środa, 23 marca 2016

Domowe mleko sezamowe


Składniki:
  1. 1 szklanka ziaren sezamu (najlepiej niełuskanego);
  2. 1 litr ciepłej, przegotowanej wody;
  3. 3 suszone daktyle;
  4. Szczypta soli.

























Sposób przygotowania:
  1. Do kielicha blendera kielichowego wsypać ziarna sezamu, daktyle i sól. Wlać ciepłą, przegotowaną wodę i dokładnie zblendować.
  2. Tak przygotowane mleko przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić powstałe mleko od pulpy sezamowej.
  3. Mleko sezamowe przelać do butelki, szczelnie zakręcić i przechowywać  w lodówce.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 800 ml mleka sezamowego.
  2. Mleko należy przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, przez max.  3 dni.
  3. Mleko sezamowe rozwarstwia się i wymaga wstrząśnięcia przed użyciem. 
  4. Mleko to idelanie nadaje się do kawy i jest bogatym źródłem wapnia.
  5. Daktyle można zastąpić innym środkiem słodzącym np. miodem czy melasą.
Źródło przepisu: Szybkie gotowanie.

Sałata lodowa na słodko

 Składniki:
  1. Główka sałaty lodowej;
  2. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  3. 3 łyżki cukru pudru;
  4. 1 łyżka octu spirytusowego 10%;
  5. 1 łyżeczka czarnego pieprzu.
  6. Szczypta soli.
























Sposób przygotowania:
  1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki.
  2. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, cukier puder, ocet, pieprz i sól.
  3. Tak przygotowanym sosem oblać sałatę i dokładnie wymieszać.
  4. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Smak surówki można urozmaicić dodając obranego, pokrojonego w plasterki ogórka wężowego.
  2. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym


Składniki:
  1. 1 kg batatów;
  2. Puszka mleczka kokosowego (400 ml);
  3. 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1/2 łyżki vegety);
  4. 1 średnia cebula;
  5. Kilka gałązek świeżej kolendry;
  6. 1 łyżka przyprawy garam masala;
  7. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  8. Szczypta chili w płatkach;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Olej.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  5. Do podsmażonej cebuli dodać garam masala, ostrą paprykę, szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków).
  6. Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem.
  7. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać.
  8. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,3 litra gęstej, kremowej zupy.
  2. Kolendrę można zastąpić świeżą natką pietruszki, ale wpłynie to na smak zupy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




wtorek, 22 marca 2016

Surówka z pomidorów

 Składniki:
  1. 500 g pomidorów (u mnie malinowe);
  2. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  3. 2 łyżki drobno posiekanego koperku;
  4. 1 mała cebula;
  5. 3 łyżki oleju;
  6. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  7. Sok wyciśnięty z połowy cytryny;
  8. 1 płaska łyżeczka białego cukru;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, przełożyć do półmiska/salaterki.
  2. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić.
  3. Do miski (u mnie od miksera) wlać olej, śmietanę i sok z cytryny i ubić mikserem na puszyty kremowy sos. Następnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, koperek i cebulę i wymieszać. Sos przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku.
  4. Ułożone w salaterce ósemki pomidorów zalać tak przygotowanym sosem.
  5. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Do sosu, w celu zaostrzenia jego smaku, można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Świeżą natkę pietruszki i koperek, w razie potrzeby, można zastąpić suszonymi, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry. U mnie w surówce są pomidory ze skórą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Schab po warszawsku

 Składniki:

Mięso i marynata do mięsa:
  1. 1,2 kg schabu bez kości;
  2. 1 łyżka majeranku;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
  7. 2 łyżki oleju.
Pasta jajeczno-chrzanowa:
  1. 8 jaj ugotowanych na twardo;
  2. 1 czubata łyżka majonezu;
  3. 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika;
  4. Sól;
  5. Pieprz.
Galareta:
  1. 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku + 1 łyżka vegety);
  2. Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g).
Dodatkowo:
  1. 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania na wierzchu;
  2. Marchewka i groszek konserwowy do dekoracji;
  3. Olej do obsmażenia schabu;
  4. Rękaw do pieczenia +  1/4 szklanki wody + 1/4 szklanki  oleju do rękawa.
Sposób przygotowania:
  1. Schab umyć, osuszyć, usunąć błony, natrzeć olejem i przyprawami, przykryć folią aluminiową/spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia schab obsmażyć z każdej strony, na rozgrzanym na patelni oleju. Tak przygotowany schab włożyć do rękawa do pieczenia. Wlać po 1/4 szklanki wody i oleju i związać rękaw.
  3. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 1 godzinę 20 minut.
  4. Upieczony schab pozostawić do wystudzenia. Wystudzony schab wstawić do lodówki w celu mocnego schłodzenia (schab najlepiej się kroi bardzo zimny).
  5. Zimny schab kroić w plastry o grubości 1 cm, a w każdym plastrze naciąć głęboką kieszonkę. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: odmierzyć na schabie 0,5 cm, przekroić do połowy głębokości, następnie znów odmierzyć 0,5 cm i przekroić nożem do końca, odcinając już plaster schabu z kieszonką.
  6. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  7. Przygotować pastę jajeczno-chrzanową. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez i chrzan. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pasta ma być zwięzła.
  8. Tak przygotowaną pastą nadziać kieszonki schabu, posypać po wierzchu drobno pokrojonym szczypiorkiem i układać na talerzu.
  9. Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i energicznie i szybko wymieszać. Wystudzić, ewentulanie odtłuścić i przecedzić (w przypadku przygotowywania na domowym rosole).
  10. Ułożone na półmisku, nadziane plastry schabu, udekorować (u mnie groszek konserwowy i marchewka) i zalać tężejącą galaretą.
  11. Wstawić do lodówki w celu stężenia. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed spożyciem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 10 porcji schabu.
  2. Galareta nie jest bardzo sztywna. Ja nie zużyłam całej galarety do zalania schabu (ilość użytej galarety zależy od głębokości naczynia, w którym będzie podany schab).
  3. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Kuchnia Broni.


poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasto maślankowe


Składniki:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 szklanka maślanki;
  3. 2/3 szklanki białego cukru;
  4. 1/2 szklanki oleju;
  5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. 3 jaja;
  7. 3 krople aromatu śmietankowego;
  8. 200 g dżemu brzoskwiniowego - do posmarowania ciasta po wierzchu;
  9. Tłuszcz do wysmarowania keksówki.
Szklanka = 250 ml.


Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składnki na ciasto tj. mąkę, cukier, olej, maślankę, proszek do pieczenia, jaja i aromat śmietankowy wsypać/wlać/wbić do miski i wymieszać widelcem do połączenia składników.
  2. Keksówkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na ciasto.
  3. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 - 60 minut, aż do suchego patyczka.
  4. Dżem brzoskiwniowy zblendować na gładką masę i podsmażać w małym rondelku przez około 5 minut.
  5. Ciepłym, gładkim dżemem posmarować ciasto po wierzchu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 31 cm x 10 cm.
  2. Kolejność dodawania składników do miski nie ma znaczenia.
  3. Glazurę z dżemu można zastąpić lukrem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




























niedziela, 20 marca 2016

Galareta drobiowa

Składniki:
  1. 8 dużych skrzydełek z kurczaka;
  2. 2 średnie udka z kurczaka;
  3. 1,5 litra zimnej wody;
  4. Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g);
  5. 1 średnia marchewka;
  6. 1 średnia pietruszka;
  7. 1/4 korzenia selera;
  8. 1/2 białej części pora;
  9. Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g);
  10. 1 duży ząbek czosnku;
  11. 1 łyżka vegety;
  12. 3 ziarna ziela angielskiego;
  13. 4 ziarna pieprzu;
  14. 4 jaja;
  15. Sól;
  16. Pieprz;
  17. Sok z cytryny - do smaku - opcjonalnie.
Dodatkowo:
  1. Silikonowa forma/formy na babkę.
























Sposób przygotowania:
  1. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w plastry.
  2. Skrzydełka i udka z kurczaka umyć i przełożyć do garnka.
  3. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać.
  4. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Do garnka z częściami kurczaka dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać vegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż mięso będzie ugotowane tzn. będzie swobodnie odchodziło od kości. Do ugotownego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  6. Tak przygotowany rosół zestawić z ognia i przecedzić przez sito. 
  7. Mięso z udek i skrzydełek oddzielić od kości, ściągnąć skórę (skórę wyrzucić). Marchewkę pokroić w plastry (reszty włoszczyzny nie wykorzystywałam do tego przepisu).
  8. Do gorącego, przecedzonego, ściągniętego z ognia, rosołu wsypać suchą żelatynę i dokładnie i energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką). Nie gotować!
  9. Na dnie silikonowej formy do babki ułożyć plastry jajek, marchewkę z groszkiem (w tym plastry marchewki ugotowanej w rosole), kawałki mięsa z kurczaka i zalać jeszcze ciepłym rosołem z żelatyną.
  10. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała.
  11. Galaretę przechowywać w lodówce i wyjąć z formy bezpośrednio przed podaniem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wyszła mi 1 standardowej wielkości, silkonowa forma do babki i 5 małych, silikonowych foremek do babeczek wielkanocnych.
  2. Dzięki takiej ilości żelatyny (50 g) galareta jest sztywna i ścisła. W orginalnym przepisie było to 6 łyżek.
  3. Użycie formy silikonowej bardzo ułatwia wyjęcie galarety z formy. Można także użyć zwykłej (tj. nie silkonowej) formy, jednak wówczas, w celu wyjęcia galarety, konieczne jest zamoczenie formy z galaretą, na krótką chwilę, w ciepłej wodzie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Sałatka z ryżem, kurczakiem i słonecznikiem

























Składniki:
  1. 200 g białego ryżu;
  2. 500 g filetu z piersi kurczaka;
  3. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  4. Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g);
  5. Biała część średniego pora;
  6. 200 g łuskanych ziaren słonecznika;
  7. 2 czubate łyżki majonezu;
  8. 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  9. 1 łyżka przyprawy do gyrosa;
  10. Olej do podsmażenia kurczaka; 
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
  2. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor, na rozgrzanym na patleni oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać.
  3. Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
  4. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Słonecznik uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki.
  6. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
  7. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja sałatki.
  2. Kurczaka, zamiast smażyć, można ugotować, a majonez i/lub śmietanę zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  3. Por ma wyrazisty, ostry smak, aby go złagodzić można go sparzyć tj. pokroić w plasterki, przełożyć na sito i oblać obficie wrzątkiem. Ja dodałam surowego pora.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Sałatka grecka


 Składniki:
  1. 6 średnich pomidorów;
  2. 1 średni ogórek wężowy;
  3. Opakowanie sera feta dobrej jakości (waga netto, po odcedzeniu 270 g);
  4. Garść czarnych oliwek (powinny to być greckie oliwki kalamata);
  5. 1 duża, czerwona cebula;
  6. 1/2 łyżki oregano;
  7. Oliwa z oliwek;
  8. Sól.

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski.
  2. Cebulę obrać. Pokroić w pióra. Dodać do pokrojonych pomidorów.
  3. Pomidory wraz z cebulą oprószyć szczyptą soli, wymieszać i pozostawić na około 30 minut, aby puściły soki. Sok z cebuli i pomidorów stanowi bazę prawdziwej sałatki greckiej.
  4. Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Oprószyć solą i oblać obficie oliwą z oliwek. Wymieszać.
  5. Oliwki odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  6. Ser feta odcedzić z zalewy. Pokroić w grube plastry. Ułożyć na wierzchu sałatki.
  7. Wierzch sałatki oblać oliwą z oliwek i obsypać oregano.
  8. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Do prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty czy kapusty pekińskiej.
  2. Oliwki i oregano nie stanowią obligatoryjnego składnika sałatki greckiej.
  3. Ogórka, w sałatce greckiej, powinno być o 1/3 mniej niż pomidorów.
  4. Podstawą dobrej sałatki greckiej jest wysokiej jakości oliwa z oliwek i ser feta.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

czwartek, 17 marca 2016

Domowe mleko słonecznikowe

 Składniki:
  1. 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika;
  2. 1 litr zimnej, przegotowanej wody + woda do namoczenia ziaren;
  3. 2 suszone daktyle - opcjonlanie.
Szklanka= 250 ml.


Sposób przygotowania:
  1. Ziarna słonecznika wsypać do miseczki. Zalać zimną wodą (około 500 ml) i odstawić na całą noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia rano odcedzić ziarna słonecznika, przełożyć do kielicha blendera kielichowego, dodać wodę (1 litr), daktyle i dokładnie zblendować.
  3. Tak przygotowane mleko dobrze przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko słonecznikowe od powstałej pulpy.
  4. Mleko przelać do butelki. Szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników powstaje około1 litr mleka słonecznikowego i tylko 1 łyżka pulpy.
  2. Mleko należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez max. 2 dni.
  3. Mleko słonecznikowe ma beżowy kolor i się rozwarstwia. Trzeba je wstrząsnąć przed każdym użyciem.
  4. Może warzyć się w kawie.
  5. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Szybkie gotowanie.


























wtorek, 15 marca 2016

Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką

Składniki:
  1. Opakowanie makaronu w kształcie ryżu (waga 250 g);
  2. 1 średni ogórek wężowy;
  3. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  4. 150 g dobrej jakości szynki (u mnie wędzony filet z indyka);
  5. 3 jaja;
  6. 1/2 peczka koperku;
  7. 3 łyżki majonezu;
  8. 1 ząbek czosnku;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
  2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Pokroić w kostkę. Dodać do makaronu.
  3. Koperek i ogórka umyć i osuszyć. Koperek drobno posiekać. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek i ogórka dodać do makaronu. Wymieszać.
  4. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki.
  5. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki.
  6. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  7. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać.
  8. Do sałatki dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
  9. Sałatkę doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Sałatka w smaku jest delikatna i kremowa.
  2. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
  3. Ilość czosnku należy dostosować do własnych upodobań smakowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Sałatka z tortellini

Składniki:
  1. Opakowanie tortellini z mięsem (waga 250 g);
  2. 1 średni ogórek wężowy;
  3. Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  4. 2 średnie pomidory;
  5. 1 średnia, czerwona papryka;
  6. Pęczek szczypiorku;
  7. 1 łyżka przyprawy tzatziki (u mnie Prymat);
  8. Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (u mnie Knorr);
  9. 1 łyżka oleju;
  10. 3 łyżki majonezu;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
  2. Paprykę, ogórka i pomidora umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skórki. Paprykę oczyścić z błon i nasion. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać do tortellini.
  3. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki.
  5. Sos sałatkowy wymieszać z olejem (1 łyżka). Dodać do tortellini z warzywami i dokładnie wymieszać.
  6. Do sałatki dodać przyprawę tzatziki i majonez i dobrze wymieszać.
  7. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki.
  2. Szczypiorek można zastąpić koperkiem.
  3. Sałatkę należy podać niedługo po przygotowaniu. Sałatka im dłużej stoi, tym bardziej podchodzi wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.