czwartek, 5 września 2013

Drożdżówki z aronią

Drożdżówki z aronią...
Pyszne, drożdżowe ciasto.
Wnętrze pełne słodko-kwaśnych aronii.
Polane słodkim lukrem.
Komu jedną?
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
  1. 75 g margaryny;
  2. 250 ml mleka (u mnie 0,5%);
  3. 4 - 5 łyżek syropu powstałego z duszenia aronii;
  4. 25 g świeżych drożdży;
  5. 30 g białego cukru;
  6. 500 g mąki;
  7. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. 300 g aronii;
  2. 100 g białego cukru;
  3. 150 ml wody.
Lukier:
  1. 125 ml cukru pudru;
  2. 1,5 łyżki gorącej wody;
  3. 1 kropla aromatu śmietankowego.
Dodatkowo:
  1. 1 jajko do posmarowania drożdżówek po wierzchu.

























Sposób przygotowania:
  1. Aronię włożyć do niewielkiego garnka, dodać cukier, zalać wodą i gotować przez około 30 minut na niewielkim ogniu, aż owoce zaczną pękać i puszczać sok.
  2. Aronię po ugotowaniu odcedzić.
  3. Margarynę rozpuścić (ja rozpuszczam w mikrofalówce), dodać letnie mleko (również podgrzewam w mikrofalówce) i sok z gotowania aronii. Całość powinna mieć letnią temperaturę. Dodać drożdże i dobrze wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły.
  4. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, cukier, sól i mieszam, a następnie dodaję drożdże ropuszczone w mleku z margaryną i sokiem z aronii i zagniatam ciasto przy użyciu haka do ciasta drożdżowego).
  5. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
  6. Po upływie tego czasu, wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Ciasto powinno być w przekroju gładkie.
  7. Gotowe ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pociąć na dość spore prostokąty, a na każdy prostokąt nakładać po 1 - 2 łyżki odcedzonej aronii. Ciastka zwijać zgodnie z poniższą instukcją.
  8. Uformułowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.
  9. Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. 
  10. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.
  11. Upieczone drożdżówki studzić na kratce.
  12. W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder energicznie wymieszać z gorącą wodą i kroplą aromatu śmietankowego.
  13. Wystudzone drożdżówki udekorować lukrem.
SMACZNEGO!

Etap 1 
Etap 2
Etap 3



























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 małych drożdżówek.
  2. Margarynę w cieście można zastąpić masłem.
  3. Aronia może być świeża lub mrożona, przy czym mrożona może się dłużej gotować.
  4. Świeże drożdże można zastąpić opakowaniem suchych Instant o wadze 7 lub 8 g.
  5. Do ciast drożdżowych najlepsze jest mleko 3,2% ze względu na swoje walory smakowe.
  6. Aronię można zastąpić innymi owocami lub dżemem, nutellą czy powidłami.
Źródło przepisu: Blondies in the kitchen.


6 komentarzy :

  1. To ja się wpraszam,mój ulubiony kształt drożdżówek,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie czy moge dac suche drozdze ? bo tu w uk o swierze trudno nie wiem czy wyjda robilam juz pare razy i nie bylam zadowolona moze cos pani doradzi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      w tym przypadku drożdże świeże można zastąpić drożdżami suchymi lub suchymi Instant, przy czym należy odróżnić drożdże suche od drożdży suchych Instant (piszę o tym, ponieważ nie wiem jakimi Pani dysponuje).
      Drożdże suche są mniej skoncentrowane od drożdży suchych Instant, dlatego należy dać ich więcej niż Instant. 25 g drożdży świeżych odpowiada około 7-8 g drożdży suchych Instant (tj. jedno opakowanie) i 10 - 11 g drożdży suchych. Drożdże suche Instant nie wymagają robienia rozczynu a drożdże suche wymagają zrobienia rozczynu.
      Drożdże suche Instant należy wymieszać wraz z pozostałmi skałdnikami suchymi ciasta (w tym przypadku z mąką, cukrem i szczyptą soli) i zalać płynem (w tym przypadku rozpuszczoną margaryną z mlekiem i sokiem z aronii) - temperatura tego płynu ma ISTOTNE znaczenie i powinna wynosić około 45 stopni (tj. po zanurzeniu palca powinno się odczuć zdecydowane ciepło). To właśnie temperatura płynu (mleka/ wody/w tym przypadku mieszanki mleka, margaryny i soku z aronii) ma zasadniczy wpływ na wyrośnięcie ciasta. Zbyt niska temperatura płynu, którym zalewa się składniki suche jest główną przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych z użyciem drożdży Instant.
      Drożdże suche (NIE Instant) natomiast wymagają aktywacji i zrobienia rozczynu. Temperatura płynu (mleka/wody/w tym przypadku mleka z margaryną i sokiem z aronii) do zrobienia rozczynu w tym przypadku powinna wynosić około 35 - 40 stopni.
      Drożdże suche Instant najlepiej nadają się do pieczenia ciast lekkich, mało tłustych, bez dużej ilości bakalii, cukru, jajek czy masła. Przy takich bowiem wypiekach najlepiej sprawdzają się drożdże świeże.

      Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam:-) W razie wątpliwości proszę pytać.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Tyle mam aronii a do tej pory nie wiedziałam 'z czym to upiec', teraz już wiem:) drożdżóweczki wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ciasto jest różowe, a Pani żółte. Jakim cudem? Przecież zawiera wodę po gotowaniu aronii.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >