Pieczone, złociste frytki.
Aromatyczny kurczak.
Plasterki pieczarek.
Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.
A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.
Smacznego!
Składniki:
- 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);
- 500 g pieczarek;
- 7 średnich ziemniaków;
- 3 łyżki majonezu;
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 250 g żółtego sera;
- Przyprawa do ziemniaków;
- Przyprawa do kurczaka;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać.
- Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut.
- Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka.
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć pozostałym startym serem.
- Potrawę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści.
- Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej.
- Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne.
- Żółty ser można zastąpić mozzarellą.
- Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra.
- Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie myję je pod bieżącą wodą.
- Można użyć kupnych, mrożonych frytek i upiec je w piekarniku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Przepyszne, serdecznie polecam! Dodałam do kurczaka jedynie trochę curry :)
OdpowiedzUsuńI w mój gust zdecydowanie trafiło :-)
OdpowiedzUsuńJedynie co to dodałam do kurczaka i pieczarek odrobinę świeżej natki pietruszki. Palce lizać!