czwartek, 23 kwietnia 2015

Surówka z kiszonej kapusty w zalewie

Surówka z kiszonej kapusty w zalewie...
Nitki białej, kiszonej kapusty.
Wiórki soczystej marchewki.
Pióra ostrej cebuli.
Całość zatopiona w zalewie.
Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby.
Polecam!
Składniki:
  1. 500 g kiszonej kapusty;
  2. 1 średnia marchewka;
  3. 1 średnia cebula; 
Zalewa:
  1. 2 łyżki octu spirytusowego 10 %;
  2. 100 ml wody;
  3. 100 ml oleju;
  4. 1 łyżeczka białego cukru;
  5. 1 łyżeczka soli;
Dodatkowo:
  1. Pieprz do smaku.























Sposób przygotowania:
  1. Kapustę odcinąć z soku (jeśli ktoś nie lubi kwaśnych surówek, może przepłukać kapustę pod bieżącą, zimną wodą), drobno pokroić.
  2. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do surówki. Wymieszać.
  4. Przygotować zalewę. Do małego garnka/rondelka wlać ocet, olej i wodę. Dodać cukier i sól. Zagotować.
  5. Gorącą, zagotowaną zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą i dokładnie wymieszać. Surówkę odstawić do wystygnięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
  6. Podawać wystudzoną. Surówka najlepiej smakuje ze smażoną rybą.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Do zalewy można dodać kilka ziaren pieprzu, aby była bardziej aromatyczna.
  2. Surówka nie można stać zbyt długo w lodówce (nawet szczelnie zamknięta), gdyż zmienia smak.
  3. Zamiast wody i oleju, do zalewy można dodać samej wody (200 ml).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >