wtorek, 27 września 2016

Piersi z kurczaka w sosie miodowo - ketchupowym


Składniki:
  1. 2 duże filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 600 g);
  2. 10 średnich pieczarek;
  3. 1/2 średniej, czerwonej papryki;
  4. 3 duże cebule;
  5. 1 - 3 papryczki chili (u mnie żółta, zielona i czerwona);
  6. 100 g pikantnego ketchupu;
  7. 4 łyżki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy);
  8. 1/2 szklanki zimnej wody;
  9. 1 jajo;
  10. 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  11. 2 łyżki oleju;
  12. 1 łyżka vegety;
  13. Sól;
  14. Pieprz.
Szklanka = 250 ml.

























Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  3. Paprykę i chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion. Słodką paprykę pokroić w paski, a chili w plasterki.
  4. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 kotlety (+ ewentualnie 2 polędwiczki) i przełożyć do miski. Obsypać vegetą i mąką ziemniaczaną, dodać jajo i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane kotlety przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
  5. Po tym czasie, na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) położyć kotlety i delikatnie i szybko (przez około 5 minut) podsmażyć z obu stron (kotlety nie muszą się usmażyć, dojdą podczas duszenia w sosie).
  6. Na pozostały na patelni,  po smażeniu filetów, olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i chili i krótką chwilę (około 5 minut) podsmażać.
  7. Do podsmażonych warzyw dodać wodę, ketchup i miód i wymieszać. Na wierzchu ułożyć podsmażone kotelty i całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 - 15 minut.
  8. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Przed podaniem danie delikatnie wymieszać, tak aby sos pokrył kotlety.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 duże kotlety + 2 małe (z oddzielonych od piersi polędwiczek).
  2. Ostrość dania można dowolnie regulować, zmniejszająć ilość papryczek chili i zastępując pikantny ketchup - łagodnym.
  3. Potrawa ma pyszny, słodko - pikantny smak.
  4. Kurczaka z tego przepisu można podawać z ziemniakami, ryżem czy ulubioną kaszą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą

Składniki:
  1. 400 g makaronu łazanki (u mnie quadretti, Lubella);
  2. Połowa główki kapusty (o wadze około 1,5 kg);
  3.  200 g pieczarek;
  4. 1 duża cebula;
  5. 125 g surowego, wędzonego boczku;
  6. 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa);
  7. 1 łyżka vegety;
  8. Olej do smażenia;
  9. Szczypta ostrej papryki w proszku;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą, aby się nie posklejał.
  2. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna zakrywać kapustę), dodać vegetę i gotować do miękkości, na średnim ogniu. Ugotowaną kapustę odcedzić.
  3. Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmażać, aż staną się złociste. Zdjąć z patelni.
  6. Na tą samą patelnię, na tłuszcz wytopiony z kiełbasy i boczku wrzucić cebulę i krótką chwilę podsmażać. Do lekko podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Na patelnię z cebulą i pieczarkami dodać podsmażony boczek, kiełbasę, ugotowaną kapustę i makaron. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Zdjąć z ognia.
  8. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 4 - 6 porcji, w zależności od apetytów.
  2. Połowa główki kapusty powinna ważyć około 1,5 kg.
  3. Moja patelnia, użyta do przygotowania łazanek z tego przepisu, ma średnicę 32 cm.
  4. Łazanki można także wymieszać w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

wtorek, 20 września 2016

Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach

  Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650);
  2. 3 szklanki mąki żytniej (typ 720);
  3. 1 łyżeczka soli;
  4. 1/3 kostki świeżych drożdży;
  5. 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody;
  6. Garść ziaren słonecznika;
  7. Garść ziaren sezamu;
  8. Garść ziaren siemienia lnianego;
  9. Garść pestek dyni.
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki.
Szklanka = 250 ml.
Kostka drożdży = 100 g























Sposób przygotowania:
  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i ziarna oraz pestki. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
  3. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
  4. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem keksówki, boki ciasta ugnieść palcami do środka, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.
  6. Po tym czasie chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez 60 - 70 minut.
  7. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę.
  8. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x24 cm. 
  2. Z podanych składników wychodzi chleb o wadze 1090 g.
  3. Ja piekłam ten chleb przez 60 minut.
  4. Z dodatku ziaren można zrezygnować.
  5. Mąkę pszenną można zastąpić mąką pszenną razową.
  6. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
  7. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Makaron z pesto z awokado, bazylii i suszonych pomidorów

 Składniki:
  1. 350 g makaronu (u mnie kokardki/farfalle Lubella);
  2. 1 dojrzałe awokado;
  3. 1/2 szklanki szuszonych pomidorów odsączonych z oliwy;
  4. 1/4 szklanki liści świeżej bazylii;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki;
  7. 1/2 łyżeczki soli;
  8. 1/4 łyżeczki pieprzu;
  9. 1 łyżka wody z gotowania makaronu - opcjonalnie.
Do dekoracji:
  1. Liście bazylii;
  2. Oliwa pozostała z odsączenia suszonych pomidorów;
  3. Szczypta soli morskiej.
Szklanka = 1 cup = 240 ml


















































Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zostawić 1 łyżkę wody z gotowania makaronu.
  2. Liście bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Suszone pomidory odsączyć z oliwy. Drobno posiekać.
  4. Ząbki czosnku obrać. Przecisnąć przez praskę.
  5. Awokado rozciąć na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.
  6. Do malaksera/pojemnika od rozdrabniacza blendera wrzucić wszystkie składniki pesto tj. miąższ awokado, posiekane liście bazylii i suszone pomidory, przciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z limonki, sól i pieprz i zblendować na gładką, kremową masę.
  7. Powstałe pesto przełożyć do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. W sytuacji, gdyby pesto okazało się zbyt gęste, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu.
  8. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, opcjonalnie udekorowane bazylią, polane oliwą i oprószone odrobiną soli morskiej.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych skałdników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
  2. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem pesto.
  3. Czas przygotowywania tego dania nie powinien przekroczyć 30 minut.
  4. Przed podaniem, poszczególne porcje można polać oliwą i oprószyć posiekaną bazylią i odrobiną soli morskiej.
  5. W pesto dominuje smak suszonych pomidorów i czosnku.
  6. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, a limonkę można zastąpić cytryną.
Inspiracja do przepisu: Blissful Basil.


środa, 14 września 2016

Domowe, waniliowe mleko sojowe

Składniki:
  1. 100 g ziaren soi;
  2. 1 litr zimnej wody do gotowania + woda do namoczenia soi przez noc;
  3. 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią;
  4. 1 laska wanilii;
  5. Szczypta soli.

Sposób przygotowania:
  1. Ziarna soi wsypać do miski. Zlać zimną wodą (nieco ponad poziom soi) i odstawić na noc do namoczenia.
  2. Namoczone ziarna soi odcedzić i zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka.
  3. Laskę wanili przeciąć wzdłuż i wydrążyć z ziarenek. Wydrążoną laskę wanilii pokroić na 2 lub 3 kawałki.
  4. Do garnka z masą z ziaren soi dodać ziarna wanilii, kawałki wydrążonej laski wanilii, cukier i szczyptę soli. 
  5. Całość zalać 1 litrem zimnej wody i gotować na małym ogniu przez 30 - 40 minut.
  6. Po tym czasie dobrze przecedzić powstałe mleko przez sito wyłożone gazą.
  7. Jeszcze ciepłe mleko przelać do szklanej butelki i szczelnie zakręcić. Pozostawić do wystudzenia.
  8. Wystudzone mleko sojowe przechowywać szczelnie zamknięte, w lodówce, przez max. 5 dni.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 850 ml mleka sojowego o smaku waniliowym.
  2. Mleko należy przechowywać szczelnie zamknięte w szkalnej butelce/słoiku i spożyć w ciągu max. 5 dni.
  3. Mleko ma delikatny smak i naturalny, wanliowy aromat.
Źródło przepisu: MniuMniu.

Chleb graham z ziarnami na zakwasie


Składniki:

Zaczyn:
  1. 75 g aktywnego zakwasu żytniego;
  2. 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 75 g przegotowanej, letniej wody.
Ciasto chlebowe:
  1. 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850);
  2. 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 500 g letniej, przegotowanej wody;
  4. 20 g soli;
  5. 60 g ziaren słonecznika;
  6. 40 g pestek dyni;
  7. 30 g ziaren siemienia lnianego.
Dodatkowo:
  1. Masło do wysmarowania keksówki.


Sposób przygotowania:

  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, ziarna i pestki i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na   8 - 12 godzin do wyrośnięcia.
  3. Keksówkę dokładnie wysmarować masłem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez kolejne 40 minut.
  5. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,28 kg bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na  keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm. 
  3. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ja jednak piekłam bez pary.
  4. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Kulinarne Szaleństwa Margarytki.




wtorek, 13 września 2016

Chleb z soczewicą na zakwasie


Składniki:

Zaczyn:
  1. 50 g zakwasu żytniego;
  2. 100 g letniej, przegotowanej wody;
  3. 100 g mąki żytniej (typ 720);
Ciasto chlebowe:
  1. 400 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  2. 150 g letniej, przegotowanej wody;
  3. 1 łyżeczka soli;
  4. 100 g zielonej soczewicy (nieugotowanej);
Dodatkowo:
  1. 1 łyżka ziaren siemienia lnianego do posypania po wierzchu;
  2. Olej do wysmarowania keksówki.
Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc).
  2. Soczewicę ugotować, odcedzić, pozostawić do wystudzenia.
  3. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj.  mąkę pszenną, wodę, sól, ugotowaną, wystudzoną soczewicę i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto chlebowe przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
  4. Keksówkę wysmarować olejem i do tak przygotowanej formy przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 - 3 godziny do ponownego wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez kolejne 20 - 25 minut.
  6. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 900 g bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm.
  3. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba (czyli piec z tzw. parą). Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ja piekłam bez pary.
  4. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  5. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
  6. Siemię lniane można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, słonecznikiem, psetkami dyni czy orzechami.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Sos winegret

Składniki:
  1. 2 łyżki octu spirytusowego 10% (lub 4 łyżki białego octu winnego 5%);
  2. 1/2 szklanki oliwy z oliwek;
  3. 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy);
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki;
  6. 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat);
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Szklanka = 250 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Koperek/natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Do miseczki wlać/wsypać wszystkie składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką.
  4. Sałatę polać sosem bezpośrednio przed podaniem na stół.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ocet spirytusowy czy winny można zastąpić sokiem z cytryny.
  2. Sos jest idealny do wszelkich sałatek na bazie wszelkiego gatunku sałat.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




Makaron alla carbonara z cukinią


























Składniki:
  1. 300 g makaronu (u mnie mafaldine Lubelli);
  2. 1 mała cebula;
  3. 1 mała cukinia (o wadze około 200 g);
  4. 125 g wędzonego boczku;
  5. 3 żółtka jaj;
  6. 2 czubate łyżki startego parmezanu;
  7. 1 chochla gorącej wody z gotowania makaronu (ok. 125 ml);
  8. 2 łyżki oliwy z oliwek;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pozostawić 1 chochlę (ok. 125 ml) wody z gotowania makaronu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  4. Boczek pokroić w niewielką kostkę.
  5. W mieseczce roztrzepać widelcem/trzepaczką żółtka. Dodać parmezan i wymieszać.
  6. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić boczek i chwilę podsmażać. 
  7. Do lekko zarumienionego boczku dodać pokrojoną cebulę i podsmażać, aż boczek stanie się złocisty, a cebula się zarumieni.
  8. Dodać pokrojoną cukinię, posolić i popieprzyć, krótką chwilę podsmażyć, po czym wlać na patelnię chcochlę wody z gotowania makaronu. Całość dusić, aż cukinia będzie miękka.
  9. Następnie na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wymieszać. Dodać jaja z parmezanem i dokładnie wymieszać. Żółtka jaj, pod wpływem ciepła makaronu, zetną się i go pokryją. Zestawić z ognia.
  10. Makaron podawać bezpośrednio po ugotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
  3. Jeśli cukinia jest młoda, to nie ma potrzeby obierania jej ze skóry. W przypadku starszych egzemplarzy, należy obrać je ze skóry.
  4. Surowe żółtka, pod wpływem ciepła makaronu, ścinają się i równomiernie go oblepiają.




























piątek, 9 września 2016

Chrupiące skrzydełka z piekarnika























Składniki:
  1. 1 kg skrzydełek z kurczaka;
  2. 4 łyżki oleju;
  3. 1 łyżeczka soli;
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu;
  5. 2 łyżeczki przyprawy - marynata staropolska do mięs i drobiu (u mnie Kamis);
  6. 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka (u mnie Kamis);
  7. 2 łyżeczki przyprawy kebab - gyros (u mnie Prymat);
  8. 4 łyżki sosu sojowego, jasnego.























Sposób przygotowania:
  1. Skrzydełka z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blasze do pieczenia/w naczyniu żaroodpornym.
  2. Posypać solą, pieprzem, marynatą staropolską, przyprawą złocistą i do gyrosa/kebaba, polać sosem sojowym i olejem. Wymieszać, aby przyprawy dokładnie pokryły skrzydełka.
  3. Tak przygotowane skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 60 minut, aż staną się brązowo złociste i chrupiące.
  4. Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Danie jest bardzo proste i w miarę szybkie do przygotowania (całkowity czas przygotowania wynosi około 65 minut).
  2. Skrzydełka z kurczaka można zastąpić innymi elementami kurczaka np. pałkami czy podudziami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




Pulchne, tłuczone ziemniaki

Składniki:
  1. 8 dużych ziemniaków;
  2. 1 łyżka oleju;
  3. 1 łyżka masła;
  4. 1 duża cebula;
  5. 2 czubate łyżki posiekanego koperku;
  6. 1/2 szklanki mleka;
  7. Sól;
  8. Pieprz. 
 Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Na rozgrzany na patelni olej z masłem wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
  5. Ugotowane, odcedzone ziemniaki przełożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulę, posiekany koperek, wlać mleko, przyprawić pieprzem i solą (opcjonalnie) do smaku i dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach półmisek tłuczonych ziemniaków.
  2. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu są puszyste i pasują zarówno do potraw z drobiu, jak i ryb, wieprzowiny czy wołowiny.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


czwartek, 8 września 2016

Brownies z ciasteczkami orzechowymi

 Składniki:

Masa na brownies:
  1. 230 g masła;
  2. 2 szklanki białego cukru;
  3. 4 jaja;
  4. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  5. 1 szklanka mąki pszennej;
  6. 2/3 szklanki kakao;
  7. 1/2 łyżeczki soli;
  8. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa na ciasteczka orzechowe (12 sztuk):
  1. 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy);
  2. 1 szklanka białego cukru;
  3. 2 jaja;
  4. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  5. 1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej kremowego, u mnie jednak z kawałkami orzeszków);
  6. 2 szklanki mąki pszennej;
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  8. 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Tłuszcz do wysmarowania formy;
  3. Cukier puder do oprószenia ciasta po wierzchu - opcjonalnie.
Szklanka = 240 ml


Sposób przygotowania:

Brownies:
  1. W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i energicznie wymieszać, aż cukier w większości się rozpuści. Odstwić do lekkiego wystudzenia.
  2. Do przestudzonego masła z cukrem dodać jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać.
  3. Do średniej miski wsypać mąkę. Dodać kakao, sól, proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. Następnie do miski z suchymi składnikami dodać masło z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym i całość wymieszać, aż do połączenia składników. Masa na brownies nie musi być idealnie gładka.
  5. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Do tak przygotowanej formy wylać masę na brownies.
Ciasteczka orzechowe:
  1. Do miski (u mnie od miksera) wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać jaja, ekstrakt waniliowy, masło orzechowe i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera.
  2. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche tj. mąkę, sodę i sól. 
  3. Wymieszane, suche składniki wsypać do miski z olejem, cukrem, jajami i masłem orzechowym i dokładnie wymieszać miskerem.
  4. Z powstałego ciasta dłońmi/łyżką (ja robiłam to łyżką do lodów) formować kule (12 sztuk) i układać je rzędami  w formie z ciastem na brownie.
  5. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 45 - 50 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
  6. Wystudzone ciasto wyjąć z blachy (dzięki papierowi do pieczenia powinno być to łatwe) i oprószyć cukrem pudrem - opcjonalnie.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na formę do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm.
  2. Z podanych składników wychodzi 12 sporych porcji ciasta.
  3. Ciasto, zwłaszcza w częściach z ciasteczkami jest chrupiące i twrdawe z wierzchu, ale w środku miękkie i lekko ciągutkowe :-).
  4. Szklanka = 1 cup = 240 ml.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
Inspiracja do przepisu: Lovely Little Kitchen.