poniedziałek, 22 stycznia 2018

Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowo - cebulowym
























Składniki:
  1. 4 plastry schabu o grubości 1,5 cm;
  2. 3 średnie cebule;
  3. Bułka tarta do obtoczenia kotletów;
  4. Mąka pszenna do obtoczenia kotletów;
  5. 1 duże jajo;
  6. 1 czubata łyżka musztardy (u mnie sarepska);
  7. 3 szklanki wody;
  8. 1/2 szklanki zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Olej do smażenia.
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  2. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe.
  3. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
  4. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) położyć panierowane kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz.
  5. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną w pióra cebulę  i podsmażyć.
  6. Następnie na patelnię wlać zimną wodę (około 3 szklanek). Dodać musztardę, sól, pieprz i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, włożyć podsmażone kotlety i całość dusić, na małym ogniu, przez około 1 godzinę.
  7. Pod koniec duszenia, w miseczce dokładnie wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać na patelnię z kotletami w sosie, wymieszać i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
  8. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:

  1. Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie.
  2. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki.
  3. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki.
  4. Do sosu można użyć dowolnej musztardy, bardziej lub mniej ostrej.
  5. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >