Składniki:
Ciasto:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 100 g zimnego masła;
- 2 łyżki oleju;
- 1/4 szklanki bardzo zimnej wody.
Farsz:
- 400 g pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała, czerwona papryka;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do podsmażenia warzyw.
Sos beszamelowo-serowy:
- 1 szklanka mleka;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 2 żółtka jaj;
- 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 150 g startej mozzarelli;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Forma do tarty;
- Papier do pieczenia;
- 200 g grochu/fasoli do obciążenia ciasta.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Mąkę wsypać do miseczki. Dodać sól. Dokładnie wymieszać. Przesypać do woreczka i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
- Po tym czasie mąkę z solą przesypać do miski (u mnie od miksera). Dodać masło, olej i wodę i zagnieść miskerem (przy użyciu haka do ciasta drożdżowego lub mieszadeł), aż do uzyskania jednolitej masy.
- Z powstałej masy dłońmi zlepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i ponakłuwać ciasto widelcem. Spód jest gotowy do nałożenia farszu.
Farsz:
- Cebulę obrać, pokroić w pióra.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojonie pieczarki, paprykę i całość podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość lekko posolić i popieprzyć.
Sos beszamelowo-serowy:
- W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać.
- Stopniowo wlewać mleko, stale mieszając, tak aby nie było grudek.
- Żółtka wymieszać ze śmietanką. Dodać do rondelka z masłem, mąką i mlekiem. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
- Dodać starty ser mozzarella i dobrze wymieszać.
- Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
Całość:
- Na podpieczony, kruchy spód wyłożyć farsz i zalać sosem beszamelowo-serowym.
- Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.
- Upieczoną tartę udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.
- Tartę kroić po delikatnym wystudzeniu (tzw. odpoczynku), inaczej sos może się rozlewać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas pieczenia.
- Szklanka = 250 ml.
- Jest to przepis na formę do tart o średnicy 31 cm. Moja tarta była pieczona w formie z Ikea z wyjmowanym dnem.
Składniki:
- 1 średnie, dojrzałe awokado;
- 250 g białego, półtłustego sera;
- Sok wyciśnięty z całej limonki;
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Awokado przekroić na pół, wyjąć i wyrzucić pestkę, wyjąć łyżką miąższ i przełożyć do miseczki.
- Do miseczki z awokado dodać biały ser, śmietanę i sok z limonki i dokładnie zmiksować blenderem na gładką pastę.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 0,5 l słoik pasty.
- Przygotowaną pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku.
- Pasta jest bardzo aksamitna i delikatna w smaku.
- Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, inaczej pasta nie wyjdzie.
- Śmietanę można zastąpić majonezem, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a limonkę cytryną. Twaróg półtłusty można zastąpić chudym lub tłustym.
Kolorowe, kruche ciasteczka...
Złociste, okrągłe i kruche.
Maślane, delikatnie cytrynowe.
Kolorowo przyozdobione posypką.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko!
Polecam!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- Szczypta soli;
- 150 g miękkiego masła;
- 2/3 szklanki białego cukru;
- 1 jajo;
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego;
- Skórka starta z połowy cytryny;
- 100 g kolorowej posypki cukrowej.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Do misy (u mnie od miksera) przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem, na średnich obrotach, przez około 3 minuty.
- Po tym czasie zmniejszyć obroty miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać.
- Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
- Kolorową posypkę wsypać do miseczki.
- Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka.
- Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg, 3 półka) przez 15 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 18 ciastek.
- Masło można zastąpić margaryną, a skórkę cytrynową czy aromat można pominąć.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Szklanka = 250 ml.
Domowe mleko kokosowo - owsiane...
Rzadkie, wyraziste w smaku.
Szybkie i proste w przygotowaniu.
Idealne do porannej kawy.
Smacznego!
Składniki:
- 100 g wiórków kokosowych;
- 50 g płatków owsianych, górskich;
- 1 l ciepłej, przegotowanej wody;
- 2 suszone daktyle - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane i wiórki kokosowe wsypać do miseczki. Zalać 1 litrem ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.
- Następnie całość (namoczone płatki i wiórki wraz z wodą) przelać do blendera kielichowego, dodać daktyle i dokładnie zblendować.
- Powstałe mleko dobrze przecedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko od pulpy.
- Mleko przelać do butelki. Zakręcić. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z powstałych składników powstaje około 750 ml mleka roślinnego.
- Powstałe mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 48 godzin.
- Mleko rozwarstwia się, więc przed każdym użyciem należy je wstrząsnąć/wymieszać.
- Powstałą pulpę owsiano - kokosową można wykorzystać np. do owsianki czy musli.
- Daktyle można pominąć lub zastąpić innym środkiem słodzącym np. syropem klonowym.
Dorsz w panierce kukurydzianej...
Soczysty, mięsisty filet z dorsza.
W delikatnej, lekko chrupiącej panierce.
Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki.
Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby.
Polecam!
Składniki:
- 400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety);
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej;
- 2 jaja;
- 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy - UHT);
- 2/3 szklanki bułki tartej;
- Sól;
- Olej.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych ości i delikatnie oprószyć solą.
- Jaja roztrzepać widelcem razem ze śmietanką.
- Filety panierować w mące kukurydzianej, następnie w roztrzepanych jajkach ze śmietanką i na końcu w bułce tartej.
- Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron, na złocisty kolor.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do przepisu można użyć zarówno ryby mrożonej, jak i świeżej. Rybę mrożoną trzeba najpierw dobrze rozmrozić, a następnie dokładnie osuszyć, żeby się nie rozpadała podczas smażenia.
- Do panierki, wedle uznania, można dodać ulubionych przypraw.
- Szklanka = 250 ml.
- Można użyć również śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%.
Pomidory w sosie z fety...
Ósemki soczystych, czerwonych pomidorów.
Oblane sosem czosnkowym na bazie fety.
Posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pyszny dodatek nie tylko na imprezy!
Polecam!
Składniki:
- 3 średnie pomidory;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
Sos na bazie fety:
- Opakowanie sera feta (waga netto, po odcedzeniu z zalewy 275 g);
- 3 łyżki majonezu;
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 ząbki czosnku;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, ułozyć na dnie salaterki.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
- Ser feta odcedzić z zalewy i rozgnieść widelcem.
- Do rozgniecionej fety dodać śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszać - powinien powstać gęsty sos.
- Tak przygotowanym sosem równomiernie polać ułożone w salaterce pomidory, a po wierzchu posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sałatka idealnie nadaje się na grilla. Pysznie smakuje też z pieczywem czosnkowym.
- Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Jajka pod pierzynką...
Majonezowo - śmietanowa pierzynka.
Z dodatkiem chrzanu, kukurydzy i groszku.
Z kawałkami ostrej cebuli.
A pod nią jaja ugotowane na twardo.
Całość oprószona szczypiorkiem.
Pyszne, wielkanocne śniedanie. I nie tylko!
Smacznego!
Składniki:
- 5 jaj;
- 1 mała cebula;
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej;
- 2 łyżki groszku konserwowego;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, pokroić w ćwiartki i położyć na dnie salaterki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki.
- Do miseczki z cebulą dodać odcedzoną kukurydzę i groszek, chrzan, majonez i śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Powstałym sos polać ułożone w salaterce ćwiartki jajek, a wierzch oprószyć szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Szczypiorek można zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki lub rzeżuchą.
Sałatka ryżowa z szynką i porem...
Ziarna białego, ugotowanego ryżu.
Kawałeczki szynki konserwowej.
Kosteczki czerwonej papryki.
Ziarna soczystej kukurydzy.
Paszeczki ostrego pora.
A całość oblepiona majonezem i śmietaną.
I dobrze przyprawiona.
Polecam!
Składniki:
- 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki);
- 200 g szynki konserwowej;
- 1 duża, czerwona papryka;
- Biała część średniej wielkości pora;
- Puszka kukurydzy konserwowej;
- 2 czubate łyżki majonezu;
- 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
- Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na sito i sparzyć (tj. obficie oblać gorącą, przegotowaną wodą). Wystudzić. Dodać do ryżu.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Dokładnie wymieszać.
- Sałatkę dobrze przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszać.
- Przygotowaną sałatkę przykryć folią spożywczą/aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Sałatka najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą".
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sałatka nadaje się do spożycia i jest bardzo dobra zaraz po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą".
- Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser żółty, a czosnek granulowany zastąpić świeżym.
- Jeśli gościom nie przeszkadza ostry smak pora, nie trzeba go sparzać. Por można również zastąpić pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
Pasztet z kurczaka...
Delikatny i aromatyczny.
Przygotowany z całego kurczaka.
Z dodatkiem pieczarek, cebuli i przypraw.
Prosty i szybki w wykonaniu.
Pyszny element wielkanocnego stołu.
Smacznego!
Składniki:
- 1 średni kurczak o wadze około 1,5 - 1,8 kg (mój miał 1,8 kg);
- 1 duża cebula;
- 250 g pieczarek;
- 250 g masła roślinnego;
- 2 i 1/2 dużej bułki pszennej lub 1/2 bułki paryskiej;
- 1 łyżka vegety;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 5 ziaren pieprzu;
- 3 jaja;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Forma keskówka;
- Folia aluminiowa do wyłożenia keksówki.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, podzielić na części (filmik pokazujący jak rozebrać i poporcjować kurczaka, autor: AllrecipesPL).
- Cebulę obrać. Pieczarki umyć, osuszyć, pozostawić w całości.
- Do rozpuszczonego w dużym garnku masła roślnnego dodać podzielonego na części kurczaka, cebulę, pieczarki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, vegetę i zalać zimną wodą (woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej zawartości garnka). Całość gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż do miękkości mięsa i warzyw. Wystudzić.
- Wystudzonego, ugotowanego kurczaka wraz z warzywami przecedzić przez sito, przy czym powstałego podczas gotowania mięsa rosołu nie wylewać!
- W przecedzonym, powstałym z gotowania kurczaka rosole, namoczyć bułki pszenne/bułkę paryską.
- Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry i kości.
- W maszynce do mięsa zmielić ugotowane, obrane mięso z kurczaka, ugotowane pieczarki i cebulę oraz namoczone bułki/bułkę paryską (zgodnie z orginalnym przepisem należy zmielić wszystko, oprócz kości, czyli także skórę z kurczaka - ja się na to nie zdecydowałam).
- Do powstałej masy mięsnej dodać surowe jaja, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na pasztet.
- Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 minut.
- Upieczony pasztet wystudzić i dopiero całkowicie wystudzony wyjąć z keksówki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na formę o wymiarach 30 x 11 cm i pojemności 2 litrów.
- Zgodnie z przepisem wszystko oprócz kości należy zmielić, w tym skórę z kurczaka. Ja się na to nie zdecydowałam.
- Masę na pasztet można dodatkowo przyprawić gałką muszkatałową.
- Ja nie obieram pieczarek, a jedynie dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Wyłożenie keksówki folią aluminiową ułatwia wyjęcie pasztetu po upieczeniu.
- Pasztet należy wyjmować z keksówki po całkowitym wystudzeniu!
>