piątek, 12 grudnia 2014

Bigos inaczej - kapusta z mięsem mielonym i ryżem

Bigos inaczej, czyli kapusta z mięsem mielonym i ryżem...
Drobno poszatkowana, biała kapusta.
Podsmażone z cebulą mięso mielone.
Ziarna ugotowanego, białego ryżu.
Całość razem podduszona i dobrze doprawiona.
Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg);
  2. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  3. 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki);
  4. 2 średnie cebule;
  5. 200 g koncentratu pomidorowego;
  6. 1/2 łyżki vegety;
  7. 1 płaska łyżeczka curry;
  8. 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki;
  9. 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  10. 1 liśc laurowy;
  11. 3 ziarna ziela angielskiego;
  12. 1,5 l zimnej wody;
  13. Sól;
  14. Pieprz;
  15. Olej.
























Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę.
  3. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso z cebulą doprawić curry i vegetą. Wymieszać.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowany bigos, wrzucić poszatkowaną kapustę, dodać podsmażone mięso mielone z cebulą, konentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować, aż kapusta będzie miękka.
  6. Następnie dodać ryż, wymieszać i chwilę razem gotować.
  7. Ugotowany bigos przyprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.
  2. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego tj. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy wołowego.
  3. Koncentrat pomidorowy można zastąpić przecierem lub pomidorami w puszce.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

czwartek, 11 grudnia 2014

Ryba w pieczarkach

Ryba w pieczarkach...
Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby.
Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym.
Zapieczone w piekarniku.
Pyszna ryba nie tylko od święta.
Polecam!
 Składniki:
  1. 500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  4. Mąka pszenna do obtoczenia ryby;
  5. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  6. Olej do smażenia;
  7. Sól;
  8. Pieprz.























Sposób przygotowania:
  1. Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem z każdej strony i dokładnie obtoczyć w mące.
  2. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron.
  3. Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w plasterki.
  6. Na rozgrzany na drugiej (lub umytej po smażeniu ryby) patelni wrzucić plasterki pieczarek, przyprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż cała woda odparuje. Następnie do pieczarek dodać śmietankę i dusić jeszcze razem przez około 2 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Na ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę wylać równomiernie sos śmietankowo-pieczarkowy. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  8. Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem, przez około 15 minut.
  9. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!






















Uwagi do przepisu:
  1. Do dania można użyć zarówno ryby mrożonej jak i świeżej. Może to być dowolona ryba morska (np. dorsz, mintaj, morszczuk, itd.) lub ewentulanie słodkowodna.
  2. Natkę pietruszki można pominąć lub zastąpić ją drobno posiekanym koperkiem i/lub świeżą bazylią.
  3. Smak potrawy można wzbogacić o ugotowane różyczki brokuła lub podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę.
  4. Rybę, zamiast smażyć, można ugotować na parze.
  5. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Kroję całe tj. razem z nóżkami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Wigilia 2014

środa, 10 grudnia 2014

Cynamonowe choinki

Cynamonowe choinki...
Rumiane, kruchutkie, pięknie przyozdobione.
O delikatnym smaku i aromacie cynamonu.
Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami.
Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci.
Polecam!
Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 170 g masła;
  3. 1/2 szklanki białego cukru;
  4. 1 łyżeczka cynamonu;
  5. Skórka otarta z całej, średniej cytryny;
  6. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  7. 1 jajo;
  8. 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% (ja dałam 2).
Dodatkowo:
  1. 1 białko jaja;
  2. 1 szklanka cukru pudru;
  3. Zielony barwnik spożywczy (u mnie w żelu);
  4. Perełki i serduszka cukrowe do ozdoby.
Szklanka = 250 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną i wymieszać łyżką.
  2. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać).
  3. Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki.
  4. Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.
  5. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 15 minut.
  6. Upieczone ciastka wystudzić na kratce.
  7. Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz z cukrem pudrem i barwnikiem na gęsty lukier (trwa to około 5 - 10 minut,  w zależności od siły miksera). Gdyby lukier był zbyt gęsty dodać kilka kropel zimnej wody.
  8. Wystuszone ciastka zamaczać w lukrze, ozdabiać perełkami/serduszkami i odstawić do stawrdnienia na około 2 - 3 godziny.
  9. Konsumować po całkowitym stwardnieniu lukru.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 50 ciasteczek.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.
  4. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.
  5. Ciasteczka nie wymagają leżakowania. Od razu są odpowiedniej twardości.
  6. Masło można zastąpić margaryną.
Źródło przepisu: My Man's kitchen.




























Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne...
Kruche, mocno aromatyczne.
Z dużą ilością przypraw korzennych.
Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.
Smacznego!
























Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 250 g masła;
  3. 200 g białego cukru;
  4. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g);
  6. 2 jaja;
  7. 2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g);
  8. 2 łyżki imbiru;
  9. 2 łyżeczki cynamonu;
  10. 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej;
  11. Skórka otarta z całej cytryny;
  12. 2 łyżki miodu.
Dodatkowo (opcjonalnie);
  1. Pisaki cukrowe do ozdobienia ciastek.
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką.
  2. Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego).
  3. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremkami ciastka.
  5. Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 12 - 15 minut.
  7. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
  8. Opcjonalnie: wystudzone ciasteczka dowolnie udekorować.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 77 ciasteczek.
  2. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.
  3. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.
  4. Ciastka długo zachowują świeżość. Można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętych puszkach lub plastkowych pojemnikach.
  5. Ciasteczka nie wymagają leżakowania. Od razu są odpowiedniej twardości.
  6. Masło można zastąpić margaryną.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



















































Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki

piątek, 5 grudnia 2014

Chleb 4 ziarna na zakwasie

Chleb 4 ziarna na zakwasie...
Upieczony na bazie mąki pszennej i żytniej razowej.
O pysznej, chrupiącej skórce i miękkim środku.
Pełny ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni.
Smaczny, domowy wypiek! 

 Składniki:

Zaczyn:
  1. 5 łyżek zakwasu żytniego;
  2. 250 ml letniej, przegotowanej wody;
  3. 250 g mąki żytniej razowej (typ 2000);
Ciasto chlebowe:
  1. 400 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  2. 150 ml letniej, przegotowanej wody;
  3. 3 płaskie łyżeczki soli;
  4. 1 - 2 łyżeczki cukru muscavado (ja w ogóle nie dałam cukru);
  5. 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej;
  6. 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  7. 2 łyżki ziaren ziaren słonecznika;
  8. 2 łyżki ziaren sezamu;
  9. 2 łyżki pestek dyni;
Dodatkowo:
  1. 1 łyżka masła;
  2. 1/2 szklanki ziaren słonecznika;
  3. 1 łyżka ziaren słonecznika/siemienia lnianego/pestek dyni/sezamu do oprószenia po wierzchu.

Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 6 - 10 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego z wyjątkiem ziaren tj. mąkę pszenną, wodę, sól, cukier, masło i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 - 20 minut. Ręcznie należy wyrabiać przez około 30 minut). Do dość luźnego ciasta dodać ziarna tj. słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni i wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut.
  3. Długą keksówkę lub 2 małe keksówki (u mnie jedna długa) wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanej/nych keksówki/ek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na od 1 do 4 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość - mój wyrastał 2 godziny).
  4. Po tym czasie chleba/ów skropić wodą, posypać ziarnami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut, pamiętając aby po upływie 20 minut otworzyć piekarnik i spryskać wierzch chleba wodą.
  5. Upieczony chleb wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,2 kg bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 15 cm lub 2 mniejsze keksówki.
  3. Szklanka = 250 ml.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  6. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


























Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba.

czwartek, 4 grudnia 2014

Flaczki z kurczaka

Flaczki z kurczaka...
Cienkie paseczki mięsa z udek kurczaka.
W towarzystwie słupków marchewki i pietruszki.
Dobrze przyprawione majerankiem i przyprawą do flaków.
Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.
Sycące, rozgrzewające, pyszne!
 Składniki:
  1. 2 duże udka z kurczaka;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 średnia pietruszka;
  4. 1 średnia cebula;
  5. Biała część pora;
  6. 1/4 korzenia selera;
  7. 3 ząbki czosnku;
  8. 2 liście laurowe;
  9. 4 ziarna ziela angielskiego;
  10. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  11. 1 łyżka majeranku;
  12. 1/2 łyżki przyprawy do flaków;
  13. 1 łyżka masła;
  14. 2 łyżki mąki pszennej;
  15. 2,5 litra zimnej wody;
  16. Sól;
  17. Pieprz;
  18. Pęczek natki pietruszki.

























Sposób przygotowania:
  1. Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
  2. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki.
  3. Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół.
  4. Ząbki czosnku obrać. Pozostawić w całości.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, zagotować 2,5 litra wody. Dodać umyte mięso, słupki marchewek i pietruszki, seler, por, połówki cebuli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku, vegetę i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  7. Ugotowany seler, por, cebulę wyjąć z zupy i wyrzucić, a ząbki czosnku wyjąć, rozetrzeć na papkę i ponownie dodać do zupy. Paseczki marchewek i pietruszki pozostawić w zupie.
  8. Mięso gotować w zupie jeszcze przez około 10 - 15 minut, po czym wyjąć, obrać ze skór i kości, pokroić wzdłuż ścięgien na cienkie paski (tak, aby wyglądem przypominały prawdziwe flaczki) i ponownie wrzucić do zupy.
  9. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Masło rozgrzać na patelni, wsypać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż powstanie złocista masa. Zestawić z ognia dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy.
  10. Zupę przyprawić majerankiem, przyprawą do flaków, solą i pieprzem.
  11. Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
  2. Zamiast 2 dużych udek do zupy można użyć gotowego mięsa z ud kurcząt bez skór i kości, dostępnego w Lidlu czy Tesco.
  3. Gotową przyprawę do flaków można zastąpić własną mieszanką przypraw np. czosnku, słodkiej papryki, imbiru, gorczycy, gałki muszkatałowej i ostrej papryki lub chili.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Zupa na jesień

środa, 3 grudnia 2014

Spaghetti z klopsikami po włosku

Spaghetti z klopsikami po włosku...
Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti.
Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu.
Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym.
Prawdziwie włoska uczta! 
Bon appetit!

