wtorek, 17 marca 2015

Domowe burgery

Domowe burgery...
Chrupiąca bułka sezamowa.
Soczysty burger wołowo-wieprzowy.
Plaster żółtego sera i chrupiącego bekonu.
Liść zielonej sałaty i plaster pomidora.
A do tego sos a'la Big Mac.
Amerykańska klasyka!

Składniki:
  1. 8 bułek hamburgerowych;
  2. 8 plasterków żółtego sera (u mnie cheddar);
  3. Mała głowka sałaty lodowej;
  4. 2 pomidory;
  5. 16 cienkich plasterków wędzonego boczku;
  6. Ketchup.
Mięso:
  1. 1/2 kg mielonej wołowiny;
  2. 1/2 kg mielonej wieprzowiny;
  3. 1 jajo;
  4. 1/2 szklanki startego parmezanu;
  5. 1/3 suchej bagietki;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 1/3 szklanki mleka;
  8. 1/2 łyżeczki suszonego oregano;
  9. 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki;
  10. Sól/vegeta;
  11. Pieprz;
  12. Olej do smażenia.
Sos a'la Big Mac:
  1. 1/2 szklanki majonezu;
  2. 1 łyżka drobno posiekanej cebuli;
  3. 4 łyżki Sweet Pickle Relish (posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy);
  4. 2 łyżki ketchupu;
  5. 1 łyżeczka octu spirytusowego;
  6. 1 łyżeczka białego cukru;
  7. Szczypta soli.
























Sposób przygotowania:
  1. Bułki przekroić na pół.
  2. Sałatę podzielić na liście lub popokroić/porwać na mniejsze kawałki.
  3. Pomidory pokroić w plastry.
  4. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patlni, aż staną się chrupiące.
Mięso:
  1. Jajo lekko roztrzepać.
  2. Bagietkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczakch (tzw. drobne wiórki);
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Mięsa mielone przełożyć do miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki (tj. jajo, odciśniętą bagietkę, starty parmezan, przeciśnięte ząbki czosnku, mleko, oregano, natkę pietruszki, sól/vegetę i pieprz) i dobrze wyrobić ręką.
  7. Z mięsa formować okrągłe burgery o grubości około 1 cm i smażyć na rozgrzanym na ptaleni oleju, na złoty kolor z obu stron.
  8. Pod koniec smażenia na każdego burgera położyć plaster sera i poczekać, że się rozpuści.
Sos a'la Big Mac:
  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Przełożyć do słoiczka i zakręcić.
  2. Wstawić do lodówki na około 2 godziny w celu przegryzienia się smaków sosu.
Całość:
  1. Dolną część bułek wysmarować niewielką warstwą ketchupu. Na to kłaść burgera z rozpuszczonym serem. Na burgera 2 palasterki chrupiącego boczku i 2 pomidora oraz sałatę.
  2. Następnie polać sosem i przykryć wierzchnimi częściami bułek.
  3. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z frytkami.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 8 burgerów.
  2. Do przygotowania burgerów można użyć mięsa mielonego dowolnego gatunku, np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego itp.
  3. Sos a'la Big Mac można zastąpić innym, np. swoim ulubionym. Może to być też sos hamburgerowy, kupny lub domowy.
  4. Bułki do burgerów mogą być domowe, kupne. Można je także zastąpić np. kajzerkami lub innymi bułkami.
  5. Sweet Pickle Relish można zastąpić ogórkami konserwowymi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


sobota, 14 marca 2015

Słodko - kwaśna surówka z kapusty

Słodko - kwaśna surówka z kapusty...
Poszatkowana, biała kapusta.
Wiórki soczystej marchewki.
Kosteczki ostrej cebuli.
A całość w słodko - kwaśnej zalewie.
Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki.
Serdecznie polecam!
 Składniki:
  1. 1,5 kg białej kapusty;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 duża cebula;
  4. 1/3 szklanki białego cukru (do zasypania startej marchewki).
Zalewa:
  1. 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%;
  2. 1/2 szklanki oleju;
  3. 1/3 szklanki białego cukru;
  4. 1 łyżka soli.
Szklanka = 250 ml
























Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), zasypać cukrem (1/3 szklanki) i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać do kapusty. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać.
  4. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy wlać/wsypać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Gorącą zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą. Wymieszać.
  5. Surówkę pozostawić do ostygnięcia.
  6. Wystudzoną surówkę przełożyć do słoika (lub plastikowego pojemnika), zamknąć (lub przkryć folią spożywczą) i wstawić do lodówki na minimum 2 - 4 godziny, do przegryzienia się smaków.
  7. Surówkę przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja surówki - około 2 litrowy słój.
  2. Szklanka = 250 ml.
  3. Kapustę należy drobno poszatkować, aby nie była twarda. Zamiast szatkować, można także zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  4. Surówkę można także przygotować z czerwonej kapusty.
  5. Surówka, im dłużej będzie się przegryzać w lodówce, tym jej smak będzie bogatszy.
  6. Surówka bardzo przypomina smakiem te podawane w knajpkach z chińszczyzną.
  7. Surówkę można przechowywać w lodówce, zamknięta/przykrytą folią, do dwóch tygodni. Niektórzy przechowują ją nawet do miesiąca, u mnie nigdy nie postała dłużej niż 2 tygodnie, taka jest dobra.
  8. Ocet spirytusowy można zastąpić białym, winnym lub jabłkowym, ale zmieni on nieco smak surówki.
  9. Cukier w przepisie dodaje się i do marchewki i do zalewy.
  10. Do surówki można dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

piątek, 13 marca 2015

Wytrawne racuchy z pieczarkami

Wytrawne racuchy z pieczarkami...
Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte racuchy.
Przekrojone i pysznie nadziane.
Pieczarkami, papryką i cebulą.
Podane z sosem hamburgerowym.
Pyszna odmiana - polecam!
Składniki:

Ciasto:
  1. 350 g mąki pszennej;
  2. 25 g świeżych drożdży;
  3. 250 ml ciepłej wody;
  4. 1/2 łyżeczki soli;
  5. Olej do smażenia.
Nadzienie:
  1. 500 g pieczarek;
  2. 1 średnia, czerwona papryka;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 1/2 pęczka szczypiorku;
  5. 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Olej do smażenia.
Dodatkowo:
  1. 100 g startej mozzarelli;
  2. Ulubiony sos, np.:

























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę i pokruszyć drożdże. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Tak przygotowane ciasto przykryć czystą, suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją ilość).
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie, krótko wyrobić i formować placuszki (mi wyszło 7 sztuk).
  3. Racuchy smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor. Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni).
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  6. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  7. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  8. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzanym na patelni oleju lekko podsmażyć cebulę. Następnie dodać pieczarki i paprykę, oprószyć solą i podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Na koniec smażenia dodać szczypiorek i doprawić przyprawą do pizzy, solą i pieprzem do smaku.
  9. Usmażone, gorące racuchy przekroić na pół. Każdą część posmarować sosem. Dolną część każdego racucha posypać mozzarellą, układać na niej ciepłe nadzienie i zamykać górną połową.
  10. Podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 7 racuchów.
  2. Nadzienie można dowolnie komponować. Można dodać oliwki, kiełbasę, szynkę, żółty ser, pomidory itp.
  3. W razie ręcznego wyrabiania ciasta, ciasto należy ostrożnie podsypywać mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Wyrabiane robotem ciasto nie wymaga dodatkowej mąki.
  4. Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni.
  5. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


























czwartek, 12 marca 2015

Sos do hamburgerów

Sos do hamburgerów...
Szybki, pyszny, domowy.
Na bazie majonezu i jogurtu greckiego.
Z dodatkiem ketchupu, chrzanu i soku z cytryny.
Pysznie przyprawiony curry i musztardą.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 2 łyżki majonezu;
  2. 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego;
  3. 1 łyżka musztardy;
  4. 1 czubata łyżka tartego chrzanu (ze słoiczka);
  5. 1 łyżka pikantnego ketchupu;
  6. 1 łyżeczka soku z cytryny;
  7. 2 łyżeczki białego cukru;
  8. 3 łyżeczki oliwy;
  9. 1/4 łyżeczka curry;
  10. Sól;
  11. Pieprz.


 Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki. Dokładnie wymieszać.
  2. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  3. Sos jest gotowy do podania.
SMACZNEGO!



 Uwagi do przepisu:
  1. Widoczny na zdjęciach sos w sosjerce został przygotowany z 1/2 składników.
  2. Ilość przyprawy curry należy dostosować do własnych upodobań smakowych.
  3. Sos jest idelany do hamburgerów, nadziewanych bułeczek czy pieczonych/grillowanych mięs.
  4. Majonez i/lub jogurt grecki można zastąpić kwaśną gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lub  gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Domowy Wyrób

Placki ziemniaczane bez dodatku mąki

Placki ziemniaczane bez dodatku mąki...
Okrągłe, złociste, delikatnie chrupiące.
Wyjątkowe dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany.
Z dodatkiem cebuli, a bez mąki.
Domowe, najlepsze!
Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
  2. 2 średnie cebule;
  3. 2 jaja;
  4. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki).
  2. Cebule obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki).
  3. Starte ziemniaki wraz z cebulą przełożyć na sito położone na miseczce. Odstawić na około 5 - 10 minut.
  4. Po tym czasie ziemniaki z cebulą dokładnie odsączyć nad sitem. Wodę odlać, a skrobię która osadziła się na dnie miseczki dodać do masy ziemniaczano-cebulowej.
  5. Dodać jaja, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  6. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju.
  7. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z kwaśną śmietaną.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 12 placków.
  2. Placki należy smażyć bezpośrednio po przygotowaniu. Gdy masa na placki chwilę postoi, może wymagać dodania 2 łyżek mąki.
  3. Odsączenie ziemniaków na sicie i wytrącenie się skrobi sprawia, że nie trzeba dodawać mąki.
  4. Do placków najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków.
Źródlo przepisu: Wielkie Żarcie.

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami...
Kwadraciki makaronu łazanki.
Otulone wiórkami kiszonej kapusty.
Z dodatkiem pieczarek i cebuli.
Pyszne, bezmięsne i tanie danie.
Polecam!
Składniki:
  1. 500 g makaronu łazanki;
  2. 1 kg kiszonej kapusty;
  3. 500 g pieczarek;
  4. 2 średnie cebule;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i obgotować, uważając aby kapusta się nie rozgotowała. W trakcie gotowania, jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw, może wymienić wodę 2 lub 3 razy. Ja nie wymieniam.
  3. Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć z wody, drobno pokroić.
  4. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  5. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  6. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i plasterki pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż pieczarki puszczą sok.
  7. Następnie dodać obgotowaną, pokrojoną kapustę i chwilę razem podsmażać.
  8. Do granka z ugotowanym, odcedzonym, gorącym makaronem dodać podsmażoną kapustę z pieczarkami i cebulą i wymieszać.
  9. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. 
  10. Podwać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu lub później, chrupiące i złociste, odsmażone na patelni.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja łazanek, na od 5 do 7 osób, w zależności od apetytu.
  2. Jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw, może, przed gotowaniem opłukać kapustę pod bieżącą, zimną wodą i/lub w trakcie gotowania wymieniać wodę 2 lub 3 razy. Ja nie płuczę kapusty ani nie wymieniam wody w trakcie jej gotowania. Moja rodzina lubi kwaśne potrawy.
  3. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  4. Najlepiej do łazanek użyć kapusty kiszonej a nie kwaszonej.
  5. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami (ilość według uznania). Należy je zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc.
  6. Do łazanek można dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek czy mięso mielone.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne z mięsem mielonym...
Płaty miękkiego makaronu do lasagne.
Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek.
Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili.
Warstwy kremowego sosu beszamelowego.
A na wierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella.
Ozdobiona świeżą bazylią.
Smaczna podróż kulinarna do Włoch!
 Składniki:

Farsz z mięsa mielonego:
  1. 2 średnie cebule;
  2. 4 ząbki czosnku;
  3. 300 g pieczarek;
  4. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  5. Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g);
  6. 100 g koncentratu pomidorowego;
  7. 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku;
  8. Szczypta chili;
  9. Kilka kropel sosu tabasco;
  10. Olej do smażenia;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
Sos beszamel:
  1. 2 łyżki masła;
  2. 2 łyżki mąki pszennej;
  3. 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %);
  4. 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny;
  5. 1 żółtko jaja;
  6. Szczypta białego cukru;
  7. Szczypta gałki muszkatałowej;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu);
  2. 300 g startej mozzarelli;
  3. Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;
  4. Kilka listków bazylii do dekoracji - opcjonalnie.
























Sposób przygotowania:
Farsz mięsny:
  1. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Ząbki czosnku obrać, przeisnąć przez praskę.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokorojoną cebulę i plasterki pieczarek. Podsmażać, aż pieczarki puszczą wodę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione.
  6. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Sos beszamel:
  1. W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło. 
  2. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji (aby nie było grudek). Zdjąć z ognia.
  3. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając.
  4. Przyprawić gałką muszkatałkową, solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Ponownie wstawić na ogień. Zagotować stale mieszając. 
  6. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać.
  7. Wystudzić. Do wystudzonego beszamelu dodać żółtko jaja i dobrze wymieszać.
Razem:
  1. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  3. Lasagne układać warstwami: 
    • Warstwa beszamelu (około 0,5 cm);
    • Płaty makaronu;
    • Farsz z mięsa mielonego;
    • Starta mozzarella;
    • Warstwa beszamelu (około 0,5 cm);
    • Płaty makaronu;
    • Farsz z mięsa mielonego;
    • Starta mozzarella.
  4. Warstwy układać, aż do ukończenia składników. Wierzchnią warstwę powinna stanowić starta mozzarella.
  5. Lasagne wstawić do piekranika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 lub 3 półka - u mnie 2, bo naczynie z pokrywą nie zmieściłoby się do piekarnika) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać!
  7. Podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Ja przygotowałam tę lasagne w 5 litrowym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zużyłam 12 płatów makaronu i uzyskałam 3 warstwową lasagne. Pokrywkę można zastąpić folią aluminiową, dokładnie otulając/przykrywając nią naczynie żaroodporne/blachę z lasagne.
  2. Zamiast bazylii, do dekoracji można użyć pomidora pokrojonego w plastry. Należy położyć go na lasagne na 5 minut przed końcem zapiekania.
  3. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  4. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem.
  5. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp.
  6. Lasagne nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby się nie rozpadała.
  7. Kupując makaron do lasagne, należy wybrać taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Taki makaron będzie miękki po wyjęciu lasagne z piekarnika.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

poniedziałek, 2 marca 2015

Pasta z awokado

Pasta z awokado...
Zielona, kremowa, pyszna.
Z dodatkiem jajek i cebuli.
O czosnkowym aromacie.
Idealna do kanapek.
Smacznego!

Składniki:
  1. 1 średnie, dojrzałe awokado;
  2. 2 jaja ugotowane na twardo;
  3. 1/2 małej cebuli;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. Sok wyciśnięty z 1/2 limonki;
  6.  2 łyżki majonezu;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Awokado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy nacinając je do pestki. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach. Z jednej połówki wyjąć pestkę. Wyjąć miąższ awokado łyżką lub obrać je ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.
  3. Cebule obrać, drobno posiekać.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Wycisnąć sok z limonki.
  6. Pokrojone, wystudzone jajka wymieszać z miąższem awokado, posiekaną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać majonez, sok z limonki i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. 
  7. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  8. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty.
  2. Jajka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-)
  3. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.
  4. Z dodatku czosnku czy cebuli można zrezygnować, a sok z limonki zastąpić sokiem z cytryny.
  5. Pasta ma kremową konsystencję, ale jeśli ktoś woli pastę z kawałkami warzyw to może zetrzeć awokado na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i tak samo jajka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Domowy Wyrób