piątek, 16 lutego 2018

Ciasteczka owsiane z rodzynkami



Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 3 szklanki płatków owsianych górskich;
  3. 2 szklanki rodzynek;
  4. 1 szklanka cukru trzcinowego;
  5. 1/2 szklanki białego cukru;
  6. 2 duże jaja (klasy L);
  7. 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej);
  8. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  9. 1 łyżeczka cynamonu;
  10. 1/2 łyżeczki soli;
  11. 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
DODATKOWO:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Łyżka do lodów o średnicy 5 cm - opcjonalnie;
  3. Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania: 
  1. Do miski wsypać mąkę pszenną, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać i odstawić na bok.
  2. Do dużej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękkie masło. Dodać cukier trzcinowy i biały i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła/mieszadeł, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty).
  3. Następnie, stale miksując, dodać jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników.
  4. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli dodać mąkę pszenną wymieszaną z cynamonem, sodą i solą. 
  5. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać płatki owsiane i rodzynki. Wymieszać mikserem, aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka.
  6. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 30 minut w celu lekkiego schłodzenia.
  7. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka).
  9. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 - 12 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe, a  góra będzie upieczona (u mnie piekły się 14 minut).
  10. Upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić, na blasze do pieczenia, do lekkiego wystudzenia, na około 5 minut.
  11. Po tym czasie ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzą około 44 ciasteczka. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyły 32 ciasteczka.
  2. Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce.
  3. Rodzynki można zastąpić innymi, ulubionymi bakaliami np. suszonymi morelami czy śliwkami (drobno pokrojonymi), suszoną żurawiną, orzechami; a masło - margaryną.
  4. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są miękkie, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i są pełne rodzynek oraz płatków owsianych.
  5. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom.
  6. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko karmelowy), wilgotność, oraz delikatnie ciągliwy środek.
  7. Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (u mnie w puszce), w temperaturze pokojowej, przez max. 5 dni.
  8. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Live Weel Bake Often.


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >