poniedziałek, 31 października 2016

Zupa pomidorowa z podsmażanym koncentratem


Składniki:
  1. 1 porcja rosołowa z kurczaka;
  2. 2,5 l zimnej wody;
  3. Biała część pora;
  4. 1/4 średniego selera;
  5. 1 średnia pietruszka;
  6. 3 średnie marchewki;
  7. Pęczek natki pietruszki;
  8. 200 g koncentratu pomidorowego;
  9. 200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  10. 2 łyżki mąki pszennej;
  11. 2 łyżki masła;
  12. Sól;
  13. Pieprz. 
Dodatkowo:
  1. Makaron (u mnie nitki cięte, Lubella);
  2. Drobno posiekana natka pietruszki do oprószenia po wierzchu.


Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać na sicie zimną wodą, aby się nie posklejał.
  2. Porcję rosołową umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
  3. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchewki pokroić w słupki.
  4. Por i natkę pietruszki umyć i osuszyć.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać) przez około 3 godziny. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito (marchewki pozostawić, pozostałe warzywa i porcję rosołową albo wykorzystać do innych potraw albo wyrzucić).
  6. W osobnym granku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wrzucić koncentrat pomidorowy i podsmażać, na małym ogniu, przez około 5 minut.
  7. Do garnka z podsmażonym koncentratem pomidorowym wlać przecedzony rosół z marchewkami. Wymieszać i gotować razem przez krótką chwilę (około 5 minut).
  8. W międzyczasie, do śmietanki wsypać 2 łyżki mąki i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wlać 1 - 2 chochle ciepłej zupy i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy i wymieszać.
  9. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
  10. Podawać gorącą, z makaronem/ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,5 l zupy (razem z marchewkami).
  2. Koncentrat pomidorowy smażony na maśle, na bardzo małym ogniu, wydobywa cały swój aromat i smak.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

5 komentarzy :

  1. Witam.Mam pytanie,jesli nie mam porcji rosołowej to ile i jakie inne czesci kurczaka uzyc ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      można użyć 1 ćwiartki z kurczaka lub dać 3 skrzydełka.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Ja podsmażam koncentrat i do koncentratu dodaję odrobinkę smietanki5.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >