Składniki:
- 1 duża ćwiartka z kurczaka;
- 6 średnich ziemniaków;
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 1 średnia cebula;
- 1 szklanka mrożonego groszku;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 3/4 szklanki makaronu zacierki;
- Pęczek koperku;
- 3/4 szklanki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 %;
- 1 liść laurowy;
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- Sól;
- Pieprz.
1 szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach na tzw. wiórki. Resztę jarzyn pozostawić w całości.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę.
- Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą.
- Do garnka (najlepiej 5 - litrowego), w którym będzie gotowana zupa włożyć umytą ćwiartkę z kurczaka. Wlać zimną wodę (2,5 litra) i, gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia.
- Następnie dodać startą marchewkę, obrany seler i pietruszkę, por, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i sól (1 łyżeczka). Całość gotować na średnim ogniu, przez około 30 minut, aż mięso się ugotuje i będzie łatwo odchodzić od kości.
- Po tym czasie ugotowane mięso wyjąć z zupy, a do garnka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać mrożony groszek.
- Gdy ziemniaki i groszek będą miękkie do zupy wsypać zacierki, wymieszać i gotować przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie ugotowany. Zestawić z ognia.
- Ugotowane mięso z kurczaka oddzielić od kości, zdjąć skórę, pokroić i dodać do zupy.
- Do ugotowanej zupy wlać śmietankę, dodać pokrojony koperek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 3,5 l zupy.
- Zupa ma delikatny smak.
- Mrożony groszek można zastąpić groszkiem konserwowym. Można go także zastąpić kalafiorem czy fasolką szparagową.
- 1 szklanka = 250 ml.