Składniki:
BUŁECZKI:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant;
- 1 szklanka letniego mleka;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soli.
DIP Z FETĄ I POMIDORAMI:
- Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g);
- 4 ząbki czosnku;
- 170 g sera feta;
- 1/2 szklanki startej mozzarelli;
- 1/2 szklanki startego, łatwotopliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.
MASŁO ZIOŁOWE DO POSMAROWANIA BUŁECZEK:
- 4 łyżki rozpuszczonego masła;
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii;
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano;
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki;
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego;
- Świeżo zmielony, czarny pieprz;
- Sól.
DODATKOWO:
- Olej do wysmarowania miski, w której będzie wyrastało ciasto;
- 1 i 1/2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania (u mnie jest to żeliwna patelnia);
- Folia spożywcza;
- Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie to patelnia żeliwna) o średnicy 26 cm.
- Miseczka, do położenia po środku naczynia do zapiekania, o średnicy około 13,5 cm.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
BUŁECZKI:
- Do małej miseczki wsypać drożdże. Zalać letnim mlekiem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać 2 szklanki mąki. Dodać sól i wymieszać.
- Po upływie 10 minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i
mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam
mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami
(po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15
minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez 7 minut (w przypadku
korzystania z miksera), aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej olejem (około 1/2 łyżki)
misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić
objętość.
DIP Z FETĄ I POMIDORAMI:
- W międzyczasie przygotować dip. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Sery: mozzarella i żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Fetę odsączyć z zalewy, osuszyć, drobno pokruszyć.
- Do miseczki wrzucić krojone pomidory wraz z zalewą z puszki, połowę przeciśniętego przez
praskę czosnku (2 ząbki). Dodać oliwę z oliwek (1/2 łyżeczki), suszone oregano (1 łyżeczka) i suszoną bazylię (1 łyżeczka). Wymieszać.
MASŁO ZIOŁOWE DO POSMAROWANIA BUŁECZEK:
- Masło umieścić w rondelku. Rozpuścić.
- Dodać przyprawy tj. suszoną bazylię (1/4 łyżeczki), suszone oregano (1/4 łyżeczki), czosnek granulowany (1/4 łyżeczki), drobno posiekaną natkę pietruszki (1/2 łyżeczki), sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
ODRYWANE BUŁECZKI Z DIPEM Z FETĄ I POMIDORAMI
- Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie patelnia żeliwna) wysmarować
masłem (1 łyżką). Na środku naczynia położyć miseczkę (o średnicy około
13, 5 cm) i ją również wysmarować masłem (1/2 łyżki).
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na
16 części (ciasto zwinąć w rulon, podzielić na pół, następnie każdą
połówkę na pół i tak do uzyskania 16 kawałków). Z powstałych kawałków
ciasta formować kulki/małe bułeczki i układać, zlepieniem na dół, ściśle
obok siebie, w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, blisko jego boków,
wokół małej miseczki umieszczonej po jego środku.
- Tak przygotowane bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem ziołowym, przykryć
folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia,
na 15 - 30 minut.
- Po tym czasie z naczynia do zapiekania wyjąć miseczkę znajdującą się
na jego środku i w jej miejsce wsypać połowę pokruszonego sera feta, fetę oprószyć pozostałym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki). Na fetę z czosnkiem wyłożyć przyprawione pomidory (nadmiar soku odlać przed położeniem na fetę), następnie pomidory posypać pozostałą fetą oraz startymi serami: mozzarellą i żółtym.
- Tak przygotowane bułeczki z dipem wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30
minut.
- Bułeczki z dipem podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na okrągłą formę do zapiekania o średnicy 26 cm.
Miseczka ustawiana po środku naczynia do zapiekania powinna mieć około
13,5 cm średnicy (w jej miejsce, po wyrośnięciu bułeczek, będzie wlewany
dip).
- Z podanych składników wychodzi 16 niewielkich bułeczek wraz z gorącym dipem z fetą i pomidorami.
- Dip wlać w miejsce po miseczce bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika.
- Ja zapiekałam bułeczki z dipem w patelni żeliwnej. Można ją zastąpić
tortownicą, okrągłym naczyniem żaroodpornym czy formą do tarty o
wysokich brzegach.
- Do dipu najlepiej użyć łatwo topliwego gatunku żółtego sera jak np. cheddar, gouda, edam czy ementaler.
- Bułeczki z tego przepisu są maślane, delikatnie czosnkowe, miękkie i puszyste.
- Bułeczki najlepiej smakują (i prezentują się na ciepło). Na zimno też nie są złe.
- Bułeczki wraz z dipem można także przygotować wcześniej. Upiec.
Schłodzić. Przykryć folią aluminiową i przechowywać w lodówce do czasu
podania. Bezpośrednio przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać, pod
przykryciem (np. z folii aluminiowej) przez około 25 - 30 minut.
- 1 szklanka = 1cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Diethood.