poniedziałek, 21 listopada 2016

Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi

 Składniki:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  3. 1/2 szklanki gorącej wody;
  4. 2 żółtka jaj;
  5. Szczypta soli.
1 szklanka = 250 ml



Sposób przygotowania:
  1. Oddzielić zółtka jaj od białek. 
  2. Śmietanę przełożyć do miseczki. Dodać żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
  3. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. (Ja wsypuję mąkę oraz pozostałe składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego).
  4. Wyrobione ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać szklanką/okrągłą formeką koła.
  5. Na każde koło ciasta położyć farsz i formować palcami pierogi.
  6. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:

  1. Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

6 komentarzy :

  1. Bardzo lubię pierogi, dlatego zainteresowaąłm się Twoim ciastem.
    Wygląda bardzo smakowicie!
    Tylko skład ciasta nie jest kompletny, chyba coś 'zjadło' wcześniejsze składniki...
    Uzupełnisz?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      mi się wszystko wyświetla:
      Składniki:

      3 szklanki mąki pszennej;
      1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
      1/2 szklanki gorącej wody;
      2 żółtka jaj;
      Szczypta soli.

      1 szklanka = 250 ml

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Witam serdecznie i dziekuje za super przepisy.Czesto zagladam na Pani strone i zgadzam sie z poprzedniczka co do tresci przepisow-sa one wyswietlane tylko czesiow,zachodza na nie zdjecia.Ja poczatek Pani przepisow znajduje w katalogu smakow.Jak by sie to udalo naprawic,bylpby super.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      bardzo dziękuję za tę uwagę. Postaram się jak najszybciej coś z tym problemem zrobić. Nie wiem tylko za bardzo jak, bo u mnie wszystko wyświetla się prawidłowo.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować to ciasto na pierogi.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >