środa, 26 marca 2014

Chleb razowy na maślance

Chleb razowy na maślance...
Złocista, chrupiąca skórka.
Miękkie, pełne ziaren wnętrze.
I piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po domu.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 250 g mąki pszennej razowej;
  2. 250 g mąki pszennej;
  3. 50 g świeżych drożdży;
  4. 500 ml maślanki naturalnej;
  5. 1 łyżeczka soli;
  6. 2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku;
  7. 3 łyżki ziaren sezamu.

























Sposób przygotowania:
  1. Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie 45 - 50 stopni).
  2. W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże.
  3. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). 
  4. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Po upływie tego czasu, z wyrośniętego ciasta spuścić powietrze i ponownie wyrobić przez krótką chwilę.
  6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny).
  7. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
  8. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia termoobieg można zamienić na samą grzałkę dolną, aby wierzch się zbytnio nie spiekł, a chleb upiekł równomiernie.
  9. Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
  10. Chleb przechowywać owinięty w ściereczkę.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm.
  2. Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka.
  3. Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.
  4. Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.
  5. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.
  6. W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku z czym chleb bardzo spiekł się na wierzchu. Optymalna temperatura pieczenia powinna wynosić 180 - 200 stopni.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

środa, 12 marca 2014

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym...
Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku.
Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowej
Przyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem.
Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym.
Smacznego!


Składniki:
  1. 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);
  2. 400 ml mleczka kokosowego;
  3. 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);
  4. 125 g makaronu chow mein;
  5. 1 szalotka;
  6. 1 czerwona papryczka chili;
  7. 3 cm korzeń imbiru;
  8. 3 ząbki czosnku;
  9. 1 łyżeczka kurkumy;
  10. 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;
  11. 1 łyżeczka kuminu;
  12. 1/2 łyżeczki kolendry;
  13. 1 łyżeczka sosu sojowego;
  14. Sok wyciśnięty z połowy limonki;
  15. 1 łyżeczka cukru;
  16. 1/2 łyżeczki płatków chili;
  17. 2 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:
  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Chili umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i pokroić w cienkie plasterki.
  3. Imbir obrać i drobno posiekać.
  4. Szalotkę obrać, drobno pokroić.
  5. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.
  6. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, szalotkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, często mieszając, przez 3 minuty.
  7. Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund.
  8. Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  9. Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy.
  2. Makaron chow mein można innym makaronem do potraw azjatyckich.
  3. Ilość kurczaka można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.



Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi

Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi...
Na maślance, z mąki pszennej.
Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich.
Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego.
Dość dobrze się kroi i wyśmienicie smakuje.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1 szklanka letniej wody + 2 łyżki do zaczynu;
  2. 1 szklanka maślanki naturalnej;
  3. 3 szklanki mąki pszennej;
  4. 50 g świeżych drożdży;
  5. 1/2 szklanki otrębów pszennych;
  6. 1/2 szklanki otrębów żytnich;
  7. 1 płaska łyżka soli;
  8. 1 łyżeczka białego cukru;
  9. 4 łyżki ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
  10. 4 łyżki ziaren siemnienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.


Sposób przygotowania:
  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki letniej wody, łyżeczkę cukru, wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na max. 15 minut.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i sól, wymieszać.
  3. Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę.
  4. Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać.
  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch chleba skropić wodą i posypać ziarnami.
  6. Chleb wstawić do zimnego piekarnika i nastawić na 175 stopni (3 półka, termoobieg). Piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę.
  7. Po upieczeniu chleb  wystudzić na kratce.
  8. Wystudzony chleb delikatnie skropić wodą i przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  2. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie.
  3. Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale  nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.
  4. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).
  5. Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.
  6. Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.
  7. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.
  8. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

środa, 5 marca 2014

Pieczywo czosnkowe

Pieczywo czosnkowe...
Złociste, puszyste i chrupiące.
Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.
Idealne do sałatek.
Pycha!

























Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 25 g świeżych drożdży;
  3. 250 ml ciepłej wody;
  4. 1 łyżeczka soli;
  5. 1 łyżeczka białego cukru.
Dodatkowo:
  1. 200 g miękkiego masła;
  2. 3 - 4 ząbki czosnku;
  3. 1 czubata łyżeczka oregano;
  4. Szczypta soli;
  5. Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
  1. Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.
  2. Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
  3. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać.
  5. Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości około 0,5 - 1 cm.
  6. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa).
  7. Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie  a ciasto stanie się złociste i chrupiące.
  8. Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty i oprószyć solą gruboziarnistą.
  9. Podawać najlepiej ciepłe lub zimne.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Świeży czosnek można zastąpić około 2 łyżeczkami czosnku w proszku.
  2. Masło można zastąpić margaryną do kanapek np. delmą.
  3. Z dodatku oregano można zrezygnować lub zastąpić go bazylią.
  4. Z podanych składników wychodzi 8 trójkątnych kromek pieczywa (takich jak na zdjęciach).
  5. Pieczywo idealnie nadaje się do sałatek czy różonrodnych past kanapkowych.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.






























Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą

Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą...
Różyczki zielonego, jędrnego brokuła.
Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka.
Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik.
A całość oblepiona sosem czosnkowym.
Chrupiącego smacznego!


Składniki:
  1. 1 brokuł (o wadze około 500 g);
  2. 4 jaja ugotowane na twardo;
  3. 1 średnia, czerwona papryka;
  4. 1 mała, czerwona cebula;
  5. Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu 240 g);
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 50 g łuskanych ziaren słonecznika;
  8. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  9. 3 łyżki majonezu;
  10. Sól;
  11. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić i w razie potrzeby podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.
  2. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.
  4. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.
  5. Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki i wymieszać.
  6. Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać do sałatki i wymieszać.
  7. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.
  8. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
  9. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisów:
  1. Do sałatki można użyć brokuła świeżego, jak i mrożonego (opakowanie o wadze około 450 - 500 g).
  2. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Z dodatku czosnku można całkowicie zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość.
  4. Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym...
Warstwa sprężystego makaronu.
Zielone różyczki brokuła.
Kawałki soczystego kurczka.
Oblane sosem śmietanowo-serowym.
Oprószone startym, żółtym serem.
Pycha!

Składniki:
  1. 500 g makaronu (u mnie sprężynki);
  2. 300 g filetu z piersi kurczka;
  3. 1 brokuł (o wadze około 500 g);
  4. 250 g żółtego sera;
  5. 200 g serka topionego;
  6. 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 125 ml zimnej wody;
  8. Przyprawa do kurczaka;
  9. Olej;
  10. Sól;
  11. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Ułożyć na makaronie.
  3. Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ułożyć na makaronie, obok brokułów, w naczyniu żaroodpornym.
  4. Przygotować sos serowy. Serek topiony pokroić w kostkę. Do rondelka wlać wodę, śmietanę i dodać pokrojony serek topiony. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu, aż serek się rozpuści. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
  5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Makaron wraz z brokułem i kurczakiem dokładnie polać sosem serowym i oprószyć startym, żółtym serem.
  7. Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych (opakowanie o wadze około 450 - 500 g) różyczek brokuła.
  2. Brokuł można zastąpić kalafiorem.
  3. Można użyć serka topionego o dowolnym smaku. Ja użyłam o smaku Gouda.
  4. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurek, sprężynek, świderków.
  5. Ser żółty można zastąpić startą mozzarellą.
  6. Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


wtorek, 4 marca 2014

Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem

Zapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...
Pieczone, złociste frytki.
Aromatyczny kurczak.
Plasterki pieczarek.
Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.
A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.
Smacznego!


Składniki:
  1. 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);
  2. 500 g pieczarek;
  3. 7 średnich ziemniaków;
  4. 3 łyżki majonezu;
  5. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 250 g żółtego sera;
  7. Przyprawa do ziemniaków;
  8. Przyprawa do kurczaka;
  9. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  10. Sól;
  11. Pieprz;
  12. Olej.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać.
  2. Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut.
  3. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
  6. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  7. Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.
  8. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć pozostałym startym serem.
  9. Potrawę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści.
  10. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej.
  2. Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne.
  3. Żółty ser można zastąpić mozzarellą.
  4. Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra.
  5. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie myję je pod bieżącą wodą.
  6. Można użyć kupnych, mrożonych frytek i upiec je w piekarniku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Tarta farmerska

Tarta farmerska...
Złocisty spód z kruchego ciasta.
Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli.
Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną.
A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.
Pycha!
 Składniki:
Ciasto:
  1. 120 g mąki pszennej;
  2. 60 g margaryny;
  3. 1 żółtko jaja;
  4. 1 łyżka zimnej wody;
  5. Szczypta soli.
Farsz:
  1. 300 g białej kapusty;
  2. 250 g dobrej jakości kiełbasy;
  3. 1 cebula;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 2 jaja;
  7. 1/2 łyżeczki suszonego tymianku;
  8. 3 średnie ziemniaki;
  9. 2 łyżki oleju;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić.
  3. Ziemniaki w skórkach również wrzucić do gorącego, osolnego wrzątku i gotować przez 10 minut (ja gotowałam razem z kapustą). Odcedzić. Wystudzić. Obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
  6. Na rogrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.
  7. W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
  8. Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.
  9. Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.
  10. Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.
  11. Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku tymianku można zrezygnować.
  2. Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można oblepiać tartę do formy jego kawałkami, pamiętając o tym że ciasto powinno być cienkie.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.




Zupa ze słodkiej kapusty

Zupa ze słodkiej kapusty...
Kawałki słodkiej, białej kapusty.
Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków.
Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym.
O delikatnym aromacie majeranku i papryki.
Zapraszam!


Składniki:
  1. 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g);
  2. 200 g koncentratu pomidorowego;
  3. 5 średnich ziemniaków;
  4. 1 duża marchewka;
  5. 1 pietruszka;
  6. 1/4 korzenia selera;
  7. Biała część pora;
  8. 1 cebula;
  9. 1 liść laurowy;
  10. 3 ziarna ziela angielskiego;
  11. 2,5 litra zimnej wody;
  12. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  13. 1 łyżka majeranku;
  14. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  15. Olej do podsmażenia cebuli;
  16. Sól;
  17. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki.
  2. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.
  6. Po tym czasie dodać poszatkowaną kapustkę, pokrojone ziemniaki i łyżkę przyprawy do zup. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  7. W międzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na rozgrzanym na patelni oleju. Odsączyć z tłuszczu. 
  8. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę.
  9. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litrów zupy.
  2. Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, najlepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat.
  3. Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa.
  4. Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu.
  5. Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego.
  6. Kapustę zamiast szatkować można pokroić w kostkę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >