. Idealne do sałatek. Pycha!
Składniki:
500 g mąki pszennej;
25 g świeżych drożdży;
250 ml ciepłej wody;
1 łyżeczka soli;
1 łyżeczka białego cukru.
Dodatkowo:
200 g miękkiego masła;
3 - 4 ząbki czosnku;
1 czubata łyżeczka oregano;
Szczypta soli;
Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.
Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać.
Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości około 0,5 - 1 cm.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa).
Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie a ciasto stanie się złociste i chrupiące.
Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty i oprószyć solą gruboziarnistą.
Podawać najlepiej ciepłe lub zimne.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Świeży czosnek można zastąpić około 2 łyżeczkami czosnku w proszku.
Masło można zastąpić margaryną do kanapek np. delmą.
Z dodatku oregano można zrezygnować lub zastąpić go bazylią.
Z podanych składników wychodzi 8 trójkątnych kromek pieczywa (takich jak na zdjęciach).
Pieczywo idealnie nadaje się do sałatek czy różonrodnych past kanapkowych.
Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą... Różyczki zielonego, jędrnego brokuła. Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka. Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik. A całość oblepiona sosem czosnkowym. Chrupiącego smacznego!
Składniki:
1 brokuł (o wadze około 500 g);
4 jaja ugotowane na twardo;
1 średnia, czerwona papryka;
1 mała, czerwona cebula;
Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu 240 g);
2 ząbki czosnku;
50 g łuskanych ziaren słonecznika;
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
3 łyżki majonezu;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić i w razie potrzeby podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.
Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.
Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.
Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.
Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki i wymieszać.
Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać do sałatki i wymieszać.
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.
Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisów:
Do sałatki można użyć brokuła świeżego, jak i mrożonego (opakowanie o wadze około 450 - 500 g).
Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Z dodatku czosnku można całkowicie zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość.
Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym... Warstwa sprężystego makaronu. Zielone różyczki brokuła. Kawałki soczystego kurczka. Oblane sosem śmietanowo-serowym. Oprószone startym, żółtym serem. Pycha!
Składniki:
500 g makaronu (u mnie sprężynki);
300 g filetu z piersi kurczka;
1 brokuł (o wadze około 500 g);
250 g żółtego sera;
200 g serka topionego;
5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
125 ml zimnej wody;
Przyprawa do kurczaka;
Olej;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Ułożyć na makaronie.
Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ułożyć na makaronie, obok brokułów, w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos serowy. Serek topiony pokroić w kostkę. Do rondelka wlać wodę, śmietanę i dodać pokrojony serek topiony. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu, aż serek się rozpuści. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Makaron wraz z brokułem i kurczakiem dokładnie polać sosem serowym i oprószyć startym, żółtym serem.
Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych (opakowanie o wadze około 450 - 500 g) różyczek brokuła.
Brokuł można zastąpić kalafiorem.
Można użyć serka topionego o dowolnym smaku. Ja użyłam o smaku Gouda.
Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurek, sprężynek, świderków.
Ser żółty można zastąpić startą mozzarellą.
Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.
Zapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem... Pieczone, złociste frytki. Aromatyczny kurczak. Plasterki pieczarek. Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy. A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. Smacznego!
Składniki:
2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);
500 g pieczarek;
7 średnich ziemniaków;
3 łyżki majonezu;
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
250 g żółtego sera;
Przyprawa do ziemniaków;
Przyprawa do kurczaka;
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
Sól;
Pieprz;
Olej.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać.
Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć pozostałym startym serem.
Potrawę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści.
Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej.
Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne.
Żółty ser można zastąpić mozzarellą.
Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra.
Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie myję je pod bieżącą wodą.
Można użyć kupnych, mrożonych frytek i upiec je w piekarniku.
Tarta farmerska... Złocisty spód z kruchego ciasta. Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną. A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków. Pycha!
Składniki: Ciasto:
120 g mąki pszennej;
60 g margaryny;
1 żółtko jaja;
1 łyżka zimnej wody;
Szczypta soli.
Farsz:
300 g białej kapusty;
250 g dobrej jakości kiełbasy;
1 cebula;
1 ząbek czosnku;
200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
2 jaja;
1/2 łyżeczki suszonego tymianku;
3 średnie ziemniaki;
2 łyżki oleju;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić.
Ziemniaki w skórkach również wrzucić do gorącego, osolnego wrzątku i gotować przez 10 minut (ja gotowałam razem z kapustą). Odcedzić. Wystudzić. Obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Kiełbasę pokroić w półplasterki.
Na rogrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.
W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.
Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.
Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z dodatku tymianku można zrezygnować.
Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można oblepiać tartę do formy jego kawałkami, pamiętając o tym że ciasto powinno być cienkie.
Zupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam!
Składniki:
1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g);
200 g koncentratu pomidorowego;
5 średnich ziemniaków;
1 duża marchewka;
1 pietruszka;
1/4 korzenia selera;
Biała część pora;
1 cebula;
1 liść laurowy;
3 ziarna ziela angielskiego;
2,5 litra zimnej wody;
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
1 łyżka majeranku;
1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
Olej do podsmażenia cebuli;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki.
Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.
Po tym czasie dodać poszatkowaną kapustkę, pokrojone ziemniaki i łyżkę przyprawy do zup. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na rozgrzanym na patelni oleju. Odsączyć z tłuszczu.
Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
Uwagi do przepisu:
Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litrów zupy.
Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, najlepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat.
Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa.
Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu.
Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego.