2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
150 g startej mozzarelli;
Sól;
Pieprz.
Dodatkowo:
Forma do tarty;
Papier do pieczenia;
200 g grochu/fasoli do obciążenia ciasta.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania: Ciasto:
Mąkę wsypać do miseczki. Dodać sól. Dokładnie wymieszać. Przesypać do woreczka i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
Po tym czasie mąkę z solą przesypać do miski (u mnie od miksera). Dodać masło, olej i wodę i zagnieść miskerem (przy użyciu haka do ciasta drożdżowego lub mieszadeł), aż do uzyskania jednolitej masy.
Z powstałej masy dłońmi zlepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i ponakłuwać ciasto widelcem. Spód jest gotowy do nałożenia farszu.
Farsz:
Cebulę obrać, pokroić w pióra.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojonie pieczarki, paprykę i całość podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość lekko posolić i popieprzyć.
Sos beszamelowo-serowy:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać.
Stopniowo wlewać mleko, stale mieszając, tak aby nie było grudek.
Żółtka wymieszać ze śmietanką. Dodać do rondelka z masłem, mąką i mlekiem. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
Dodać starty ser mozzarella i dobrze wymieszać.
Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
Całość:
Na podpieczony, kruchy spód wyłożyć farsz i zalać sosem beszamelowo-serowym.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić na pół, wyjąć i wyrzucić pestkę, wyjąć łyżką miąższ i przełożyć do miseczki.
Do miseczki z awokado dodać biały ser, śmietanę i sok z limonki i dokładnie zmiksować blenderem na gładką pastę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z podanych składników wychodzi około 0,5 l słoik pasty.
Przygotowaną pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku.
Pasta jest bardzo aksamitna i delikatna w smaku.
Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, inaczej pasta nie wyjdzie.
Śmietanę można zastąpić majonezem, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a limonkę cytryną. Twaróg półtłusty można zastąpić chudym lub tłustym.
Kolorowe, kruche ciasteczka... Złociste, okrągłe i kruche. Maślane, delikatnie cytrynowe. Kolorowo przyozdobione posypką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko! Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej;
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
Szczypta soli;
150 g miękkiego masła;
2/3 szklanki białego cukru;
1 jajo;
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego;
Skórka starta z połowy cytryny;
100 g kolorowej posypki cukrowej.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Do misy (u mnie od miksera) przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem, na średnich obrotach, przez około 3 minuty.
Po tym czasie zmniejszyć obroty miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
Kolorową posypkę wsypać do miseczki.
Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka.
Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg, 3 półka) przez 15 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z podanych składników wychodzi około 18 ciastek.
Masło można zastąpić margaryną, a skórkę cytrynową czy aromat można pominąć.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Domowe mleko kokosowo - owsiane... Rzadkie, wyraziste w smaku. Szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne do porannej kawy. Smacznego!
Składniki:
100 g wiórków kokosowych;
50 g płatków owsianych, górskich;
1 l ciepłej, przegotowanej wody;
2 suszone daktyle - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane i wiórki kokosowe wsypać do miseczki. Zalać 1 litrem ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.
Następnie całość (namoczone płatki i wiórki wraz z wodą) przelać do blendera kielichowego, dodać daktyle i dokładnie zblendować.
Powstałe mleko dobrze przecedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko od pulpy.
Mleko przelać do butelki. Zakręcić. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z powstałych składników powstaje około 750 ml mleka roślinnego.
Powstałe mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 48 godzin.
Mleko rozwarstwia się, więc przed każdym użyciem należy je wstrząsnąć/wymieszać.
Powstałą pulpę owsiano - kokosową można wykorzystać np. do owsianki czy musli.
Daktyle można pominąć lub zastąpić innym środkiem słodzącym np. syropem klonowym.
Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby. Polecam!
Składniki:
400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety);
1/3 szklanki mąki kukurydzianej;
2 jaja;
1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy - UHT);
2/3 szklanki bułki tartej;
Sól;
Olej.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
Filety z dorsza umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych ości i delikatnie oprószyć solą.
Jaja roztrzepać widelcem razem ze śmietanką.
Filety panierować w mące kukurydzianej, następnie w roztrzepanych jajkach ze śmietanką i na końcu w bułce tartej.
Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron, na złocisty kolor.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Do przepisu można użyć zarówno ryby mrożonej, jak i świeżej. Rybę mrożoną trzeba najpierw dobrze rozmrozić, a następnie dokładnie osuszyć, żeby się nie rozpadała podczas smażenia.
Do panierki, wedle uznania, można dodać ulubionych przypraw.
Szklanka = 250 ml.
Można użyć również śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%.
Pomidory w sosie z fety... Ósemki soczystych, czerwonych pomidorów. Oblane sosem czosnkowym na bazie fety. Posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny dodatek nie tylko na imprezy! Polecam!
Składniki:
3 średnie pomidory;
1/2 pęczka szczypiorku;
Sos na bazie fety:
Opakowanie sera feta (waga netto, po odcedzeniu z zalewy 275 g);
3 łyżki majonezu;
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
2 ząbki czosnku;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, ułozyć na dnie salaterki.
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
Ser feta odcedzić z zalewy i rozgnieść widelcem.
Do rozgniecionej fety dodać śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszać - powinien powstać gęsty sos.
Tak przygotowanym sosem równomiernie polać ułożone w salaterce pomidory, a po wierzchu posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Sałatka idealnie nadaje się na grilla. Pysznie smakuje też z pieczywem czosnkowym.
Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Jajka pod pierzynką... Majonezowo - śmietanowa pierzynka. Z dodatkiem chrzanu, kukurydzy i groszku. Z kawałkami ostrej cebuli. A pod nią jaja ugotowane na twardo. Całość oprószona szczypiorkiem. Pyszne, wielkanocne śniedanie. I nie tylko! Smacznego!
Składniki:
5 jaj;
1 mała cebula;
2 łyżki kukurydzy konserwowej;
2 łyżki groszku konserwowego;
2 łyżki majonezu;
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
1 łyżka chrzanu ze słoiczka;
1/2 pęczka szczypiorku;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, pokroić w ćwiartki i położyć na dnie salaterki.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki.
Do miseczki z cebulą dodać odcedzoną kukurydzę i groszek, chrzan, majonez i śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Powstałym sos polać ułożone w salaterce ćwiartki jajek, a wierzch oprószyć szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Szczypiorek można zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki lub rzeżuchą.
Sałatka ryżowa z szynką i porem... Ziarna białego, ugotowanego ryżu. Kawałeczki szynki konserwowej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna soczystej kukurydzy. Paszeczki ostrego pora. A całość oblepiona majonezem i śmietaną. I dobrze przyprawiona. Polecam!
Składniki:
200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki);
200 g szynki konserwowej;
1 duża, czerwona papryka;
Biała część średniej wielkości pora;
Puszka kukurydzy konserwowej;
2 czubate łyżki majonezu;
2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
1 łyżeczka czosnku granulowanego;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na sito i sparzyć (tj. obficie oblać gorącą, przegotowaną wodą). Wystudzić. Dodać do ryżu.
Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Dokładnie wymieszać.
Sałatkę dobrze przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę przykryć folią spożywczą/aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sałatka najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą".
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Sałatka nadaje się do spożycia i jest bardzo dobra zaraz po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą".
Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser żółty, a czosnek granulowany zastąpić świeżym.
Jeśli gościom nie przeszkadza ostry smak pora, nie trzeba go sparzać. Por można również zastąpić pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
Pasztet z kurczaka... Delikatny i aromatyczny. Przygotowany z całego kurczaka. Z dodatkiem pieczarek, cebuli i przypraw. Prosty i szybki w wykonaniu. Pyszny element wielkanocnego stołu. Smacznego!
Składniki:
1 średni kurczak o wadze około 1,5 - 1,8 kg (mój miał 1,8 kg);
Cebulę obrać. Pieczarki umyć, osuszyć, pozostawić w całości.
Do rozpuszczonego w dużym garnku masła roślnnego dodać podzielonego na części kurczaka, cebulę, pieczarki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, vegetę i zalać zimną wodą (woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej zawartości garnka). Całość gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż do miękkości mięsa i warzyw. Wystudzić.
Wystudzonego, ugotowanego kurczaka wraz z warzywami przecedzić przez sito, przy czym powstałego podczas gotowania mięsa rosołu nie wylewać!
W przecedzonym, powstałym z gotowania kurczaka rosole, namoczyć bułki pszenne/bułkę paryską.
Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry i kości.
W maszynce do mięsa zmielić ugotowane, obrane mięso z kurczaka, ugotowane pieczarki i cebulę oraz namoczone bułki/bułkę paryską (zgodnie z orginalnym przepisem należy zmielić wszystko, oprócz kości, czyli także skórę z kurczaka - ja się na to nie zdecydowałam).
Do powstałej masy mięsnej dodać surowe jaja, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na pasztet.
Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 minut.
Upieczony pasztet wystudzić i dopiero całkowicie wystudzony wyjąć z keksówki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Jest to przepis na formę o wymiarach 30 x 11 cm i pojemności 2 litrów.
Zgodnie z przepisem wszystko oprócz kości należy zmielić, w tym skórę z kurczaka. Ja się na to nie zdecydowałam.
Masę na pasztet można dodatkowo przyprawić gałką muszkatałową.
Ja nie obieram pieczarek, a jedynie dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Wyłożenie keksówki folią aluminiową ułatwia wyjęcie pasztetu po upieczeniu.
Pasztet należy wyjmować z keksówki po całkowitym wystudzeniu!