środa, 31 stycznia 2018

Grzybowy gulasz z pręgi wołowej



Składniki:
  1. 1 kg pręgi wołowej;
  2. 2 średnie cebule;
  3. 5 suszonych grzybów;
  4. 1 litr zimnej wody;
  5. 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  6. 1 czubata łyżeczka majeranku;
  7. 1/2 szklanki zimnej wody + 2 czubate łyżki mąki pszennej; 
  8. 2 łyżki oleju;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  2. Suszone grzyby pokroić na małe kawałki.
  3. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (ok. 1 x 1 cm).
  4. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone w kosteczkę mięso i podsmażać, aż większość płynów odparuje.
  5. Dodać pokrojoną cebulę i razem chwilę podsmażać.
  6. Następnie na patelnię z mięsem i cebulą wlać zimną wodę ( 1 litr). Dodać pokrojone, suszone grzyby, roztarty (palcami) majeranek, słodką paprykę w proszku oraz obficie przyprawić pieprzem.
  7. Zagotować, często mieszając, po czym zmniejszyć ogień i dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (w zależności od wielkości kostek mięsa, jak i od jakości samego mięsa, może to zająć 2 - 3 godziny), od czasu do czasu mieszając.
  8. Do miseczki wlać 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
  9. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie, dodać rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (przez około 5 minut).
  10. Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Gulasz podawać gorący z ziemniakami/kaszą/plackami ziemniaczanymi/makaronem i ulubioną surówką.
 SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób.
  2. Suszonych grzybów nie trzeba wcześniej namaczać w wodzie. Staną się miękkie dzięki długiemu duszeniu.
  3. Im mięso będzie pokrojone w mniejszą kostkę, tym szybciej się ugotuje i stanie miękkie.
  4. Smak gulaszu można urozmaicić dodając ostrą paprykę w proszku, chili czy kminek.
  5. Czerwone mięso należy solić dopiero pod koniec duszenia - posolone zbyt wcześnie może być twarde.
  6. Przygotowany w ten sposób gulasz ma delikatny aromat i smak grzybów i jest lekko kleisty.
  7. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

wtorek, 30 stycznia 2018

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serkiem wiejskim


Składniki:

SOS MIĘSNO - POMIDOROWY:
  1. 600 g mięsa mielonego (u mnie wołowe);
  2. 500 g przecieru pomidorowego;
  3. 1 łyżka oleju; 
  4. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  5. 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  6. Szczypta płatków chili;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
MAKARON Z SERKIEM WIEJSKIM:
  1. 250 g krótkiego makaronu np. fale - tagliatelle mosse czy wstążki cięte;
  2.  1 i 1/4 szklanki serka wiejskiego;
  3. 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18 %;
  4. 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
DODATKOWO:
  1. 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie mimolette).

1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml




Sposób przygotowania:

SOS MIĘSNO - POMIDOROWY:
  1. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa.
  3. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku.
  4. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie sos zestawić z ognia. Odstawić do wystygnięcia.
MAKARON Z SERKIEM WIEJSKIM:
  1. W międzyczasie ugotować makaron, tak aby był al dente (makaron dojdzie i stanie się miękki, podczas zapiekania w piekarniku). Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  2. Do osobnej miski dodać serek wiejski (1 i 1/4 szklanki), gęstą, kwaśną śmietanę (1/2 szklanki). Dodać drobno posiekany szczypiorek (1/2 szklanki - można odrobinę pozostawić do oprószenia po wierzchu zapiekanki). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  3. Do miski z mieszanką serka ze śmietaną dodać ugotowany, przestudzony makaron. Wymieszać.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA:
  1.  Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  2. Do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) przełożyć połowę makaronu (wymieszanego z serkiem wiejskim, śmietaną i szczypiorkiem), na to położyć połowę sosu pomidorowo - mięsnego, a na sos równomiernie wysypać połowę startego, żółtego sera. Następnie powtórzyć warstwę makaronu (wymieszanego z masą serkiem wiejskim, śmietaną i szczypiorkiem), na to położyć pozostały sos pomidorowo - mięsny, a na sos równomiernie wysypać resztę startego żółtego sera. 
  3. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 minut, aż ser się rozpuści.
  4. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, do delikatnego przestudzenia, przed podaniem.
  5. Upieczoną zapiekankę posypać resztką drobno posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) i podawać gorącą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:

  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
  2. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. 
  3. Do przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku żółtego sera jak np. gouda, ementaler, mimolette, cheddar (biały i czerwony). 
  4. Serek wiejski można zastąpić kremowym serkiem śmietankowym np. Almette czy Philadelphia (około 230 g).
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  6. Potrawa jest idealna do zamrożenia. Zapiekankę  wystarczy po przygotowaniu, a przed upieczeniem, wystudzoną do temperatury pokojowej, przykryć szczelną pokrywką lub warstwą folii spożywczej i dwoma warstwami folii aluminiowej, włożyć do zamrażarki i przechowywać przez około 1 miesiąc.

    Po wyjęciu z zamrażalnika (zdjęciu pokrywki/folii spożywczej i jednej warstwy folii aluminiowej) zapiekankę można:
  • całkowicie rozmrozić (w tym celu wstawić do lodówki na 24 godziny) i zapiekać, pod przykryciem z 1 warstwy folii aluminiowej, zgodnie z przepisem przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (na 5 minut przed końcem zapiekania zdjąć folię) lub 
  • nie rozmrażać, wstawić od razu do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać przez około 45 minut (czasami nawet do 1 godziny), po czym zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zapiekać zgodnie z przepisem przez 20 minut.

    Tak więc przygotowaną zapiekankę można:
  • Upiec od razu po przygotowaniu;
  • Nieupieczoną przykryć folią aluminiową, wstawić do lodówki na max. 1 dzień i upiec, gdy będzie potrzebna;
  • Nieupieczoną przykryć folią aluminiową i zamrozić. 
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.


poniedziałek, 29 stycznia 2018

Szybki i prosty kurczak z kukurydzą



Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą, waga 340 g);
  3. 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  4. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  5. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  6. 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  7. 1 łyżka oleju;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do miski. 
  2. Dodać słodką i ostrą paprykę w proszku, suszoną bazylię, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek kurczaka pokrył się przyprawami.
  3. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić kawałeczki kurczaka i podsmażać, na średnim ogniu, aż będzie lekko zarumieniony (przez 3 - 5 minut, w zależności od wielkości kawałków kurczaka).
  4. Do podsmażonego kurczaka dodać całą zawartość puszki z kukurydzą tj. ziarna kukurydzy wraz z zalewą. Całość podsmażać na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje.
  5. Następnie zmniejszyć ogień i na patelnię z kurczakiem i kukurydzą dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać i krótką chwilę (około 5 minut), na małym ogniu, razem podsmażać.
  6. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Kurczaka z kukurydzą podawać na ciepło, z ryżem (jak u mnie), kaszą lub pieczywem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
  2. Danie można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną, przed lub wraz z kurczakiem, cebulę czy paprykę.
  3. Do przyprawienia kurczaka można użyć samej słodkiej/ostrej papryki w proszku, bazylię zastąpić ziołami prowansalskimi, a nawet dodać curry czy łyżkę koncentratu pomidorowego.
  4. Kurczaka należy podawać na ciepło z ryżem, kaszą (np. kuskus) czy pieczywem.
  5. W przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można dodać około 1/2 szklanki zimnej wody.
  6. Piersi z kurczaka można zastąpić mięsem z ud kurczaka (bez skóry i kości), a także mięsem mielonym.
  7. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


piątek, 26 stycznia 2018

Odrywane bułeczki z dipem z fetą i pomidorami

Składniki:

BUŁECZKI:
  1. 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant;
  3. 1 szklanka letniego mleka;
  4. 2 łyżki oleju;
  5. 1 łyżeczka soli.
DIP Z FETĄ I POMIDORAMI:
  1. Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g);
  2. 4 ząbki czosnku;
  3. 170 g sera feta;
  4. 1/2 szklanki startej mozzarelli;
  5. 1/2 szklanki startego, łatwotopliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
  6. 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  7. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  8. 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.
MASŁO ZIOŁOWE DO POSMAROWANIA BUŁECZEK:
  1. 4 łyżki rozpuszczonego masła;
  2. 1/4 łyżeczki suszonej bazylii;
  3. 1/4 łyżeczki suszonego oregano;
  4. 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki;
  5. 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego;
  6. Świeżo zmielony, czarny pieprz;
  7. Sól.
DODATKOWO:
  1. Olej do wysmarowania miski, w której będzie wyrastało ciasto;
  2. 1 i 1/2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania (u mnie jest to żeliwna patelnia);
  3. Folia spożywcza;
  4. Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie to patelnia żeliwna) o średnicy 26 cm.
  5. Miseczka, do położenia po środku naczynia do zapiekania, o średnicy około 13,5 cm.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:

BUŁECZKI:
  1. Do małej miseczki wsypać drożdże. Zalać letnim mlekiem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać 2 szklanki mąki. Dodać sól i wymieszać. 
  3. Po upływie 10 minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez 7 minut (w przypadku korzystania z miksera), aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej olejem (około 1/2 łyżki) misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość.
DIP Z FETĄ I POMIDORAMI:
  1. W międzyczasie przygotować dip. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Sery: mozzarella i żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  3. Fetę odsączyć z zalewy, osuszyć, drobno pokruszyć.
  4. Do miseczki wrzucić krojone pomidory wraz z zalewą z puszki, połowę przeciśniętego przez praskę czosnku (2 ząbki). Dodać oliwę z oliwek (1/2 łyżeczki), suszone oregano (1 łyżeczka) i suszoną bazylię (1 łyżeczka). Wymieszać.
MASŁO ZIOŁOWE DO POSMAROWANIA BUŁECZEK:
  1. Masło umieścić w rondelku. Rozpuścić. 
  2. Dodać przyprawy tj. suszoną bazylię (1/4 łyżeczki), suszone oregano (1/4 łyżeczki), czosnek granulowany (1/4 łyżeczki), drobno posiekaną natkę pietruszki (1/2 łyżeczki), sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
ODRYWANE BUŁECZKI Z DIPEM Z FETĄ I  POMIDORAMI
  1. Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie patelnia żeliwna) wysmarować masłem (1 łyżką). Na środku naczynia położyć miseczkę (o średnicy około 13, 5 cm) i ją również wysmarować masłem (1/2 łyżki).
  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 16 części (ciasto zwinąć w rulon, podzielić na pół, następnie każdą połówkę na pół i tak do uzyskania 16 kawałków). Z powstałych kawałków ciasta formować kulki/małe bułeczki i układać, zlepieniem na dół, ściśle obok siebie, w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, blisko jego boków, wokół małej miseczki umieszczonej po jego środku.
  3. Tak przygotowane bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem ziołowym, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia, na 15 - 30 minut.
  4. Po tym czasie z naczynia do zapiekania wyjąć miseczkę znajdującą się na jego środku i w jej miejsce wsypać połowę pokruszonego sera feta, fetę oprószyć pozostałym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki). Na fetę z czosnkiem wyłożyć przyprawione pomidory (nadmiar soku odlać przed położeniem na fetę), następnie pomidory posypać pozostałą fetą oraz startymi serami: mozzarellą i żółtym.
  5. Tak przygotowane bułeczki z dipem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut.
  6. Bułeczki z dipem podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:

  1. Jest to przepis na okrągłą formę do zapiekania o średnicy 26 cm. Miseczka ustawiana po środku naczynia do zapiekania powinna mieć około 13,5 cm średnicy (w jej miejsce, po wyrośnięciu bułeczek, będzie wlewany dip).
  2. Z podanych składników wychodzi 16 niewielkich bułeczek wraz z gorącym dipem z fetą i pomidorami.
  3. Dip wlać w miejsce po miseczce bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika.
  4. Ja zapiekałam bułeczki z dipem w patelni żeliwnej. Można ją zastąpić tortownicą, okrągłym naczyniem żaroodpornym czy formą do tarty o wysokich brzegach.
  5. Do dipu najlepiej użyć łatwo topliwego gatunku żółtego sera jak np. cheddar, gouda, edam czy ementaler.
  6. Bułeczki z tego przepisu są maślane, delikatnie czosnkowe, miękkie i puszyste.
  7. Bułeczki najlepiej smakują (i prezentują się na ciepło). Na zimno też nie są złe.
  8. Bułeczki wraz z dipem można także przygotować wcześniej. Upiec. Schłodzić. Przykryć folią aluminiową i przechowywać w lodówce do czasu podania. Bezpośrednio przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać, pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) przez około 25 - 30 minut.
  9. 1 szklanka = 1cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Diethood.























czwartek, 25 stycznia 2018

Batoniki owsiane z dżemem truskawkowym


Składniki:
  1. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych;
  3. 200 g zimnego masła;
  4. 1 szklanka cukru trzcinowego;
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  6. 1/4 łyżeczki soli;
  7. Słoik dżemu truskawkowego (o wadze 400 g).
DODATKOWO:
  1. Tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczenia. 
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać (łyżką lub trzepaczką kuchenną).
  2. Zimne masło pokroić w kostki. Dodać do miski z mąką, płatkami, proszkiem i solą. Rozdrobnić (dłońmi lub sikaczem do ciasta kruchego) na kruszonkę. 
  3. Prostokątną  blachę do pieczenia dokładnie wysmarować tłuszczem.
  4. Do tak przygotowanej blachy równomiernie wsypać połowę ciasta i delikatnie ugnieść, tak aby kruszonka pokryła całe dno blachy.
  5. Na warstwę ugniecionej kruszonki wyłożyć dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ciasta.
  6. Na warstwę dżemu równomiernie wysypać pozostałą połowę ciasta i delikatnie docisnąć, aby kruszonka przykleiła się do dżemu.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 35 - 40 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  8. Ciasto kroić na batoniki po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 33 x 23 cm (jak u mnie) lub 20 x 26 cm (wówczas batoniki będą miały grubszą warstwę ciasta i dżemu i będą nieco wyższe). Ja zawsze robię na blaszce 33 x 23 cm.
  2. Z podanych składników wychodzi 12 kwadratowych batoników.
  3. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  4. Do przygotowania batoników należy użyć zimnego masła i z uwagi na walory smakowe, lepiej nie zastępować go margaryną.
  5. Do przygotowania batoników można użyć zarówno płatków owsianych, górskich (jak u mnie), jak i błyskawicznych. W przypadku użycia błyskawicznych płatków owsianych, batoniki będą bardziej kruche. Natomiast w przypadku użycia płatków owsianych, górskich, batoniki będą bardziej zwarte. I w obu przypadkach bardzo smaczne. Widoczne na zdjęciach batoniki zostały przygotowane z płatków owsianych, górskich.
  6. Dżem truskawkowy można zastąpić swoją ulubioną konfiturą.
  7. Batoniki wyśmienicie smakują z szklanką zimnego mleka.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

środa, 24 stycznia 2018

Wołowina w sosie chrzanowym
























Składniki:
  1. 700 g wołowiny pieczeniowej, bez kości (u mnie udziec wołowy);
  2. 300 g pieczarek;
  3. 2 średnie cebule;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 czubata łyżka chrzanu (ze słoiczka);
  6. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
  7. 1/2 łyżki majeranku;
  8. 1 liść laurowy;
  9. 1/4 szklanki zimnej wody + 2 czubate łyżki mąki pszennej;
  10. 2 łyżki oleju;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  3. Ząbki czosnku obrać przecisnąć przez praskę.
  4. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  5. Każdy plaster wołowiny rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć pieprzem.
  6. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) położyć rozbite plastry mięsa i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć na talerz.
  7. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę  i podsmażyć. Następnie dodać plasterki pieczarek i podsmażać na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut.
  8. Po tym czasie na patelnię przełożyć podsmażone plastry wołowiny, wlać zimną wodę (woda powinna zakryć mięso). Dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i całość dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (w zależności od mięsa może to trwać do 2 - 3 godzin). Aby mięso nieco szybciej stało się miękkie, można, od czasu do czasu, dolewać odrobinę zimnej wody, przerywając tym samym gotowanie i zapewniając wołowinie spokojne duszenie. 
  9. Na 10 minut przed końcem duszenia, gdy mięso będzie już miękkie, dodać starty chrzan (1 czubatą łyżkę), roztarty w palcach majeranek, (1/2 łyżki), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz ziołowy (1 łyżeczka).
  10. Pod koniec duszenia, w miseczce dokładnie wymieszać ze sobą zimną wodę (1/4 szklanki) oraz mąkę pszenną (2 czubate łyżki), wlać na patelnię z mięsem w sosie, wymieszać i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
  11. Plastry wołowiny podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
 
 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 8 niedużych plastrów wołowiny w sosie.
  2. Wołowina przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, krucha i miękka.
  3. Do sosu można dodać kilka suszonych grzybów.
  4. Ja nie obieram pieczarek. Myję je dokładnie pod bieżącą wodą, osuszam i kroję w plastry.
  5. W zależności gatunku od mięsa duszenie może trwać do 2 - 3 godzin. Aby nieco przyspieszyć ten proces tj. aby mięso nieco szybciej stało się miękkie, można, od czasu do czasu, dolewać odrobinę zimnej wody, przerywając tym samym gotowanie i zapewniając wołowinie spokojne duszenie. 
  6. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
 

wtorek, 23 stycznia 2018

Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq

Składniki:

CIASTO NA PIZZĘ:
  1. 1 łyżeczka suchych drożdży instant;
  2. 4 szklanki mąki pszennej;
  3. 1 i 1/2 szklanki letniej wody;
  4. 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 1 łyżeczka soli.
KURCZAK W SOSIE BBQ:
  1. 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi;
  2.  2 łyżki oleju;
  3. 2 czerwone cebule;
  4. 4 ząbki czosnku;
  5. 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g);
  6. Sól;
  7. Pieprz.
PIKANTNY COLESLAW:
  1. 1/4 główki niedużej, białej kapusty;
  2. 1/4 główki niedużej, czerwonej kapusty;
  3. 1/4 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
  4. Pół pęczka świeżej kolendry;
  5. 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%);
  6. 1/4 szklanki majonezu;
  7. 1/2 łyżeczki octu spirytusowego;
  8. 2 łyżeczki białego cukru;
  9. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
  10. Sól. 
DODATKOWO:
  1. 4 kulki sera mozzarella (o łącznej wadze 400 g);
  2. Oliwa z oliwek do wysmarowania papieru do pieczenia i skropienia pizzy;
  3. Sól do oprószenia pizzy;
  4. Papier do pieczenia;
  5. Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml

Sposób przygotowania:

CIASTO NA PIZZĘ:
  1. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę
  2. Do niewielkiej miseczki wlać letnią wodę. Wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  3. Po tym czasie do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła. Stale miksując na najniższych obrotach, wlać oliwę i mieszać, aż do połączenia składników. 
  4. Następnie, stale miksując na najniższych obrotach, wlać mieszankę wody i drożdży oraz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać całość, aż ciasto połączy się w lepką masę.
  5. Miskę z wyrobionym ciastem na pizzę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny, do wyrośnięcia.
  6. Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce.
KURCZAK W SOSIE BBQ:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  2. Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości.
  3. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć.
  4. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, udka z kurczaka, aż skórka stanie się złocisto-brązowa, a z mięsa wypłynie nadmiar tłuszczu. Podsmażone udka z kurczaka przełożyć na talerz, a nadmiar tłuszczu odlać z patelni.
  5. Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około 2 minuty), dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Dodać podsmażone udka z kurczaka i całość dusić pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 45 - 50 minut, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości.
  6. Uduszone mięso z kurczaka wyjąć z patelni i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  7. Lekko wystudzone mięso oddzielić przy pomocy dwóch widelców (lub dłońmi) od skóry i kości i delikatnie poszarpać (dwoma widelcami lub dłońmi) na mniejsze kawałki. Kości i skórę wyrzucić.
  8. Ostrożnie zdjąć nadmiar tłuszczu, który osadził się na powierzchni sosu na patelni, a sos wraz z cebulą przelać do miseczki.
PIKANTNY COLESŁAW:
  1. Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
  2. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać.
  3. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać.
  4. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
  5. Do miski z posiekaną kapustą i plastrami jalapeno wlać sos. Dokładnie wymieszać. 
  6. Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków.
  7. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.
PIZZA Z KURCZAKIEM, PIKANTNYM COLESLAWEM I SOSEM BBQ:
  1. Kulki mozzarelli pokroić w cienkie plastry.
  2. Piekarnik nagrzać do 250 stopni (grzałka górna i dolna).
  3. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier do pieczenia delikatnie skropić oliwą z oliwek i dokładnie natłuścić całą jego powierzchnię.
  4. Wyrośnięte ciasto na pizzę rozciągnąć w dłoniach (można także rozwałkować, ale ciasto z tego przepisu jest na tyle elastyczne, że lepiej je rozciągać), przełożyć na wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia blachę i rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy, aż będzie odpowiednio cienkie. 
  5. Rozciągnięte na blasze ciasto na pizzę bardzo delikatnie skropić oliwą, wysmarować palcami całą powierzchnię ciasta oraz posypać solą po wierzchu (niewielką ilością - ok. 1/4 łyżeczki).
  6. Na tak przygotowany spód pizzy rozsmarować odłożony do miseczki sos bbq z cebulą (z duszenia kurczaka), na sos położyć plastry mozzarelli, na ser kawałki kurczaka.
  7. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 12 - 15 minut, aż ser się rozpuści, przypiecze i zacznie delikatnie bulgotać.
  8. Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika. Na jej wierzch położyć pikantnego coleslawa, pokroić na kawałki i zajadać ze smakiem.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 1 duża pizza (wielkości blachy z wyposażenia piekarnika) lub 2 mniejsze (w przypadku przygotowywania 2 małych pizz, ciasto po wyrobieniu należy podzielić na 2 części, każdą z nich ułożyć na talerzu/w miseczce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia).
  2. Ciasto na pizzę najlepiej wyrobić na 24 godziny przed pieczeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce. 
  3. Ciasto można przygotować max.  z 4 dniowym wyprzedzeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce. 
  4. Ciasto na pizzę można także zamrozić. Wyrobione ciasto należy, tak jak zwykle, odstawić do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko natłuścić oliwą z oliwek, umieścić, każdą osobno, w woreczkach strunowych, przeznaczonych do przechowywania żywności i przechowywać w zamrażalniku przez max. 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto w woreczku włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować, nałożyć dodatki i piec zgodnie z przepisem.
  5. Udka z kurczaka można zastąpić 2 filetami z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 500 g). W tym przypadku, do naczynia żaroodpornego, wlać część sosu bbq. Włożyć przyprawione solą i pieprzem piersi. Zalać pozostałym sosem bbq, tak aby całe piersi były pokryte sosem. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 25 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i rozszarpać mięso przy pomocy 2 widelców.
  6. Wolno pieczone mięso z kurczaka jest soczyste i aromatyczne.
  7. Ilość ząbków czosnku, jak i dodatek jalapeno do surówki, można dowolnie zmieniać.
  8. Sos barbecue można zastąpić np. dobrej jakości pikantnym ketchupem. Zmieni to co prawda zupełnie smak dania, ale mięso i tak będzie pyszne i soczyste.
  9. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Źródło przepisu: Ree Drummond.
























Niezjedzone resztki kurczaka w sosie bbq, jak pikantnego colesława
można wykorzystać do przygotowania
pysznych, domowych  burgerów z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantnym coleslawem!

Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie bbq i pikantnym coleslawem

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowo - cebulowym
























Składniki:
  1. 4 plastry schabu o grubości 1,5 cm;
  2. 3 średnie cebule;
  3. Bułka tarta do obtoczenia kotletów;
  4. Mąka pszenna do obtoczenia kotletów;
  5. 1 duże jajo;
  6. 1 czubata łyżka musztardy (u mnie sarepska);
  7. 3 szklanki wody;
  8. 1/2 szklanki zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Olej do smażenia.
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  2. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe.
  3. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
  4. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) położyć panierowane kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz.
  5. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną w pióra cebulę  i podsmażyć.
  6. Następnie na patelnię wlać zimną wodę (około 3 szklanek). Dodać musztardę, sól, pieprz i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, włożyć podsmażone kotlety i całość dusić, na małym ogniu, przez około 1 godzinę.
  7. Pod koniec duszenia, w miseczce dokładnie wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać na patelnię z kotletami w sosie, wymieszać i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
  8. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:

  1. Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie.
  2. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki.
  3. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki.
  4. Do sosu można użyć dowolnej musztardy, bardziej lub mniej ostrej.
  5. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


piątek, 19 stycznia 2018

Kalafior Kung Pao

Składniki:
  1. 1 duża główka kalafiora;
  2. 1 średnia, czerwona papryka;
  3. 1 średnia, żółta papryka;
  4. 1 średnia, pomarańczowa papryka;
  5. 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem;
  8. 1/3 szklanki nieprażonych orzechów nerkowca (u mnie z braku - niesolone orzeszki ziemne);
  9. 1 łyżeczka płatków chili;
  10. 2 łyżki oleju.
SOS:
  1. 2 łyżki octu ryżowego;
  2. 2 łyżki dobrej jakości ketchupu;
  3. 4 łyżki jasnego sosu sojowego;
  4. 2 łyżki cukru trzcinowego;
  5. 1/4 szklanki wody;
  6. 3 łyżeczki mąki kukurydzianej.
 DODATKOWO:
  1. 300 g chińskiego makaronu jajecznego.
 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml

























Sposób przygotowania:

SOS:
  1. Do miseczki wlać ocet ryżowy, ketchup, sos sojowy i wodę.
  2. Dodać cukier trzcinowy i mąkę kukurydzianą.
  3. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
KALAFIOR KUNG PAO:
  1. Makaron ugotować, w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na niewielkie różyczki.
  3. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w kostkę.
  4. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm kawałki.
  5. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  6. Imbir obrać, drobno posiekać.
  7. Na rozgrzany na dużej patelni/woku olej wrzucić małe różyczki kalafiora i podsmażać, na średnim ogniu, przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior delikatnie się podgotuje (nie musi się teraz ugotować, dojedzie później, z pozostałymi warzywami). Podsmażone różyczki kalafiora zdjąć na talerz i odstawić na bok.
  8. Na rozgrzaną po smażeniu kalafiora patelnię wrzucić pokrojone papryki i podsmażać przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  9. Po tym czasie, na patelnię z podsmażonymi paprykami, wrzucić ponownie różyczki kalafiora i podsmażać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą prawie ugotowane (ale nie rozgotowane, mają być lekko twardawe).
  10. Następnie, na patelnię z warzywami dodać posiekany imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i orzechy i podsmażać dalej przez 2 minuty.
  11. Na koniec wlać na patelnię przygotowany wcześniej sos i całość podsmażać na dużym ogniu, przez około 1 minutę lub do zgęstnienia sosu.
  12. Dodać posiekany szczypiorek oraz makaron. Dobrze wymieszać, aby sos dokładnie pokrył makaron.
  13. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób.
  2. Kalafior należy podzielić na malutkie różyczki. Im różyczki kalafiora będą większe, tym będą wymagały dłuższego czasu podsmażania.
  3. Przygotowany w ten sposób kalafior jest delikatnie chrupki i pyszny.
  4. Do sosu można dodać papryczkę chili, a ocet ryżowy ewentualnie zastąpić sokiem z limonki.
  5. Danie można podawać z makaronem (chińskim lub ryżowym), ryżem czy komosą ryżową.
  6. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
 Źródło przepisu: Eat Good 4 Life.