- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 szklanka cukru;
- 4 jaja;
- 1/3 szklanki majonezu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- Forma do babki;
- Tłuszcz do wysmarowania formy (u mnie margaryna).
Szklanka = 250 ml.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta (tj. obie mąki, cukier, jaja, majonez, proszek do pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści.
- Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę.
- Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut.
- Babkę wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi mała babka. Widoczna na zdjęciach babka została upieczona z 1,5 porcji składników w standardowej wielkości formie na babkę.
- Szklanka = 250 ml.
- Babkę można urozmaicać na wiele sposobów np:
- do 1/3 masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub;
- dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub;
- do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub;
- 1/3 szklanki majonezu zastąpić 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami oleju lub;
- do całości masy, zamiast odpowiedniej ilości mąki pszennej, dodać kakao, wyjdzie wówczas baba czekoladowa.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuńoczywiście same szklanki często służą jako miarka w kuchni i wcale mnie to nie dziwi, gdyż w końcu mają określoną pojemność. U mnie w domu praktycznie wszystkie szklanki pochodzą od https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki z racji tego, że wiem iż te produkty są na pewno wysokiej jakości.
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie ciekawy przepis. Koniecznie muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie smakuje ta babka. Super przepis.
OdpowiedzUsuń