czwartek, 17 maja 2018

Makaron z ricottą, cytryną i bazylią



Składniki:
  1. 250 g makaronu kokardki;
  2. 250 g sera ricotta;
  3. 1 łyżeczka skórki startej z cytryny;
  4. 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny;
  5. 1/4 szklanki drobno posiekanych listków świeżej bazylii;
  6. 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu;
  7. 3/4 łyżeczki soli;
  8. 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pozostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę (1 łyżeczka) i wycisnąć sok (1 łyżka).
  4. Do miseczki przełożyć ser ricotta. Dodać posiekaną bazylię (1/4 szklanki), startą skórkę cytrynową (1 łyżeczkę). Wlać sok wyciśnięty z cytryny (1 łyżkę) oraz pozostawioną wodę z gotowania makaronu (1/4 szklanki). Przyprawić solą (3/4 łyżeczki) i pieprzem (1/8 łyżeczki). Dokładnie wymieszać.
  5. Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i bardzo dobrze wymieszać.
  6. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.
  2. Makaron przygotowany według tego przepisu ma orzeźwiający, lekko cytrusowy smak.
  3. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Creative Culinary.

3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >