poniedziałek, 30 czerwca 2014

Chleb gryczany ze słonecznikiem

Chleb gryczany ze słonecznikiem...
Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej.
Ze złocistą i chrupiącą skórką.
O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej.
Z dodatkiem ziaren słoneczniku.
Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.
I nie tylko. Zapraszam!
 Składniki:
  1. 500 g mąki gryczanej;
  2. Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g);
  3. 4 łyżeczki białego cukru;
  4. 1 łyżeczka soli;
  5. 2 łyżki oleju + odrobina oleju do posmarowania po wierzchu;
  6. 425 ml letniej wody;
  7. 50 g łuskanych ziaren słoneczniku + odrobina do oprószenia po wierzchu.


 Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od miksera) wrzucić mąkę, drożdże, cukier, sól, olej i wodę i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła, aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania dodać słonecznik.
  2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika.
  4. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba.
  5. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę.
  6. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
    SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. 
  2. Zamiast oleju, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć roztrzepanego jajka, zimnej wody lub mleka.
  3. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Ciast.Co.



























piątek, 27 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe

Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe...
Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę.
Jednak upieczone bez dodatku drożdży.
Z owocami i krusznką, polane lukrem.
Komu kawałek?
Zapraszam!

Składniki:
Ciasto:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 1,5 szklanki białego cukru;
  3. 3 jaja;
  4. 1 szklanka oleju;
  5. 0,5 szklanki mleka;
  6. 1 łyżka octu jabłkowego;
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  8. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  9. 300 g truskawek;
  10. 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).
Kruszonka:
  1. 100 g mąki pszennej razowej;
  2. 100 g masła;
  3. 50 g białego cukru.
Lukier:
  1. 1 schłodzone białko;
  2. 150 g białego cukru.
Dodatkowo:
  1. Bułka tarta do obsypania formy;
  2. Margaryna do wysmarowania formy.



Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.
  3. Stale ubijając dodawać powoli olej i mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu.
  4. Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.
  5. Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto.
  6. Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.
  7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 minut. Wystudzić
  8. W międzyczasie przygotować lukier. Białko ubijać z cukrem pudrem mikserem przez około 10 - 15 minut.
  9. Wystudzone ciasto polukrować.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm,
  2. Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem.
  3. Szklanka = 250 ml.
  4. Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.
  5. Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

czwartek, 26 czerwca 2014

Paprykowe leczo z chili i pieczarkami

Paprykowe leczo z chili i pieczarkami...
Paseczki różnokolorowych papryk.
Strąki ostrych papryczek chili.
Plasterki pieczarek, pióra cebuli.
A całość zatopiona w pomidorowo - paprykowym sosie.
Smacznego!

Składniki:
  1. 6 średnich, czerwonych papryk;
  2. 2 średnie, żółte papryki;
  3. 1 średnia, zielnona papryka;
  4. 2 czerwone papryczki chili;
  5. 500 g pieczarek;
  6. 6 średnich pomidorów;
  7. 3 duże cebule;
  8. 2 łyżki oleju;
  9. 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego;
  10. 1 łyżka słodkiej papryki;
  11. 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  12. Sól;
  13. Pieprz;
  14. Cukier.

Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  2. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
  3. Papryczki chili umyć, osuszyć, pozostawić w całości.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Na czubach pomidorów ponacinać krzyżyk, sparzyć (zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut), obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
  6. W garnku,  w którym będzie gotowane leczo, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pióra cebuli i plasterki pieczarek. Podsmażyć.
  7. Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać. Chwilę wszystko razem poddusić.
  8. Następnie dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
  9. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać.
  10. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  11. Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo.
  2. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać.
  3. Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około 500 g). Należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na oddzielnej patelni, po czym dodać do podsmażonych pieczarek i cebuli razem z pomidorami. Resztę wykonać zgodnie z przepisem.
  4. Leczo ma pyszny smak, jednak jego wadą są odchodzące skórki papryk.
  5. Ja nie obieram pieczarek, tylko myję je dokładnie pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.





środa, 25 czerwca 2014

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem...
Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem.
Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika.
Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba.
Słonecznikowa pychota!
 Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 1 szklanka mąki żytniej razowej;
  3. 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
  4. 3/4 łyżki soli;
  5. 50 g świeżych drożdży;
  6. 500 ml ciepłej wody;
  7. 1 jajo.


Sposób przygotowania:
  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 500 ml ciepłej wody i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
  3. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
  4. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
  6. Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba.
  7. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę.
  8. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. 
  2. Mąkę żytnią razową można zastąpić zwykłą mąką żytnią.
  3. Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.
  4. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
  5. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.




























    wtorek, 24 czerwca 2014

    Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym

    Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym...
    Kosteczki filetu z piersi kurczaka usmażone w przyprawie gyros.
    Plasterki pieczarek, kosteczki papryki i cebuli.
    Ułożone na frytkach. Obsypane wiórkami żółtego sera.
    Oblane sosem czosnkowym.
    Pyszny obiad!
     Składniki:
    1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
    2. 500 g pieczarek;
    3. 2 średnie, czerwone papryki;
    4. 1 mała, czerowna papryczka chili;
    5. 1 średnia cebula;
    6. 1 ząbek czosnku;
    7. 3 łyżki przyprawy gyros/kebab;
    8. 2 łyżki oleju;
    9. 100 g żółtego sera;
    10. 1 kg frytek;
    11. Sól;
    12. Pieprz.
    Sos czosnkowy:
    1. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
    2. 1 ząbek czosnku;
    3. Pęczek koperku;
    4. Sól;
    5. Pieprz.
    Sposób przygotowania:
    1. Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    2. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.
    3. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry.
    4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
    5. Papryczkę chili umyć, osuszyć, pozostawić w całości.
    6. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
    7. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
    8. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    9. Na dużej patelni rozgrzać olej z 3 łyżkami przyprawy gyros/kebab. Gdy przyprawa zacznie się pienić dodać pokrojoną w kostkę ceublę i kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor.
    10. Do podsmażonego kurczaka z cebulą dodać pokrojone pieczarki, paprykę, papryczkę chili i przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    11. Kurczaka z warzywami przyprawić solą i pieprzem.
    12. W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i drobno posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
    13. Na dno naczynia żaroodpornego (lub każdemu oddzielnie na talerz) wyłożyć gorące frytki, posypać startym żółtym serem. Na ser wyłożyć kurczaka z warzywami. Całość oblać sosem czosnkowym.
    SMACZNEGO!

























    Uwagi do przepisu:
    1. Frytki można zastąpić ryżem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
    2. Sos czosnkowy najlepiej przygotować chwilę wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć.
    3. Z dodatku sera i/lub koperku można całkowicie zrezygnować.
    4. Aby nadać daniu pikantności, papryczkę chili można drobno posiekać, zamiast zostawiać w całości.
    Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























    poniedziałek, 23 czerwca 2014

    Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką

    Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką...
    Puszyste, słodkie ciasto.
    Kawałki kwaśnego rabarbaru.
    Lekka pianka.
    I razowa kruszonka.
    Pyszny dodatek do kawy!


    Składniki:
    Ciasto:
    1. 250 g miękkiej margaryny;
    2. 2 łyżki smalcu;
    3. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
    4. 3/4 szklanki białego cukru;
    5. 5 żółtek;
    6. 3 szklanki mąki pszennej;
    7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Owocowe nadzienie:
    1. 750 g rabarbaru;
    2. 1 kisiel cytrynowy (opakowanie na 0,5 l wody, waga 77 g);
    3. 2 łyżki białego cukru.
    Pianka:
    1. 5 białek;
    2. 1 szklanka białego cukru;
    3. 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).
    Kruszonka:
    1. 100 g mąki pszennej razowej;
    2. 100 g masła;
    3. 50 g białego cukru.
    Dodatkowo:
    1. Bułka tarta do obsypania formy;
    2. Margaryna do wysmarowania formy.

    Sposób przygotowania:
    1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    2. Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.
    3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.
    4. Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę.
    5. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać (instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto.
    6. Z białek, cukru i kisielu (w proszku) ubić sztywną pianę i przykryć nią rabarbar.
    7. Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.
    8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.
    SMACZNEGO!


    Uwagi do przepisu:
    1. Widoczne na zdjęciach ciasto zostało upieczone w formie o wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ciasto ma być niższe lepiej upiec je w większej blasze.
    2. Rabarbar można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem o jasnym kolorze.
    3. Smalec można zastąpić 2 dodatkowymi łyżkami margaryny lub olejem, przy czym to smalec nadaje ciastu puszystości.
    4. Szklanka = 250 ml.
    5. Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną. 
    6. Kisiel w rabarbarze i w pianie ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
    Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

    piątek, 20 czerwca 2014

    Chleb pszenny razowy z burakami

    Chleb pszenny razowy z burakami...
    Pyszny, domowy chleb o niespotkanym wyglądzie. 
    Wypieczony z mąki pszennej razowej.
    Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków.
    Pełen ziaren słonecznika.
    Polecam!
    Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem.
     Składniki:
    1. 700 g mąki pszennej razowej;
    2. 25 g świeżych drożdży;
    3. 300 ml letniej wody;
    4. 1 łyżka oliwy z oliwek;
    5. 200 ml czerwonych buraków startych na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki;
    6. 1 łyżeczka soli;
    7. 1 łyżeczka drobnego, brązowego cukru;
    8. 100 ml ziaren łuskanego słonecznika;
    9. 2 łyżki mleka do posmarowania chleba po wierzchu.

    Sposób przygotowania:
    1. Surowe buraki (około 2 małych) obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę).
    2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.
    3. Do rozpuszczonych drożdży (zaczyn nie musi wyrastać) dodać starte buraki, oliwę, cukier, sól, ziarna słonecznika i wymieszać.
    4. Następnie dodać mąkę  i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski (ja wyrabiam robotem kuchennym, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
    5. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    6. Po tym czasie ciasto ponownie przez krótką chwilę wyrobić (u mnie robot z hakiem do ciasta drożdżowego) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami.
    7. Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
    8. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną (opcjonalnie).
    9. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę.
    10. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
    SMACZNEGO!

    Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem.


























    Uwagi do przepisu:
    1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. 
    2. Mąkę pszenną razową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąką pszenną pełnoziarnistą.
    3. Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub rozmąconego jajka.
    4. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
    5. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
    Źródło przepisu: Przyślij przepis.


    Na pierwszym planie: chleb pszenny razowy z burakami. W tle: chleb pszenny z czosnkiem.

    czwartek, 19 czerwca 2014

    Jajka w sosie groszkowym

    Jajka w sosie groszkowym...
    Połówki jajek ugotowanych na twardo.
    I sos na bazie majonezu i śmietany.
    Doprawiony chrzanem i musztardą.
    A w nim kosteczki cebuli i ziarna groszku.
    Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.
    Pyszny smak nie tylko od święta!
     Składniki:
    1. 8 jaj;
    2. Puszka groszku konserwowego (waga netto, po odsączeniu 240 g);
    3. 60 ml zalewy z groszku z puszki;
    4. 1 średnia cebula;
    5. 200 g majonezu;
    6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
    7. 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;
    8. 1 łyżeczka musztardy;
    9. Sól;
    10. Pieprz;
    11. Pęczek szczypiorku.



     Sposób przygotowania:
    1. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić na pół. Ułożyć na dnie podłużnego naczynia/talerza lub salaterki.
    2. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki.
    3. Groszek odcedzić z zalewy. Zalewy nie wylewać! Dodać do cebuli.
    4. Do miseczki z cebulą i groszkiem dodać majonez, śmietanę i 60 ml zalewy z groszku. Dokładnie wymieszać. 
    5. Sos doprawić chrzanem, musztardą, solą i pieprzem do smaku.
    6. Tak przygotowanym sosem polać połówki jaj.
    7. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
    8. Jaja zatopione w sosie oprószyć po wierzchu szczypiorkiem.
    SMACZNEGO!


    Uwagi do przepisu:
    1. Sos powinien mieć konsystencję słodkiej śmietany.
    2. Ilość majonezu i śmietany można dowolnie zmieniać, przy czym ich ilość powinna być w proporcji 1:1.
    3. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
    4. Do jajek można dodać pokrojone w kostkę marynowane pieczarki (około 200 g - waga netto, po odsączeniu), a szczypiorek zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki.
    5. Ilość chrzanu i musztardy można dowolnie zmieniać. Można użyć dowolnego rodzaju musztardy (u mnie chrzanowa).
    Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



    środa, 18 czerwca 2014

    Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami

    Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami...
    Plasterki marynowanych pieczarek i porów.
    Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe.
    Ziarna słodkiej kukurydzy.
    Kosteczki szynki i wiórki jajek.
    A całość oblepiona majonezem.
    Pychota!
     Składniki:
    1. 200 g szynki konserwowej;
    2. 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu);
    3. 6 średnich ogórków konserwowych;
    4. 2 białe części porów;
    5. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
    6. 5 jaj ugotowanych na twardo;
    7. 200 g majonezu;
    8. Sól;
    9. Pieprz.
























    Sposób przygotowania:
    1. Pory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, położyć na sicie i sparzyć wrzątkiem (obficie polać dużą ilością gorącej, zagotowanej wody). Ostudzić, osuszyć z wody, przełożyć do miski.
    2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów.
    3. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki.
    4. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki.
    5. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki.
    6. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
    7. Do sałatki dodać majonez. Wymieszać.
    8. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
    9. Wstawić na 2 - 3 h do lodówki.
    SMACZNEGO!

























    Uwagi do przepisu:
    1. Jajka zamiast ścierać na tarce można pokroić w kostkę, a pieczarki zamiast w plasterki pokroić w kostkę.
    2. Zamiast majonezu lub razem z majonezem można dodać kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%, gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego.
    3. Ja kupuję szynkę konserwową w plasterkach i taką kroję w kosteczkę.
    Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


    wtorek, 17 czerwca 2014

    Schab pieczony w mleku

    Schab pieczony w mleku...
    Soczysty, kruchy, rozpływający się w ustach.
    O delikatnym aromacie i smaku przypraw.
    Idealny do kanapek, jak i na ciepło.
    Zapraszam do spróbowania!
    Nie pożałujecie!

    Składniki:
    1. 1 kg schabu bez kości;
    2. 1 litr mleka (u mnie 2%);
    3. 1/2 łyżki słodkiej papryki;
    4. 1 łyżka majeranku;
    5. 1/2 łyżeczki soli;
    6. 1/2 łyżeczki pieprzu;
    7. 2 ząbki czosnku;
    8. 2 łyzki oleju.


    Sposób przygotowania:
    1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
    2. Schab natrzeć olejem, czosnkiem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi przyprawami tj. słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.
    3. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego/na blachę i zalać mlekiem (mleko nie przykryje całego schabu).
    4. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem.
    5. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso (wraz z  sosem mleczym powstałym podczas pieczenia), aż do całkowitego wystudzenia.
    6. Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu mięso staje się kruche i soczyste.
    7. Schab można podawać na zimno do kanapek, jak i na ciepło.
    SMACZNEGO!

    Uwagi do przepisu:
    1. Podczas pieczenia schabu, na mleku może wytworzyć się piana, jest to normalne zjawisko.
    2. Mięso należy piec tyle czasu i w takiej ilości mleka ile waży tj. 1 kg mięsa należy piec w 1 litrze mleka przez 1 h, 1,5 kg schabu w 1,5 litra mleka przez 1,5 h itd.
    3. Schab można razem z sosem mlecznym wstawić do lodówki na 12 godzin i też będzie pyszny. Ja  wstawiałam sam schab, tak jak w orginale przepisu.
    4. Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw do przyprawienia mięsa.
    5. Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu.
    6. Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia.
    7. W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka.
    Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























    poniedziałek, 16 czerwca 2014

    Pasztet z selera

    Pasztet z selera...
    Wiórki aromatycznego selera.
    Paseczki cebuli, zmiażdżone ząbki czosnku.
    Delikatny zapach grzybów.
    Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.
    Polecam!

    Składniki:
    1. 1 kg selera;
    2. 2 duże cebule;
    3. 250 g masła;
    4. 3 ząbki czosnku;
    5. 1 szklanka wody;
    6. 1 szklanka bułki tartej;
    7. 6 jaj;
    8. 2 kostki bulionowe, grzybowe;
    9. Sól;
    10. Pieprz.







    Sposób przygotowania:
    1. Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
    4. Do garnka/ lub dużej patelni włożyć starty seler i cebulę. Zalać 250 ml zimnej wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.
    5. Do zimnej masy dodać bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić.
    6. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    7. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść.
    8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny.
    9. Wystudzić. Wyjąć z blachy. Wystudzony pokroić w plastry.
    SMACZNEGO!



    Uwagi do przepisu:
    1. 1 szklanka = 250 ml;
    2. Jest to przepis na 1 dużą keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm lub na dwie mniejsze np. 20 x 11 cm.
    3. Zamiast masła można dodać margaryny.
    4. Ugniecenie masy pasztetowej w keksówce zapobiega powstawaniu dziur w pasztecie podczas pieczenia.
    Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.