wtorek, 12 maja 2015

Surówka z cykorii i pomidorów

Surówka z cykorii i pomidorów...
Paseczki chrupiącej, gorzkawej cykorii.
Kosteczki soczystych, słodkich pomidorów.
Dużo zielonego, pachnącego szczypiorku. 
A całość oblepiona kwaśną śmietaną.
Pyszna surówka do obiadu.
Smacznego!
Składniki:
  1. 3 średnie cykorie;
  2. 2 średnie pomidory;
  3. Pęczek szczypiorku;
  4. 150 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 1 płaska łyżeczka białego cukru;
  6. 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Cykorie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąby i cienko pokroić.
  2. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do pokrojonej cykorii.
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
  4. Do surówki dodać śmietanę, ocet i cukier. Wymieszać.
  5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Surówkę należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż może podejść wodą, jeżeli będzie długo stała.
  2. Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować, lub zastąpić go sokiem z cytryny, a szczypiorek - drobno posiekaną cebulą.
  3. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >