środa, 22 października 2014

Makaron z białym serem i smażoną śmietaną

Makaron z białym serem i smażoną śmietaną...
Sprężysty makaron w otoczeniu pokruszonego twarogu.
Oprószony smażoną, kwaśną śmietaną.
Niezapomniany smak dzieciństwa.
Pyszny, szybki i niedrogi. 
Smacznego!

Składniki:
  1. 250 g makaronu penne;
  2. 250 g twarogu półtłustego;
  3. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 1 czubata łyżka masła;
  5. 2 - 3 łyżki białego cukru;
  6. Sól.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Na rozgrzane na patelni masło wlać śmietanę i podsmażać, aż do jej zwarzenia i delikatnego zezłocenia (etapy podsmażania śmietany - autor: Kuchenne zapiski Edyty).
  3. Do gorącego, ugotowanego makaronu dodać pokruszony biały ser i cukier i dokładnie wymieszać.
  4. Makaron z serem wykładać na talerze i oprószać smażoną śmietaną.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  2. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i sera o dwolonej ilości tłuszczu tj. chudego, półtłustego lub tłustego.
  3. Danie można podawać oprószone cynamonem.
Źródło przepisu: Kuchenne zapiski Edyty.



wtorek, 21 października 2014

Chleb z ziarnami na zakwasie

Chleb z ziarnami na zakwasie...
Okrągły, pachnący bochenek chleba.
Na bazie mąki pszennej.
Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej.
Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.
O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu.
Pyszny, domowy!

























Składniki:
Zaczyn:
  1. 2 łyżki zakwasu żytniego;
  2. 85 g letniej wody;
  3. 70 g mąki pszennej (u mnie typ 650).
Namaczanka:
  1. 40 g ziaren siemienia lnianego;
  2. 110 g ciepłej, przegotowanej wody.
Ciasto właściwe:
  1. Cały zaczyn;
  2. Cała namaczanka;
  3. 350 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  4. 35 g mąki żytniej razowej (typ 2000);
  5. 160 g wody;
  6. 55 g ziaren słonecznika;
  7. 25 g ziaren sezamu;
  8. 10 g soli.
























Sposób przygotowania:
  1. Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.
  2. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała noc).
  3. Podobnie do miseczki wsypać ziarna siemienia lnianego, zalać ciepłą wodą, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała noc).
  4. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, namaczankę, sól,  uprażone ziarna i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując/składając je w tym czasie 1 raz (po upływie 60 minut) - filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.
  5. Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny.
  6. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć (ja zapomniałam) i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można zmniejszyć temperaturę do 200 lub 220 stopni i/lub zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną.
  7. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 900 g bochenek chleba.
  2. W celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta chlebowego do koszyka do wyrastania można wyłożyć go lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem.
  3. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  4. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  5. Koszyk do wyrastania można zastąpić dużym sitkiem kuchennym lub durszlakiem.
  6. Nacięcie chleba zapobiega jego pęknięciu w innych miejscach podczas pieczenia .
  7. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
  8. Składanie ciasta chlebowego polega na jego delikatnym rozciągnięciu, następnie złożeniu na 3 (tak jak listu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


























Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba.

czwartek, 16 października 2014

Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu

Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...
Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.
O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.
Z dodatkiem ostrej papryczki chili.
W nim zatopione rurki makaronu.
A całość oprószona startym parmzeanem.
Aromatyczny, inny, pyszny!
Polecam!
Składniki:
  1. 250 g makaronu penne;
  2. Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
  3. Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);
  4. 1 średnia, czerwona cebula;
  5. 1 mała, ostra papryczka chili (u mnie zielona);
  6. 1/2 łyżeczki cynamonu;
  7. Kilka listów bazylii;
  8. Sok wyciśnięty z 1/4 cytryny;
  9. 1 łyżka oleju;
  10. 2 i 1/2 łyżki startego parmezanu;
  11. Sól;
  12. Pieprz. 
 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Chili umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w plasterki.
  4. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać/porwać.
  5. Tuńczyka odcedzić z oleju.
  6. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę, plasterki chili, porwane listki bazylii, wsypać cynamon i smażyć na średnim ogniu przez krótką chwilę.
  7. Następnie dodać pomidory z puszki (wraz z zalewą), odcedzonego tuńczyka. Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.
  8. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  9. Gotowy sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
  10. Makaron z sosem podawać gorący, oprószony drobno startym parmezanem i (ewentualnie) przyozdobiony listkami bazylii.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  2. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
  3. Smak sosu można wzbogacić o kapary.
  4. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  5. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz białę cebulę zamiast czerwonej.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

środa, 15 października 2014

Aromatyczny barszcz czerwony

Aromatyczny barszcz czerwony...
Czysty, klarowny, o bogatym kolorze i aromacie.
Pachnący czosnkiem i majerankiem.
Przygotowany na bazie buraków, cebuli i czosnku.
Intensywnie buraczany, po prostu pyszny.
Idealny z krokietami, pasztecikami czy uszkami.
Polecam!


Składniki:
  1. 1 kg czerwonych buraków;
  2. 1 kg cebuli;
  3. Główka czosnku;
  4. 1 łyżka majeranku;
  5. 3 łyżki octu spirytusowego;
  6. 1 łyżeczka soli;
  7. 1 łyżka białego cukru;
  8. Szczypta pieprzu;
  9. 1,5 l bulionu (u mnie 1,5 litra wrzątku + 1 łyżka vegety).

Sposób przygotowania:
  1. Buraki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry.
  2. Cebule obrać, pokroić w plastry.
  3. Ząbki czosnku obrać, każdy pokroić na 3 - 4 mniejsze kawałki.
  4. Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) włożyć pokrojone buraki, plastry cebuli, pokrojony czosnek, dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Odstawić na 24 godziny. Na tym etapie nie dodawać żadnej wody.
  5. Po tym czasie do garnka z burakami, cebulą, czosnkiem i przyprawami dodać bulion. Zupę  (gotując na małym ogniu, bez przykrycia) doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Nie gotować. Odstawić na kolejne 24 godziny.
  6. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito. Podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Doprawić cukrem, solą , pieprzem i ewentualnie octem do smaku.
  7. Barszcz podawać ciepły z uszkami, krokietami czy pasztecikami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 1,25 litra czystego barszczu.
  2. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może stracić kolor. Należy go jedynie podgrzać na małym ogniu.
  3. Podczas gotowania barszczu, gdy doda się już buraki z sokiem, zupy nie należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.
  4. Jest to idealny barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
  5. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażanesurówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

wtorek, 14 października 2014

Chleb Graham na zakwasie

Chleb Graham na zakwasie...
Podłużny chleb z chrupiącą skórką.
Upieczony z mąki pszennej Grahama.
Na bazie zakwasu żytniego.
Pyszny, zdrowy, domowy.
Polecam!

























Składniki:

Zaczyn:
  1. 3 łyżki zakwasu żytniego;
  2. 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000);
  3. 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650);
  4. 500 ml przegotowanej, letniej wody.
Ciasto chlebowe:
  1. 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850);
  2. 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 250 ml letniej, przegotowanej wody;
  4. 1 czubata łyżeczka soli;
  5. 1 łyżka miodu.
Dodatkowo:
  1. 2 łyżki masła;
  2. 1/2 szklanki otrębów pszennych.
Szklanka = 240 ml


























Sposób przygotowania:

  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
  3. 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać otrębami. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  4. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut.
  5. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2 około 750 g bochenki chleba.
  2. Jest to przepis na 2 keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. 
  3. Szklanka = 240 ml.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



















































Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba.

poniedziałek, 13 października 2014

Zupa kalafiorowo-pomidorowa

Zupa kalafiorowo-pomidorowa...
Lekko kwaśna, o ciekawym smaku.
Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów.
Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera.
Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.
Posypana drobno posiekanym koperkiem.
Inna i pyszna! Polecam!


Składniki:
  1. 1/2 średniego kalafiora;
  2. 3 średnie pomidory;
  3. 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;
  4. 100 g żółtego sera (u mnie cheddar);
  5. 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 250 ml soku z kiszonych ogórków;
  7. 2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku;
  8. 1 litr gorącej, przegotowanej wody;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Kalafior umyć, osuszyć, oczyścić z liści, podzielić na różyczki.
  2. Pomidory naciąć na czubku w krzyż i sparzyć tj. zalać gorącą wodą, tak aby zakryła pomidory i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  3. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć różyczki kalafiora, dodać pokrojone pomidory, zalać 1 litrem gorącej, przegotowanej wody, dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż różyczki kalafiora będą miękkie.
  6. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.
  7. Do zupy dodać sok z kiszonych ogórków, starty, żółty ser, drobno posiekany koperek i wymieszać.
  8. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,75 litra zupy.
  2. Koperek można zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki.
  3. Zupę można także zblendować i podawać z grzankami jako krem.
  4. Zupę można podać z osobno ugotowanym makaronem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

piątek, 10 października 2014

Kalafior duszony w śmietanie

Kalafior duszony w śmietanie...
Miękkie, białe różyczki kalafiora.
Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną.
Doprawione dużą ilością pieprzu i solą.
Podawane na ciepło.
Prosty i pyszny dodatek do obiadu.
Smacznego!

Składniki:
  1.  1 średni kalafior;
  2. 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  3. 2 łyżki masła;
  4. 1 łyżka octu spirytusowego;
  5. Sól;
  6. Pieprz.

























Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć na krzyż. Włożyć, głąbem na dół, do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) wypełnionego do połowy zimną wodą (u mnie 2,5 litra) i odsatwić na 30 minut.
  2. Po tym czasie do garnka z kalafiorem dodać sól, ocet i gotować na średnim ogniu, aż kalafior będzie już tylko lekko twardy. Odcedzić. Podzielić na różyczki.
  3. Na rozgrzane, na dużej, głebokiej patelni, masło wrzucić różyczki kalafiora, dodać śmietanę, doprawić solą i sporą ilością pieprzu i dusić na małym ogniu, aż kalafior nasiąknie śmietaną i stanie się miękki. Trwa to około 30 minut.
  4. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Potrawę trzeba dobrze przyprawić pieprzem i posolić, aby nie była mdła.
  2. Śmietany powinno być dość sporo, aby kalafior miał czym nasiąknąć.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




czwartek, 9 października 2014

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami...
Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem.
Kosteczki podsmażonej cebuli.
Aromatyczny czosnek.
W nim zatopiony makaron.
A całość posypana natką pietruszki.
Szybkie, łatwe i smaczne danie!
























Składniki:
  1. 250 g makaronu spaghetti;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g);
  6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  8. 1 czubata łyżka masła;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Tuńczyka odsączyć z oleju.
  7. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek i krótką chwilę razem podsmażać.
  8. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i dusić na śrdenim ogniu, aż cała woda z pieczarek odparuje.
  9. Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać.
  10. Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje.
  11. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem.
  13. Makaron podawać oprószony natką pietruszki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
  2. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
  4. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  5. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  6. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
  7. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dobrze je myję pod bieżącą, zimną wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


środa, 8 października 2014

Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie...
Puszysty, o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce.
Delikatnie pachnący zakwasem. Z ziarnami słonecznika.
Utrzymuje świeżość przez dłuższy czas.
Pyszny, domowy, pieczony w keksówce.
Polecam! 
 Składniki:

Zaczyn:
  1. 2 łyżki zakwasu żytniego;
  2. 500 ml letniej, przegotowanej wody;
  3. 2 szklanki mąki żytniej (typ 720);
Ciasto chlebowe:
  1. 250 g mąki pszennej razowej (typ 2000);
  2. 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 200 ml letniej, przegotowanej wody;
  4. 1 łyżka soli;
  5. 1/2 szklanki ziaren słonecznika.
Dodatkowo:
  1. 1/2 łyżki masła;
  2. 1/4 szklanki płatków owsianych;
  3. 1 łyżka ziaren słonecznika do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Pod koniec dodać ziarna słonecznika i połączyć. 
  3. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać płatkami owsianymi. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości blachy), przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można, na 25 minut przed końcem pieczenia, zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną.
  5. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,3 kg bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 15 cm. Moja była nieco mniejsza (34 x 12) cm i chleb wyrósł ponad jej brzegi.
  3. Szklanka = 250 ml.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  6. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
  7. Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba.

wtorek, 7 października 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią...
Warstwa sprężystego makaronu.
Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.
Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.
I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.
A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.
Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.
Smacznego!


Składniki:
  1.  400 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 500 g makaronu penne;
  3. 700 g cukinii (waga przed obraniem);
  4. 1 duża, czerwona papryka;
  5. 1 duża, żółta papryka;
  6. 1 średnia cebula;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 500 ml przecieru pomidorowego;
  9. 1 łyżka masła;
  10. 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa;
  11. 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki;
  12. 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  13. 150 g startego, żółtego sera;
  14. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  15. Olej;
  16. Sól;
  17. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i solą. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) na złoty kolor. Ściągnąć z patelni.
  3. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  4. Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  6. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  7. Natkę pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  8. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  9. Na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażyć razem. Przyprawić solą i pieprzem.
  10. Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.
  11. Do miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  12. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę makaronu, na to połowę podsmażonych warzyw, polać połową przecieru pomidorowego, na to wyłożyć całe mięso, znów warzywa, pozostałą część przecieru, resztę makaronu, a na końcu polać śmietaną z czosnkiem, serem i pietruszką.
  13. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja zapiekanki - dla 4 - 5 dorosłych osób.
  2. Można użyć papryk dowolnego koloru, natkę pietruszki zastąpić np. szczypiorkiem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Przecier pomidorowy można zastąpić puszką krojonych pomidorów (waga 400 g), a żółty ser mozzarellą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


poniedziałek, 6 października 2014

Kremowa zupa dyniowa

Kremowa zupa dyniowa...
Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.
Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.
Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.
Pyszna, jesienna, domowa.
Polecam!


Składniki:
  1. 1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);
  2. 1 duża marchewka;
  3. 1 średni ziemniak;
  4. 1 kostka bulionowa;
  5. 1 cm kawałek korzenia imbiru;
  6. 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 100 g serka topionego (u mnie śmietankowy);
  8. 1 litr zimnej wody;
  9. Natka pietruszki;
  10. Sól;
  11. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.
  2. Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.
  3. Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować  około 15 minut.
  5. Po tym czasie dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości warzyw, uważając aby nie rozgotować dyni.
  6. Ugotowaną zupę zestawić z ognia i  zblendować na aksamitny krem.
  7. Do miseczki wlać śmietanę, dodać starty imbir i chochlę zupy. Dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
  8. Następnie do miseczki pokruszyć serek topiony, zalać chochlą zupy i dobrze wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się serka. Dodać do zupy. Wymieszać.
  9. Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  10. Zupę podawać oprószoną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
  2. Im drobniej pokroi się ziemniaka i marchewkę, tym szybciej się ugotują.
  3. Zupa jest aksamitna i delikatnie gęsta. Jeśli ma być gęściejsza, dodać mniej wody.
  4. Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź ryżem.
  5. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

sobota, 4 października 2014

Sałatka z pomidorów i zielonej papryki

Sałatka z pomidorów i zielonej papryki...
Kosteczki soczystych pomidorów.
Chrupiąca, zielona papryka.
Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką.
Polane olejem i oprószone słodką papryką.
Pyszny dodatek do dania głównego.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 2 duże pomidory;
  2. 1 średnia, zielona papryka;
  3. 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;
  4. 1 łyżka oleju;
  5. 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki;
  6. Sól;
  7. Pieprz.


Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić  z nasion, pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów.
  3. Cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno pokroić. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  4. Do sałatki dodać olej, słodką paprykę. Wymieszać.
  5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku oleju można całkowicie zrezygnować, lub zastąpić go oliwą.
  2. Pomidory można sparzyć (pomidory naciąć na czubku w krzyż, zalać wrzątkiem, tak aby zakrył pomidory i odstawić na 10 minut) i obrać ze skóry.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.