Delikatna w smaku i pełna warzyw zupa.
Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej.
Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną.
Bogactwo warzyw przez cały rok.
Zapraszam!
Składniki:
- 450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona);
 - 2 duże marchewki;
 - 1 średnia pietruszka;
 - 1/4 korzenia selera;
 - Biała część pora;
 - 6 średnich ziemniaków;
 - 1 liść laurowy;
 - 4 ziarna ziela angielskiego;
 - 4 ziarna pieprzu;
 - 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
 - 2,5 litra zimnej wody;
 - Pęczek koperku;
 - 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
 - Sól;
 - Pieprz.
 
- Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki.
 - Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki.
 - Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
 - Koperek drobno posiekać.
 - Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojoną marchewkę, słupki pietruszki, obranego selera i por. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
 - Po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę i gotować kolejne 20 minut w przypadku fasolki mrożonej i około 10 minut w przypadku świeżej.
 - Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
 - Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.
 - Dodać drobno posiekany koperek.
 - Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
 
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy.
 - Zupę można przygotować z fasolki szparagowej świeżej, jak i mrożonej o dowolnym kolorze.
 - Zupa jest bardzo delikatna w smaku. Do zupy można dodać 1 drobno posiekaną, ostrą papryczkę chili, aby nadać jej bardziej wyrazistego i pikantnego smaku.
 - Zupę można przygotować również na wywarze z mięsa.
 - Marchewkę można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 - Dodatek koperku można pominąć, lub zastąpić go drobno posiekaną natką pietruszki.
 
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Nie ma to jak zupa na rozgrzewkę! Już nie mówiąc o takim jarzynowym połączeniu, mniam! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Asia :)
Mniam :P
OdpowiedzUsuńRobię dokładnie tak samo, tylko na słodko-kwaśno. Dodaję octu i cukru zanim zabielę śmietaną. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńZupka super mniam
OdpowiedzUsuńGospodyni używa wegety?!
OdpowiedzUsuńPrawdziwa, nigdy!
Usuń