Składniki:
Klopski:
  1. 800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 1 duże jajo lub 2 małe;
  3. 3 czubate łyżki bułki tartej;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 2 płaskie łyżki suszonego oregano;
  6. 3 łyżki startego parmezanu;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Sos pomidorowy:
  1. 1 duża cebula;
  2. 1000 ml przecieru pomidorowego;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 2 łyżeczki suszonego oregano;
  5. 500 ml zimnej wody;
  6. 1 łyżka masła;
  7. 2 łyżki oliwy z oliwek;
  8. 150 ml mleka;
  9. 1 łyżeczka cukru;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. 500 g makaronu spaghetti;
  2. 5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;
  3. Kilka listków bazylii.
























Sposób przygotowania:
  1. Przygotować klopsiki. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, jajko/jajka, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, starty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę.
  2. Z wyrobionego mięsa z przyprawami formować malutkie klopsiki (o średnicy max. 2 cm) i układać na desce/talerzu. Gotowe klopski wstawić do lodówki na czas przygotowywania sosu.
  3. Następnie przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Tak przygotowaną cebulę i czosnek zblendować wraz z oregano na gładką masę (tzw. papkę).
  4. Na dużej, głebokiej patelni rozgrzać masło wraz z oliwą. Zmniejszyć ogień i wrzucić masę cebulowo-czosnkową z oregano i podgrzewać na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Następnie dodać przecier pomidorowy i 500 ml zimnej wody. Dokładnie wymieszać. Zwiększyć nieco ogień i gotować przez kolejne 10 minut.
  6. Po tym czasie dodać mleko, wymieszać i delikatnie powrzucać klopsiki. Nie mieszać, żeby klopsiki nie straciły swojego kształtu. Przykryć pokrywką i gotować przez 20 - 30 minut, przy czym po upływie pierwszych 10 minut delikatnie przemieszać całość.
  7. Ugotowany sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  9. Do odcedzonego makaronu dodać sos z klopsikami i delikatnie wymieszać.
  10. Spaghetti podawać oprószone startym parmezanem, posypane świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!






















Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 5 dorosłych osób.
  2. Klopsiki w sosie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nie starci smaku, sos zgęstnieje i dobrze się przegryzie.
  3. Smak sosu można wzbogacić o papryczkę chili, a parmezan w klopsikach zastąpić startym, żółtym serem, choć nieco wpłynie to na ich smak.
  4. Bazylię można zastąpić natką pietruszki.
  5. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  6. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

wtorek, 2 grudnia 2014

Ciasteczka miodowo - cytrynowe

Ciasteczka miodowo - cytrynowe...
Delikatne, puszyste, świąteczne.
O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku.
I aromacie skórki cytrynowej.
Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia!
 Składniki:
  1. 300 g miodu;
  2. 100 g masła;
  3. 150 g białego cukru;
  4. 1/4 łyżeczki imbiru;
  5. 3 łyżeczki startej skórki z cytryny;
  6. 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków;
  7. 1/4 łyżeczki cynamonu;
  8. 750 g mąki pszennej;
  9. 1/2 płaskiej łyżeczki soli;
  10. 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  11. 3 jaja.

Sposób przygotowania:
  1. Miód rozpuścić w rondelku. Dodać masło i mieszać, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
  2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepły miód z masłem, dodać cukier, sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego).
  3. Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego).
  4. Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.
  5. Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z wyposażenia piekarnika) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.
  6. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 80 ciasteczek, wszystko zależy od wielkości użytych foremek. Mi wyszło 77 sztuk.
  2. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 1 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.
  3. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.
  4. Ciastka twardnieją jakiś czas po upieczeniu, ale pozostawione na kilka dni, na talerzu, bez przykrycia stają się ponownie miękkie.
  5. Goździki, ponieważ nie udało mi się kupić sproszkowanych, zmieliłam w całości w młynku do kawy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Prezenty na Mikołajki Korzenne przysmaki Świąteczne słodkości!

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Paprykowa pasta drobiowa

Paprykowa pasta drobiowa
Kremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem.
Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek.
A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu.
Polecam!
Składniki:
  1. 200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);
  2. 1 jajo;
  3. 1 mała cebula;
  4. 1/4 średniej, czerwonej papryki;
  5. 2 czubate łyżki majonezu;
  6. 1/3 pęczka szczypiorku;
  7. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
  8. 1/4 łyżeczki ostrej papryki;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość.
  2. Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.
  3. Cebule obrać, drobno posiekać.
  4. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. 
  7. Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.
  8. Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  9. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty.
  2. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.
  3. Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.