Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej.
Ze złocistą i chrupiącą skórką.
O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej.
Z dodatkiem ziaren słoneczniku.
Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.
I nie tylko. Zapraszam!
Składniki:
- 500 g mąki gryczanej;
- Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g);
- 4 łyżeczki białego cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 łyżki oleju + odrobina oleju do posmarowania po wierzchu;
- 425 ml letniej wody;
- 50 g łuskanych ziaren słoneczniku + odrobina do oprószenia po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od miksera) wrzucić mąkę, drożdże, cukier, sól, olej i wodę i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła, aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania dodać słonecznik.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika.
- Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba.
- Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
- Zamiast oleju, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć roztrzepanego jajka, zimnej wody lub mleka.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.