Krakersy cebulowe... Złociste, chrupiące i pachnące. Wyraziste w smaku. Mocno cebulowe. Z dodatkiem szczypiorku. Kto ma ochotę pochrupać?
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej;
1/4 szklanki mąki kukurydzianej;
Opakowanie zupy cebulowej w proszku (31 g);
2 czubate łyżki suszonego szczypiorku;
125 g margaryny;
125 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
Sposób wykonania:
W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąki, zupę cebulową i szczypiorek.
Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z mąką.
Całość wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt i wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie.
Ciasto można także wyrobić ręcznie - po dodaniu margaryny, rozdrobnić ją palcami razem z mąką podobnie jak kruszonkę. Następnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę.
Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 - 5 mm i powykrawać z niego dowolne kształty. Powstałe krakersy ponakłuwać widelcem.
Krakersy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 - 20 minut, aż będą miały jasno złoty kolor. Należy pilnować krakersów podczas pieczenia, bo jeżeli zrobią się zbyt ciemne, będą gorzkie w smaku.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Ilość zupy cebulowej w krakersach można zmniejszyć, wówczas ciastka będę mniej wyraziste i słone w smaku.
Szczypiorek suszony można zastąpić łyżką drobno posiekanego świeżego szczypiorku, lub całkowicie pominąć ten składnik.
Jeśli ktoś nie lubi kawałków chrupiącej cebuli w krakersach, zupę można przed dodaniem do mąki przesiać przez sito i pozostałą cebulę drobno posiekać lub w ogóle zrezygnować z jej dodania.
Margarynę można zastąpić masłem, a jogurt grecki, gęstym jogurtem naturalnym.
Z podanych składników wyszło mi 20 dużych, prostokątnych krakersów.
Muffiny truskawkowe... Puchate, wilgotne, pachnące! Z kawałkami soczystych truskawek. Pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Zapraszam do spróbowania!
Składniki:
375 g mąki pszennej;
175 g białego cukru;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
Szczypta soli;
100 g masła;
2 jaja;
250 ml mleka (u mnie 0,5%);
Kilka kropel aromatu śmietankowego;
250 g truskawek + mąka do ich oprószenia.
Sposób wykonania:
W miseczce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Masło rozpuścić i ostudzić.
W drugiej miseczce połączyć ze sobą mokre składniki: rozpuszczone masło, mleko, jaja i aromat śmietankowy.
Truskawki umyć, osuszyć, drobno pokroić i oprószyć mąką.
Połączyć ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodać oprószone mąką truskawki i wymieszać, aż do połączenia składników.
Muffiny piec w formie do muffinek wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej.
Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20 - 25 minut (grzałka górna i dolna, 3 półka).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
Oprószenie truskawek niewielką ilością mąki zapobiega ich opadaniu na dno ciastek.
Kuskus z warzywami na ostro... Zdrowa i smaczna kaszka kuskus. Otoczenie szpinaku, cebuli, szczypiorku i papryk. Aromatyczna przyprawa garam masala. Kwasowość soku z cytryny i świeżość natki pietruszki. Gwarancja niezapomnianego doznania smakowego. Zapraszam!
Składniki:
300 g kaszki kuskus;
2 czubate łyżki masła;
2 łyżki oliwy;
2 średnie cebule;
Pęczek szczypiorku;
1 duża czerwona papryka;
2 czerwone papryczki chili;
150 g świeżego szpinaku;
1 łyżka soku z cytryny;
2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
1,5 łyżki garam masala;
Sól;
Pieprz.
Sposób wykonania:
Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek drobno posiekać.
Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.
Papryczki chili umyć, pokroić w cienkie paski.
Szpinak umyć, posiekać.
Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać szczypiorek, paprykę, papryczki chili i szpinak. Przyprawić garam masala. Całość dusić, aż warzywa będą miękkie.
Gdy warzywa będą miękkie dodać kaszkę kuskus i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
Dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i podawać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Danie można wzbogacić o czosnek
Garam masala można zastąpić własną mieszanką przypraw. W skład garam masala wchodzą m.in.: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, cynamon, chili, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa.
Do potrawy można dodać posiekaną, świeżą kolendrę.
W celu zmniejszenia pikantności potrawy można wydrążyć papryczki chili z nasion.
Zupa krem z kalafiora... Kremowa, aksamitna i delikatna. Gęsta i rozpływająca się w ustach. Wzbogacona smakiem czerwonej papryki. Pycha!
Składniki:
1 duży kalafior;
2 małe cebule;
200 g obranych ziemniaków;
100 g masła;
50 ml oliwy;
100 ml białego, wytrawnego wina;
1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody);
150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
2 średnie, czerwone papryki,
Sól;
Biały pieprz.
Sposób wykonania:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować, aż do zredukowania 1/3 objętości.
Kalafiora umyć, podzielić na bardzo małe różyczki i dodać do zredukowanego wywaru z ziemniaków i cebuli. Zalać bulionem drobiowym.
Zupę gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Ugotowaną zupę zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą i białym pieprzem.
W międzyczasie przygotować mus z papryki. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 25 minut, aż skóra będzie ładnie odchodzić. Papryki obrać ze skórki, zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
Gotową zupę podawać z kleksem musu paprykowego.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Masło można zastąpić samą oliwą lub olejem, ale zupa może stracić na smaku.
Dla wzbogacenia smaku zupy można ją podać z pokruszonym serem z niebieską pleśnią.
Z musu paprykowego oraz dodatku wina można zrezygnować, co jednak nieco zmieni smak zupy.
Twister z KFC... Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak. Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor. Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Całość otulona pszenną tortillą. Pyszny, domowy fast food. Zapraszam!
Składniki:
1 filet z kurczaka;
1/2 główki sałaty lodowej;
1 średni pomidor;
Opakowanie tortilli (4 sztuki);
Panierka do kurczaka:
100 g mąki pszennej typu 500;
1 łyżeczka mielonego imbiru;
1 łyżeczka białego pieprzu;
1 łyżeczka czosnku granulowanego;;
1 łyżeczka słodkiej papryki;
1 łyżczka soli;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Sos:
3 łyżki majonezu;
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
Dodatkowo:
Zimna woda;
Olej do smażenia;
Toster/ gofrownica.
Sposób wykonania:
Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem i proszkiem do pieczenia.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w cienkie paski.
Przygotować 2 miseczki: do jednej wlać zimną wodę, a do drugiej panierkę (mąkę z przyprawami).
Kurczaka smażyć na złoty kolor na głębokim, gorącym oleju.
Pomidora i sałatę umyć. Sałatę pokroić w cienkie paski, pomidora w kostkę.
Przygotować sos: dobrze wymieszać ze sobą majonez, świeżo zmielony pieprz, czosnek i sok z cytryny.
Na każdej tortilli układać pasek sałaty, na to 2 - 3 kawałki kurczaka, posypać pomidorem, polać sosem i zwinąć.
Toritille zapiekać w gorącym tosterze (u mnie z braku była to gofrownica) przez około 2 - 3 minuty, aż do zarumienienia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Twistera można zapiec również w piekarniku. Należy wówaczas każdego przygotowango twistera zawinąć w folię aluminiową, lekko spłaszczyć od góry i piec przez około 5 - 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).
Dodatki i sos można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.
Batoniki owsiane bez pieczenia... Proste i szybkie w wykonaniu. Słodkie i pyszne w smaku. Wypełnione bakaliami. Delikatnie chrupiące. Polane czekoladą. Pycha!
Składniki:
100 g płatków owsianych, górskich;
170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);
50 g białego cukru;
50 g margaryny;
30 g miodu pszczelego;
1 łyżka soku z cytryny.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady;
30 g margaryny.
Sposób wykonania:
Płatki owsiane uprażyć na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Płatki należy prażyć kilka minut, aż zaczną pachnieć i się rumienić. Przesypać do miseczki.
Bakalie posiekać na małe kawałki, dodać do uprażonych płatków i dokładnie wymieszać.
Na gorącej patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać.
Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej powstałą masę. Dokładnie docisnąć masę do blaszki.
W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę wraz z margaryną ropuścić w kąpieli wodnej. Całość mieszać, aż do całkowitego połączenia składników.
Na owsianą masę w keksówce wylać polewę czekoladową.
Keksówkę wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po zastygnięciu, masę owsianą kroić na prostokątne batoniki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Przepis na małą keksówkę o wymiarach: 23 cm x 8,5 cm.
Z podanych składników wychodzi 6 prostokątnych batoników.
Margarynę w masie owsianej i w polewie można zastąpić masłem.
Można użyć płatków owsianych błyskawicznych, choć wówczas batoniki mogą stracić na wyglądzie i na chrupkości.
Bakalie można dowolnie komponować, zgodnie w własnym gustem.
Chłodnik z czerwonych buraków... Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru. Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki. Doprawione szczypiorkiem, solą i octem. Gęsty, chrupiący i chłodny. Idealne orzeźwienie na upalne dni! Komu miseczkę? Zapraszam!
Składniki:
750 g czerwonych buraków;
Pęczek czerwonej rzodkiewki;
2 ogórki;
Pęczek szczypiorku;
800 g jogurtu greckiego;
400 g gęstego kefiru;
330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
Cukier;
Sól;
Ocet spirytusowy;
Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.
Sposób przygotowania:
Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić w połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Buraki włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby przykryła buraki, wsypać po łyżeczce soli i białego cukru i gotować. Po około 20 minutach gotowania dodać 2 - 3 łyżki octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie.
Jaja ugotować na twardo.
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić.
Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek drobno posiekać.
Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Ogórki i rzodkiewki, zamiast kroić, można zetrzeć na tarce.
Buraki nadają chłodnikowi słodki smak, więc lepiej nie rezygnować z dodatku octu.
Buraki najlepiej ugotować dzień wcześniej, wówczas nie trzeba będzie czekać, aż wywar się wystudzi.
Chicken burgery... Soczysty filet z kurczaka. Domowej roboty, puszysta bułka. Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli. Pomidor i sałata. Kto ma ochotę na jednego? Zapraszam!
Składniki: Bułki:
250 g mąki pszennej;
150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%);
8 g świeżych drożdży;
25 g masła;
1,5 łyżeczki białego cukru;
0,5 łyżeczki soli;
1 jajo;
2 łyżki ziaren słonecznika.
Mięso:
2 filety z kurczaka;
1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;
1/2 łyżeczki soli;
Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);
50 g płatków kukurydzianych;
150 ml mleka;
Olej do smażenia.
Sos:
125 ml majonezu;
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego;
Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka.
Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wymieszać.
Kotlety najpierw namaczać w mleku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos odstawić do lodówki na około 30 minut.
Pomodora i ogórki konserwowe pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w paski.
Bułki przeciąć na pół. Na dolną część bułki nakładać kolejno: sos, sałatę, sos, kotleta z kurczaka, sos, plaster pomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery.
Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.
Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.
Dodatki do burgerów można zmieniać zgodnie z własnym upodobaniami smakowymi.
Bułki hamburgerowe... Domowe, złociste i pyszne! Miękkie, posypane ziarnami słonecznika. Idealne do burgerów. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej;
150 ml letniego mleka;
8 g świeżych drożdży;
25 g masła;
1,5 łyżeczki białego cukru;
0,5 łyżeczki soli;
1 jajo;
2 łyżki ziaren słonecznika.
Sposón przygotowania:
Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę. W mące, po środku, zrobić zagłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać połową mleka i rozetrzeć palcami na rozczyn. Miskę przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Po tym czasie do miski wlać resztę mleka, roztopione masło i pół łyżeczki soli. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto można też wyrabiać ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z miski, podzielić na 4 części i z każdej uformułować bułkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć suchą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Jajko roztrzepatać.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, trzecia półka) przez około 15 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z podanych składników wychodzą 4 duże bułki hamburgerowe.
Ziarna słonecznika można zastąpić ziarnami sezamu.
Ciastka z masłem orzechowym... Duże, rumiane i pyszne. Delikatnie chrupiące orzeszkami Oprószone kryształkami cukru. Idelane do kawy czy herbaty. Kto chce obudzić w sobie ciasteczkowego potwora? Zapraszam na poczęstunek!
Składniki:
120 g miękkiego masła;
120 g masła orzechowego z kawałkami orzechów "crunchy";
180 g białego cukru + cukier do obtaczania ciastek;
250 g mąki pszennej;
1 jajo;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.
Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około, w zależności od wielkości uformułowanych ciastek) 15 minut (małe ciastka), 18 - 20 minut (średnie ciastka), 23 - 25 minut (duże ciastka).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić takim bez "smooth".
Masło orzechowe z kwałkami orzechów, jak i bez, można nabyć w dobrej cenie podczas tygodnia amerykańskiego w sieci sklepów Lidl. Masło orzechowe z Lidla.
Z podanych składników wychodzi około 8 dużych ciastek, 16 średnich lub 24 małych.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem... Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem. Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym. Całość oprószona majerankiem. Pycha!
Składniki:
1,2 kg ziemniaków;
100 g wędzonego boczku;
0,5 kg białej cebuli;
1 ząbek czosnku;
400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
Olej do smażenia;
Sól;
Pieprz;
Majeranek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w pióra.
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek. Do lekko podsmażonego boczku dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie szklista, a z boczku wytopi się tłuszcz. Posolić i popieprzyć do smaku.
Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno położyć ziemniaki, posolić je delikatnie i popieprzyć, następnie dodać boczek z cebulą i na wierzch znów położyć ziemniaki i delkitanie je oprószyć solą i pieprzem,
Całość zalać sosem ze śmietany i czosnku.
Wierzch posypać majerankiem.
Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową.
Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (grzałka góra i dół, trzecia półka). Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię aluminiową, aby wierzch trochę się przypiekł.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Zapiekankę należy piec tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. To czy są już gotowe można sprawdzić patyczkiem - jeśli swobodnie wchodzi - ziemniaki są gotowe, jeśli stawia opór - zapiekankę należy jeszcze piec.
Ziemniaki można też podgotować przed włożeniem do piekarnika.
Z czosnku można zrezygnować. Powstanie wówczas sos śmietanowy.