piątek, 28 kwietnia 2017

Zupa jarzynowa z zacierkami


Składniki:
  1. 1 duża ćwiartka z kurczaka;
  2. 6 średnich ziemniaków;
  3. 2 średnie marchewki;
  4. 1 średnia pietruszka;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. Biała część pora;
  7. 1 średnia cebula;
  8. 1 szklanka mrożonego groszku;
  9. 2,5 litra zimnej wody;
  10. 3/4 szklanki makaronu zacierki;
  11. Pęczek koperku;
  12. 3/4 szklanki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 %;
  13. 1 liść laurowy;
  14. 2 ziarna ziela angielskiego;
  15. Sól;
  16. Pieprz.
1 szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach na tzw. wiórki. Resztę jarzyn pozostawić w całości.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę.
  5. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą.
  6. Do garnka (najlepiej 5 - litrowego), w którym będzie gotowana zupa włożyć umytą ćwiartkę z kurczaka. Wlać zimną wodę (2,5 litra) i, gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia.
  7. Następnie dodać startą marchewkę, obrany seler i pietruszkę, por, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i sól (1 łyżeczka). Całość gotować na średnim ogniu, przez około 30 minut, aż mięso się ugotuje i będzie łatwo odchodzić od kości. 
  8. Po tym czasie ugotowane mięso wyjąć z zupy, a do garnka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać mrożony groszek.
  9. Gdy ziemniaki i groszek będą miękkie do zupy wsypać zacierki, wymieszać i gotować przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie ugotowany. Zestawić z ognia.
  10. Ugotowane mięso z kurczaka oddzielić od kości, zdjąć skórę, pokroić i dodać do zupy.
  11. Do ugotowanej zupy wlać śmietankę, dodać pokrojony koperek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3,5 l zupy.
  2. Zupa ma delikatny smak.
  3. Mrożony groszek można zastąpić groszkiem konserwowym. Można go także zastąpić kalafiorem czy fasolką szparagową.
  4. 1 szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

czwartek, 27 kwietnia 2017

Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

Składniki:
  1. 150 g liści świeżego szpinaku baby;
  2. 3 średnie pomarańcze.
Sos do sałatki:
  1. 3 łyżki oliwy z oliwek;
  2. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  3. 2 łyżeczki soku z cytryny;
  4. 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy);
  5.  1/2 łyżeczki musztardy (najlepiej delikatnie słodkiej w smaku, u mnie miodowa);
  6. 1/2 łyżeczki chili w proszku;
  7. Sól;
  8. Pieprz.























Sposób przygotowania:
  1. Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć. Przełożyć do miski.
  2. Pomarańcze obrać ze skórki i, nad talerzem, pokroić na cząstki - sok, który wycieknie na talerz podczas dzielenia pomarańczy pozostawić do sosu.
  3. Cząstki pomarańczy przełożyć do miski ze szpinakiem i wymieszać.
  4. Do małego słoika wlać oliwę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód i musztardę. Wsypać chili w proszku, sól i pieprz. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu.
  5. Na talerz wyłożyć liście szpinaku wymieszane z cząstkami pomarańczy i, przed samym podaniem, polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać.
  6. Sałatkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki, tj. porcja dla 2 - 3 osób.
  2. Sos należy dodać do sałatki przed samym podaniem.
  3. Do sałatki najlepiej użyć musztardy o delikatnym, lekko słodkim smaku np. miodowej. W ostateczności może być także sarepska.
  4. Chili można zastąpić ostrą papryką w proszku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


środa, 26 kwietnia 2017

Zupa cebulowa z grzankami


Składniki:
  1. 1 kg cebuli;
  2. 1 l bulionu drobiowego (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe, drobiowe);
  3. 2 czubate łyżki mąki pszennej;
  4. 3 łyżki masła;
  5. 3 łyżki oleju;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Na grzanki:
  1. 4 kromki chleba pszennego.

Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej, wrzucić masło i rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w pióra cebulę i podsmażać, aż stanie się delikatnie złocista.
  4. Do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posypać mąką pszenną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, i dusić pod przykryciem (garnek przykryć pokrywką) przez około 2 - 3 minuty. 
  5. Po tym czasie wlać około 200 ml bulionu, dokładnie wymieszać i gotować (bez przykrycia) przez około 5 minut.
  6. Następnie wlać pozostałą część bulionu i gotować pod przykryciem przez około 40 minut.
  7. Ugotowaną zupę dokładnie wymieszać oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
  8. W międzyczasie przygotować grzanki. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni teflonowej na złocisty kolor.
  9. Zupę podawać gorącą z grzankami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
  2. Zupę można także podać z groszkiem ptysiowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Zupę cebulową możesz podać z Domowymi grzankami ziołowymi do zup i sałatek

Domowe, grzanki ziołowe do zup i sałatek

wtorek, 25 kwietnia 2017

Puszysty dip z sera pleśniowego

 Składniki:
  1. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30 lub 36 %;
  2. 170 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);
  3. 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
  4. Szczypta soli;
  5. 1 dymka ze szczypiorkiem (do dekoracji).
1 szklanka = 1 cup = 240 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Śmietankę wlać do miski (u mnie misa od miksera) i ubić mikserem na sztywny krem.
  2. Ser pleśniowy drobno pokruszyć.
  3. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Do pojemnika malaksera/rozdrabniacza blendera wsypać pokruszony ser pleśniowy. Dodać serek śmietankowy i zmiksować/zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki.
  5. Do miseczki z gładką masą serową dodać ubitą śmietanę, przyprawić solą do smaku i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  6. Przygotowany dip przełożyć do salaterki i posypać po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem.
  7. Dip podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. do mięs z grilla. 
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi nieco ponad 1 szklanka dipu.
  2. Dip idealnie pasuje do np. pikantnych skrzydełek czy mięs z grilla.
  3. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.
Źródło przepisu: Smart School House.

Dip idealnie smakuje w towarzystwie lasek selera naciowego, słupków marchewki oraz
  klasycznych, pikantnych skrzydełek Buffalo

Klasyczne, pikantne skrzydełka Buffalo



Składniki:
  1. 1 kg skrzydełek z kurczaka;
  2. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  3. 1 i 1/2 łyżki soli ziołowej;
  4. 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Sos:
  1. 150 ml ostrego sosu z papryczek cayenne (u mnie klasyk - Frank's Red Hot);
  2. 60 g masła;
  3. 1 łyżka czerwonego octu winnego;
  4. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
  5. Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
  1. Olej do smażenia;
  2. Laski selera naciowego - do podania;
  3. 2 duże  marchewki - do podania.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.


Sposób przygotowania:
  1. Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć, podzielić na 3 części (lotki - tą najchudszą część skrzydełek - odłożyć, do tego przepisu nie będą wykorzystywane, ale można z nich ugotować np. bulion).
  2. Przygotować sos do skrzydełek. Do rondelka wlać ostry sos. Dodać masło oraz ocet winny i podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Następnie dodać czosnek granulowany oraz pieprz i podgrzewać, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż skrzydełka będą usmażone.
  3. Do średniej wielkości miski wsypać mąkę pszenną. Dodać sól ziołową oraz świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać. W tak przygotowanej mące obtaczać kawałki skrzydełek z kurczaka.
  4. Obtoczone w mące skrzydełka smażyć partiami, w głębokim, gorącym oleju, aż staną się złociste (przez około 10 - 15 minut). Usmażone skrzydełka układać na ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Usmażone skrzydełka zamaczać w rondelku z gorącym sosem i układać na talerzu.
  6. Skrzydełka podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z słupkami marchewek i laskami selera naciowego oraz np. z frytkami.

SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób.
  2. Skrzydełka należy panierować bezpośrednio przed włożeniem do gorącego oleju.
  3. Ja smażyłam skrzydełka we frytownicy, w oleju nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
  4. Skrzydełka przygotowane według tego przepisu są chrupiące, klejące i bardzo ostre.
  5. Ostry sos z papryczek cayenne (Frank's Red Hot) można kupić w sklepach z kuchniami świata. Można go także zastąpić innym ostrym sosem z papryczek chili np. Louisiane Style Hot Sauce (w którego składzie również występują papryczki Cayenne), meksykańskim sosem Cholula czy sosem Tabasco (dodając do niego odrobinę przecieru pomidorowego).
  6. Pozostałe z podziału skrzydełek lotki można wykorzystać do przygotowania np. bulionu.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Hopeless Housewife.

Pikantne skrzydełka Buffalo podaj klasycznie, z Puszystym dipem z sera pleśniowego

Puszysty dip z sera pleśniowego

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Pieczone ziemniaki z brokułem i sosem serowym

Składniki:
  1. 6 średnich ziemniaków;
  2. Opakowanie mrożonych różyczek brokuła (450 g);
  3. 200 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
  4. 1 średnia cebula;
  5. 2 łyżki masła;
  6. 2 łyżki mąki pszennej;
  7. 3/4 szklanki zimnego mleka;
  8. Olej do smażenia;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml



 Sposób przygotowania:
  1. Różyczki brokuła ugotować w lekko posolonej, gorącej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu (około 10 minut). Odcedzić i obficie opłukać bardzo zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania i tym samym ładny, zielony kolor).
  2. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem z każdej strony, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 60 minut.
  3. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek) na złoty kolor. 
  4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  5. Przygotować sos. Na rozpuszczone na patelni masło (2 łyżki) wsypać mąkę i krótką chwilę podsmażać, na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie wlać zimne mleko i wymieszać. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż sos delikatnie się zagęści. Zmniejszyć ogień, wsypać starty ser i cały czas mieszając gotować, aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos.
  6. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowane, odcedzone różyczki brokuła, wymieszać i gotować, na małym ogniu, aż brokuły się podgrzeją. Zestawić z ognia.
  7. W każdym, upieczonym ziemniaku, zrobić, przy pomocy widelca, wzdłuż szczelinę. Następnie ścisnąć palcami równocześnie obydwa końce ziemniaka, otwierając tym samym zrobioną szczelinę na nadzienie.
  8. W powstałą szczelinę nakładać sos serowy z brokułem, a wierzch posypać usmażoną cebulą.
  9. Ziemniaki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób.
  2. Mrożone różyczki brokuła można zastąpić świeżym brokułem (o wadze 500 g). Świeżego brokuła należy gotować krócej (około 5 minut).
  3. Przelanie ugotowanych różyczek brokuła bardzo zimną wodą, zatrzymuje proces gotowania i zapewnia piękny, zielony kolor warzywa.
  4. Sos serowy należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby nie był mdły.
  5. Cebulę należy pokroić w bardzo cienkie plasterki. Można do tego wykorzystać znajdujący się z boku tarki nóż do krojenia w plasterki.
  6. Do sosu należy użyć gatunku sera, który łatwo się topi np. cheddara (białego lub - ja u mnie - czerwonego), goudy czy ementalera.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Ree Drummond.


piątek, 21 kwietnia 2017

Bigos z młodej kapusty


Składniki:
  1. Główka młodej kapusty;
  2. 2 średnie cebule;
  3. 400 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Morliny, z piersi kurczaka);
  4. Pęczek koperku;
  5. 1 litr zimnej wody;
  6. 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  7. 1 kostka bulionowa, grzybowa;
  8. 1 łyżeczka białego cukru;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Zasmażka:
  1. 3 łyżki masła;
  2. 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować, włożyć do garnka.
  2. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Cebule obrać, drobno posiekać.
  4. Kiełbasę pokroić w kostkę.
  5. Do garnka z pokrojoną kapustą dodać połowę posiekanego koperku i pokrojoną cebulę. Wlać zimną wodę (1 litr). Dodać kostkę bulionową, grzybową, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość i stanie się miękka.
  6. Dodać pokrojoną kiełbasę i gotować na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje.
  7. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wsypać mąkę i podsmażać, stale mieszając (aby nie było grudek; najlepiej trzepaczką kuchenną), aż powstanie złocista zasmażka.
  9. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do bigosu, wymieszać i gotować, aż bigos zgęstnieje.
  10. Na koniec dodać resztę posiekanego koperku. Wymieszać i gotować razem przez około 5 minut. Zestawić z ognia.
  11. Bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,75 l bigosu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


czwartek, 20 kwietnia 2017

Pełnoziarniste muffinki bananowo-czekoladowe
























Składniki:

Składniki mokre:
  1. 3 duże, dojrzałe banany;
  2. 1 duże jajo, w temperaturze pokojowej;
  3. 1/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy, 60 ml);
  4. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  5. 1/3 szklanki syropu z agawy lub miodu (80 ml);
Składniki suche:
  1. 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850);
  2. 1/2 szklanki niesłodzonego, naturalnego kakao;
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  4. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  5. 1/2 łyżeczki soli.
 Dodatkowo:
  1. 180 g drobno posiekanej, gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao);
  2. Papilotki do muffinek;
  3. Forma do muffinek. 
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i przy pomocy widelca/tłuczka do ziemniaków rozetrzeć na gładki krem (należy to zrobić dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek).
  2. Do roztartych bananów dodać pozostałe składniki mokre tj. jajo, syrop z agawy (lub miód), olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać.
  3. Do drugiej miski wsypać składniki suche tj. mąkę pszenną pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i wymieszać.
  4. Gorzką czekoladę drobno pokroić.
  5. Do wymieszanych, suchych składników wlać mokre i wymieszać, do połączenia składników.
  6. Dodać większość posiekanej, gorzkiej czekolady (odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu) i wymieszać.
  7. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy nakładać łyżką (najlepiej do lodów) porcje ciasta (ja wypełniam do pełna każdą papilotkę) i  posypać po wierzchu resztą posiekanej, gorzkiej czekolady.
  8. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna) i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 175 stopni (grzałka górna i dolna) i piec przez kolejne 13 - 15 minut, aż do suchego patyczka. Łączny czas pieczenia wynosi 18 - 20 minut.
  9. Upieczone muffiny odstawić w formie do muffinek na 10 minut do wstępnego przestygnięcia, po czym wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
SMACZNEGO! 
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek.
  2. Syrop z agawy można zastąpić miodem, a olej roślinny, roztopionym masłem lub rozpuszczonym olejem kokosowym.
  3. Muffiny można przechowywać przez okres do 5 dni, najlepiej w lodówce. Można je także zamrozić na okres do 2 miesięcy. Zamrożone muffiny wystarczy wyjąć na wieczór z zamrażalnika, wstawić na całą noc do lodówki w celu rozmrożenia i rano zjeść zimne lub delikatnie podgrzane w mikrofalówce.
  4. Do przepisu należy użyć naturalnego, niesłodzonego, ciemnego kakao i gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao, ale im więcej kakao tym lepiej). 
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu:  Sally's Baking Addiction.

środa, 19 kwietnia 2017

Makaron z boczkiem i rukolą

Składniki:
  1. 300 krótkiego makaronu (u mnie sprężynki);
  2. 150 g wędzonego boczku;
  3. 150 g słodkiej, gęstej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy, do deserów);
  4. 50 g startego parmezanu;
  5. Duża garść rukoli;
  6. Olej do smażenia;
  7. Sól;
  8. Pieprz.




























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Rukolę umyć, osuszyć.
  3. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył).
  4. Boczek pokroić w małą kostkę.
  5. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić boczek i podsmażyć. 
  6. Następnie, gdy boczek się podsmaży, zmniejszyć ogień do minimum i dodać śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Krótką chwilę razem podsmażać (około 1 minuty). Zdjąć z ognia.
  7. Na patelnię z podsmażonym boczkiem i śmietaną dodać odcedzony makaron i wymieszać.
  8. Na talerze nakładać makaron, na makaron kłaść rukolę, a wierzch posypać startym parmezanem.
  9. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

wtorek, 18 kwietnia 2017

Krakersy z serem pleśniowym i suszonymi grzybami

 Składniki:
  1. 225 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);
  2. 10 g zmielonych, suszonych grzybów (około 1/2 szklanki suszonych grzybów umieściłam w młynku do kawy i zmieliłam na pył);
  3. 115 g miękkiego masła;
  4. 2 szklanki mąki pszennej;
  5. 1 i 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu;
  6. 1/4 szklanki mleka.
 Do oprószenia krakersów;
  1. Sól gruboziarnista.
Dodatkowo:
  1. Mikser/robot kuchenny;
  2. Mała, okrągła foremka do wycinania ciastek o średnicy około 3 cm;
  3. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Suszone grzyby umieścić w młynku do kawy/młynku do przypraw/pojemniku rozdrabniacza blendera i zmielić na pył.
  2. Do miski (u mnie misa od miksera) pokruszyć ser pleśniowy oraz dodać miękkie masło. Wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadeł/mieszadła, na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą i nie będzie widocznych grudek sera.
  3. Następnie dodać mąkę pszenną, zmielone, suszone grzyby i świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać mikserem, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.
  4. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy.
  5. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm, podsypując, w razie potrzeby, mąką. Następnie wycinać małe, okrągłe krakersy.
  6. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem (u mnie małym, deserowym) i obficie oprószyć solą gruboziarnistą.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 22 minut (w zależności od wielkości wyciętych krakersów, u mnie 15 minut), aż krakersy staną się złociste.
  8. Upieczone krakersy wystudzić na kratce.
  9. Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same.
SMACZNEGO!   
Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 215 malutkich krakersów, wkrawanych okrągłą formą do ciastek o średnicy 3 cm.
  2. Masło do przygotowania krakersów powinno mieć temperaturę pokojową i być miękkie.
  3. Ciasto na krakersy jest dość miękkie, dlatego podczas wałkowania wymaga częstego podsypywania mąką. 
  4. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  5. Krakersy mają intensywny smak sera pleśniowego.
  6. Krakersy można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnych, plastikowych pojemnikach/metalowych puszkach/słoikach, przez około 1 tydzień. 
  7. Ciasto na krakersy można przygotować wcześniej, umieścić w specjalnych woreczkach do zamrażania (dostępnych np. w Ikea) i przechowywać w zamrażalniku przez okres do max. 3 miesięcy.
  8. Czas pieczenia krakersów może być różny (od 15 do 22 minut), w zależności od wielkości użytej wykrawaczki do ciastek. U mnie wykrawaczka była mała (3 cm średnicy) i krakersy piekły się przez 15 minut.
Źródło przepisu: Martha Stewart.

piątek, 14 kwietnia 2017

Burgery z czarnej fasoli

 Składniki:
Burgery:
  1. Puszka czarnej fasoli, konserwowej (400 g, u mnie Dawtona);
  2. 1/2 średniej, żółtej papryki;
  3. 1/2 małej cebuli;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 jajo;
  6. 2/3 szklanki bułki tartej;
  7. 1 łyżeczka chili w proszku;
  8. 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu);
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Sos:
  1. 1 szklanka majonezu;
  2. 2 papryczki chipotle (z puszki, w sosie adobo);
  3. 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami Chipotle);
  4. 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Dodatki:
  1. 4 bułki do hamburgerów;
  2. 1/4 główki sałaty lodowej;
  3. 4 plastry pomidora;
  4. 1 łyżka oleju do smażenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.















































Sposób przygotowania:
  1. Czarną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą, bardzo dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  4. Ząbki czosnku obrać.
  5. Dobrze osuszoną fasolę przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  6. Pokrojoną cebulę, paprykę oraz ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków.
  7. Odsączoną masę cebulowo-paprykową dodać do rozgniecionej fasoli i wymieszać.
  8. Do masy z fasoli, papryki, czosnku i cebuli wbić jajo, dodać przyprawy tj. kumin, chili, sól, pieprz, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
  9. Z powstałej masy uformować 4 okrągłe kotlety.
  10. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanej i posmarowanej olejem (1 łyżka) patelni grillowej (lub na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie grilla, na świeżym powietrzu), po 4 - 5 minut z każdej strony. Kotlety można także upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
  11. Przygotować sos. Do pojemnika rozdrabniacza blendera włożyć majonez. Dodać papryczki chipotle. Wlać sok z limonki i sos adobo. Zblendować na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Sałatę lodową i pomidora umyć i osuszyć. Sałatę pokroić w kostkę, pomidora w plastry.
  13. Bułki do hamburgerów przeciąć na pół. Ułożyć na blasze od piekarnika (przeciętą stroną do góry), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, półka 2 od góry) i piec przez około 8 minut. Bułki oczywiście można także podpiec na grillu, na świeżym powietrzu, ułożone na tacce do grillowania).
  14. Każdą, podpieczoną połówkę bułki posmarować czubatą łyżką sosu. Na dolną połówkę bułki z sosem położyć kawałki sałaty, na sałatę kotleta fasolowego, na kotleta plaster pomidora i całość zamknąć górna połową bułki także wysmarowaną sosem.
  15. Burgery podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 burgery.
  2. Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe.
  3. Kotlety, zamiast grillować (oczywiście można je także grillować na ogniu, na świeżym powietrzu), można także upiec w piekarniku, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika,  nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka), po 10 minut na każdą ze stron kotletów (razem 20 minut pieczenia). Można je także usmażyć na patelni, po 4 - 5 minut z każdej strony.
  4. Papryczki chipotle w sosie adobo można dostać w hipermarketach Tesco, Piotr i Paweł czy Carrefour na działach z kuchniami świata. Chipotle to wędzona papryka chili Jalapeno. Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego.
  5. Czarną fasolę należy bardzo dobrze osuszyć, natomiast masę paprykowo-cebulowo-czosnkową bardzo dobrze odcisnąć z soków (należy odcisnąć tyle, ile się tylko da). Dokładne odciśnięcie z nadmiaru wody zapewnia, że kotlety nie rozpadają się po uformowaniu i podczas smażenia.
  6. Smak burgerów można wzbogacić o  obrane, dojrzałe, pokrojone w plastry awokado lub o inne, ulubione dodatki.
  7. Upieczone/zgrillowane/usmażone burgery można także zamrozić w specjalnych torebkach do zamrażania (dostępnych m.in. w Ikea) i podać w tygodniu, na szybką kolację.
  8. Kmin rzymski (kumin) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek.
  9. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Tastes Better From Scratch.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >