Krakersy cebulowe...
Złociste, chrupiące i pachnące.
Wyraziste w smaku. Mocno cebulowe.
Z dodatkiem szczypiorku.
Kto ma ochotę pochrupać?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej;
- Opakowanie zupy cebulowej w proszku (31 g);
- 2 czubate łyżki suszonego szczypiorku;
- 125 g margaryny;
- 125 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
Sposób wykonania:
- W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąki, zupę cebulową i szczypiorek.
- Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z mąką.
- Całość wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt i wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie.
- Ciasto można także wyrobić ręcznie - po dodaniu margaryny, rozdrobnić ją palcami razem z mąką podobnie jak kruszonkę. Następnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę.
- Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 - 5 mm i powykrawać z niego dowolne kształty. Powstałe krakersy ponakłuwać widelcem.
- Krakersy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 - 20 minut, aż będą miały jasno złoty kolor. Należy pilnować krakersów podczas pieczenia, bo jeżeli zrobią się zbyt ciemne, będą gorzkie w smaku.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ilość zupy cebulowej w krakersach można zmniejszyć, wówczas ciastka będę mniej wyraziste i słone w smaku.
- Szczypiorek suszony można zastąpić łyżką drobno posiekanego świeżego szczypiorku, lub całkowicie pominąć ten składnik.
- Jeśli ktoś nie lubi kawałków chrupiącej cebuli w krakersach, zupę można przed dodaniem do mąki przesiać przez sito i pozostałą cebulę drobno posiekać lub w ogóle zrezygnować z jej dodania.
- Margarynę można zastąpić masłem, a jogurt grecki, gęstym jogurtem naturalnym.
- Z podanych składników wyszło mi 20 dużych, prostokątnych krakersów.
Muffiny truskawkowe...
Puchate, wilgotne, pachnące!
Z kawałkami soczystych truskawek.
Pyszny dodatek do kawy czy herbaty.
Zapraszam do spróbowania!
Składniki:
- 375 g mąki pszennej;
- 175 g białego cukru;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- Szczypta soli;
- 100 g masła;
- 2 jaja;
- 250 ml mleka (u mnie 0,5%);
- Kilka kropel aromatu śmietankowego;
- 250 g truskawek + mąka do ich oprószenia.
Sposób wykonania:
- W miseczce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Masło rozpuścić i ostudzić.
- W drugiej miseczce połączyć ze sobą mokre składniki: rozpuszczone masło, mleko, jaja i aromat śmietankowy.
- Truskawki umyć, osuszyć, drobno pokroić i oprószyć mąką.
- Połączyć ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodać oprószone mąką truskawki i wymieszać, aż do połączenia składników.
- Muffiny piec w formie do muffinek wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej.
- Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20 - 25 minut (grzałka górna i dolna, 3 półka).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
- Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
- Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Oprószenie truskawek niewielką ilością mąki zapobiega ich opadaniu na dno ciastek.
Kuskus z warzywami na ostro...
Zdrowa i smaczna kaszka kuskus.
Otoczenie szpinaku, cebuli, szczypiorku i papryk.
Aromatyczna przyprawa garam masala.
Kwasowość soku z cytryny i świeżość natki pietruszki.
Gwarancja niezapomnianego doznania smakowego.
Zapraszam!
Składniki:
- 300 g kaszki kuskus;
- 2 czubate łyżki masła;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 średnie cebule;
- Pęczek szczypiorku;
- 1 duża czerwona papryka;
- 2 czerwone papryczki chili;
- 150 g świeżego szpinaku;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 1,5 łyżki garam masala;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób wykonania:
- Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę, obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.
- Papryczki chili umyć, pokroić w cienkie paski.
- Szpinak umyć, posiekać.
- Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać szczypiorek, paprykę, papryczki chili i szpinak. Przyprawić garam masala. Całość dusić, aż warzywa będą miękkie.
- Gdy warzywa będą miękkie dodać kaszkę kuskus i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
- Dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i podawać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Danie można wzbogacić o czosnek
- Garam masala można zastąpić własną mieszanką przypraw. W skład garam masala wchodzą m.in.: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, cynamon, chili, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa.
- Do potrawy można dodać posiekaną, świeżą kolendrę.
- W celu zmniejszenia pikantności potrawy można wydrążyć papryczki chili z nasion.
Zupa krem z kalafiora...
Kremowa, aksamitna i delikatna.
Gęsta i rozpływająca się w ustach.
Wzbogacona smakiem czerwonej papryki.
Pycha!
Składniki:
- 1 duży kalafior;
- 2 małe cebule;
- 200 g obranych ziemniaków;
- 100 g masła;
- 50 ml oliwy;
- 100 ml białego, wytrawnego wina;
- 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody);
- 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 2 średnie, czerwone papryki,
- Sól;
- Biały pieprz.
Sposób wykonania:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować, aż do zredukowania 1/3 objętości.
- Kalafiora umyć, podzielić na bardzo małe różyczki i dodać do zredukowanego wywaru z ziemniaków i cebuli. Zalać bulionem drobiowym.
- Zupę gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą i białym pieprzem.
- W międzyczasie przygotować mus z papryki. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 25 minut, aż skóra będzie ładnie odchodzić. Papryki obrać ze skórki, zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
- Gotową zupę podawać z kleksem musu paprykowego.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Masło można zastąpić samą oliwą lub olejem, ale zupa może stracić na smaku.
- Dla wzbogacenia smaku zupy można ją podać z pokruszonym serem z niebieską pleśnią.
- Z musu paprykowego oraz dodatku wina można zrezygnować, co jednak nieco zmieni smak zupy.
Twister z KFC...
Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak.
Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor.
Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.
Całość otulona pszenną tortillą.
Pyszny, domowy fast food.
Zapraszam!
Składniki:
- 1 filet z kurczaka;
- 1/2 główki sałaty lodowej;
- 1 średni pomidor;
- Opakowanie tortilli (4 sztuki);
Panierka do kurczaka:
- 100 g mąki pszennej typu 500;
- 1 łyżeczka mielonego imbiru;
- 1 łyżeczka białego pieprzu;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżczka soli;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Sos:
- 3 łyżki majonezu;
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
Dodatkowo:
- Zimna woda;
- Olej do smażenia;
- Toster/ gofrownica.
Sposób wykonania:
- Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem i proszkiem do pieczenia.
- Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w cienkie paski.
- Przygotować 2 miseczki: do jednej wlać zimną wodę, a do drugiej panierkę (mąkę z przyprawami).
- Kawałki kurczaka panierować w następującej kolejności: mąka - woda - mąka - woda - mąka.
- Kurczaka smażyć na złoty kolor na głębokim, gorącym oleju.
- Pomidora i sałatę umyć. Sałatę pokroić w cienkie paski, pomidora w kostkę.
- Przygotować sos: dobrze wymieszać ze sobą majonez, świeżo zmielony pieprz, czosnek i sok z cytryny.
- Na każdej tortilli układać pasek sałaty, na to 2 - 3 kawałki kurczaka, posypać pomidorem, polać sosem i zwinąć.
- Toritille zapiekać w gorącym tosterze (u mnie z braku była to gofrownica) przez około 2 - 3 minuty, aż do zarumienienia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Twistera można zapiec również w piekarniku. Należy wówaczas każdego przygotowango twistera zawinąć w folię aluminiową, lekko spłaszczyć od góry i piec przez około 5 - 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).
- Dodatki i sos można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.
Batoniki owsiane bez pieczenia...
Proste i szybkie w wykonaniu.
Słodkie i pyszne w smaku.
Wypełnione bakaliami.
Delikatnie chrupiące.
Polane czekoladą.
Pycha!
Składniki:
- 100 g płatków owsianych, górskich;
- 170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);
- 50 g białego cukru;
- 50 g margaryny;
- 30 g miodu pszczelego;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 30 g margaryny.
Sposób wykonania:
- Płatki owsiane uprażyć na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Płatki należy prażyć kilka minut, aż zaczną pachnieć i się rumienić. Przesypać do miseczki.
- Bakalie posiekać na małe kawałki, dodać do uprażonych płatków i dokładnie wymieszać.
- Na gorącej patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać.
- Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej powstałą masę. Dokładnie docisnąć masę do blaszki.
- W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę wraz z margaryną ropuścić w kąpieli wodnej. Całość mieszać, aż do całkowitego połączenia składników.
- Na owsianą masę w keksówce wylać polewę czekoladową.
- Keksówkę wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po zastygnięciu, masę owsianą kroić na prostokątne batoniki.
Uwagi do przepisu:
- Przepis na małą keksówkę o wymiarach: 23 cm x 8,5 cm.
- Z podanych składników wychodzi 6 prostokątnych batoników.
- Margarynę w masie owsianej i w polewie można zastąpić masłem.
- Można użyć płatków owsianych błyskawicznych, choć wówczas batoniki mogą stracić na wyglądzie i na chrupkości.
- Bakalie można dowolnie komponować, zgodnie w własnym gustem.
- Biały cukier można zastąpić brązowym.
Chłodnik z czerwonych buraków...
Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru.
Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki.
Doprawione szczypiorkiem, solą i octem.
Gęsty, chrupiący i chłodny.
Idealne orzeźwienie na upalne dni!
Komu miseczkę? Zapraszam!
Składniki:
- 750 g czerwonych buraków;
- Pęczek czerwonej rzodkiewki;
- 2 ogórki;
- Pęczek szczypiorku;
- 800 g jogurtu greckiego;
- 400 g gęstego kefiru;
- 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Cukier;
- Sól;
- Ocet spirytusowy;
- Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić w połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Buraki włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby przykryła buraki, wsypać po łyżeczce soli i białego cukru i gotować. Po około 20 minutach gotowania dodać 2 - 3 łyżki octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie.
- Jaja ugotować na twardo.
- Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić.
- Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
- Ogórki i rzodkiewki, zamiast kroić, można zetrzeć na tarce.
- Buraki nadają chłodnikowi słodki smak, więc lepiej nie rezygnować z dodatku octu.
- Buraki najlepiej ugotować dzień wcześniej, wówczas nie trzeba będzie czekać, aż wywar się wystudzi.
Chicken burgery...
Soczysty filet z kurczaka.
Domowej roboty, puszysta bułka.
Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli.
Pomidor i sałata.
Kto ma ochotę na jednego?
Zapraszam!
Składniki:
Bułki:
- 250 g mąki pszennej;
- 150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%);
- 8 g świeżych drożdży;
- 25 g masła;
- 1,5 łyżeczki białego cukru;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 jajo;
- 2 łyżki ziaren słonecznika.
Mięso:
- 2 filety z kurczaka;
- 1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 1/2 łyżeczki soli;
- Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);
- 50 g płatków kukurydzianych;
- 150 ml mleka;
- Olej do smażenia.
Sos:
- 125 ml majonezu;
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego;
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli;
- 4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych;
- 2 łyżeczki białego octu winnego;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- 4 plastry pomidora;
- 2 pokrojone w plasterki ogórki konserwowe;
- 1/4 główki, pokrojonej w paski sałaty lodowej.
Sposób przygotowania:
- Link do przepisu na domowe bułki hamburgerowe.
- Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka.
- Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wymieszać.
- Kotlety najpierw namaczać w mleku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Pomodora i ogórki konserwowe pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w paski.
- Bułki przeciąć na pół. Na dolną część bułki nakładać kolejno: sos, sałatę, sos, kotleta z kurczaka, sos, plaster pomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery.
- Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.
- Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.
- Dodatki do burgerów można zmieniać zgodnie z własnym upodobaniami smakowymi.
Bułki hamburgerowe...
Domowe, złociste i pyszne!
Miękkie, posypane ziarnami słonecznika.
Idealne do burgerów.
Polecam!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 150 ml letniego mleka;
- 8 g świeżych drożdży;
- 25 g masła;
- 1,5 łyżeczki białego cukru;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 jajo;
- 2 łyżki ziaren słonecznika.
Sposón przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę. W mące, po środku, zrobić zagłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać połową mleka i rozetrzeć palcami na rozczyn. Miskę przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Masło rozpuścić i ostudzić.
- Po tym czasie do miski wlać resztę mleka, roztopione masło i pół łyżeczki soli. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto można też wyrabiać ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z miski, podzielić na 4 części i z każdej uformułować bułkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć suchą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Jajko roztrzepatać.
- Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, trzecia półka) przez około 15 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 4 duże bułki hamburgerowe.
- Ziarna słonecznika można zastąpić ziarnami sezamu.
Ciastka z masłem orzechowym...
Duże, rumiane i pyszne.
Delikatnie chrupiące orzeszkami
Oprószone kryształkami cukru.
Idelane do kawy czy herbaty.
Kto chce obudzić w sobie ciasteczkowego potwora?
Zapraszam na poczęstunek!
Składniki:
- 120 g miękkiego masła;
- 120 g masła orzechowego z kawałkami orzechów "crunchy";
- 180 g białego cukru + cukier do obtaczania ciastek;
- 250 g mąki pszennej;
- 1 jajo;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.
- Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około, w zależności od wielkości uformułowanych ciastek) 15 minut (małe ciastka), 18 - 20 minut (średnie ciastka), 23 - 25 minut (duże ciastka).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić takim bez "smooth".
- Masło orzechowe z kwałkami orzechów, jak i bez, można nabyć w dobrej cenie podczas tygodnia amerykańskiego w sieci sklepów Lidl. Masło orzechowe z Lidla.
- Z podanych składników wychodzi około 8 dużych ciastek, 16 średnich lub 24 małych.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem...
Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem.
Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym.
Całość oprószona majerankiem.
Pycha!
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków;
- 100 g wędzonego boczku;
- 0,5 kg białej cebuli;
- 1 ząbek czosnku;
- 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz;
- Majeranek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra.
- Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek. Do lekko podsmażonego boczku dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie szklista, a z boczku wytopi się tłuszcz. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno położyć ziemniaki, posolić je delikatnie i popieprzyć, następnie dodać boczek z cebulą i na wierzch znów położyć ziemniaki i delkitanie je oprószyć solą i pieprzem,
- Całość zalać sosem ze śmietany i czosnku.
- Wierzch posypać majerankiem.
- Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową.
- Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (grzałka góra i dół, trzecia półka). Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię aluminiową, aby wierzch trochę się przypiekł.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Zapiekankę należy piec tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. To czy są już gotowe można sprawdzić patyczkiem - jeśli swobodnie wchodzi - ziemniaki są gotowe, jeśli stawia opór - zapiekankę należy jeszcze piec.
- Ziemniaki można też podgotować przed włożeniem do piekarnika.
- Z czosnku można zrezygnować. Powstanie wówczas sos śmietanowy.
>