Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą... Kruche, złociste ciasto. Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa. Ziemniaki, cebula i mozzarella. Pycha!
Składniki: Ciasto:
250 g mąki pszennej;
100 g margaryny;
1 żółtko;
50 ml wody.
Nadzienie:
250 g kiełbasy chorizo;
2 duże cebule;
Duży ząbek czosnku;
100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
150 g startej mozzarelli;
500 g ziemniaków;
3 jaja;
Sól;
Pieprz;
Łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól i posiekaną, schłodzoną margarynę połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po upływie tego czasu, ciasto rozawłkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i piec przez kolejne 5 minut. Podpieczone ciasto wystudzić.
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
Cebule obrać, pkroić w pióra.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić plasterki chorizo, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażać jeszcze przez około 10 minut. Lekko posolić i popieprzyć.
W miseczce wymieszać ze sobą roztrzepane jaja, śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku.
Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i cebuli dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku).
Mozzarellę można zastąpić starym żółtym serem np. gouda, a margarynę masłem.
Ciasto dość ciężko się wałkuje. Można wałkować ciasto po kawałku i sklejać kawałki ciasta na blasze. Nie powinno to wpłynąć na jego stan po upieczeniu.
Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas pieczenia.
Zupa krem z pomidorów z ryżem... Soczyste, czerwone pomidory. Świeże jarzyny. I ryż. Gęsta, pyszna, pożywna. Polecam!
Składniki:
1,5 kg pomidorów;
3 średnie marchewki;
1 średnia pietruszka;
Biała część pora;
1/4 korzenia selera;
1,5 l zimnej wody;
200 g koncentratu pomidorowego;
Sól;
Pieprz;
Natka pietruszki/pęczek szczypiorku;
Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz.
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki.
Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić bulion do wrzenia.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pomidory włożyć do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać wodę, a pomidory obrać ze skórki. Obrane pomidory drobno pokroić.
Do wrzącego bulionu dodać obrane i pokrojone pomidory i gotować na średnim ogniu, aż pomidory staną się miękkie i zaczną się rozpadać.
Następnie zblendować zupę na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Przyjmuje się, że 1/8 szklanki ryżu przed ugotowaniem to porcja do zupy dla dorosłej osoby. Szklanka ryżu liczy około 220 g.
Ryż należy nakładać bezpośrednio na talerze.
Do zupy można dodać ząbek czosnku lub zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulę.
Z podanych proporcji wychodzi dość gęsta zupa krem. W celu jej rozrzedzenia należy zwiększyć ilość wody.
Odrywane bułeczki cynamonowe... Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego. Wypełnione słodką pastą cynamonową. Niebo w gębie!
Składniki: Ciasto:
180 ml mleka (u mnie 0,5%);
50 g margaryny;
500 g mąki pszennej;
Opakowanie suchych drożdży (7 g);
70 g białego cukru;
1/2 łyżeczki soli;
50 ml wody;
1 jajo.
Pasta cynamonowa:
100 g margaryny;
250 g białego cukru;
2 łyżki cynamonu.
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do przestygnięcia.
Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszać.
Dodać wodę, wystudzone mleko z margaryną i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać na gładką pastę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady.
Następnie zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko ugnieść formułując bułeczkę i układać w równych odstępach na blasze.
Blachę z bułeczkami włożyć do nagrzanego do 50 stopni piekarnika (3 półka, grzałka górna i dolna) na 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu podnieść temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec ciasto przez około 25 - 30 minut, aż do zarumienia (3 półka, grzałka górna i dolna).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Margarynę w cieście i paście cynamonowej można zastąpić masłem.
Do ciast drożdżowych najlepiej używać mleka 3,2 % ze względu na jego walory smakowe.
Są to proporcje na blachę o wymiarach 25x35 cm.
Z podanych składników wychodzi 12 bułeczek.
W przypadku, gdyby bułeczki zbyt szybko rumieniły się na wierzchu, zmienić grzanie na samą grzałkę dolną lub na termoobieg.
Leczo... Rozpływająca się w ustach cukinia. Papryki w trzech kolorach. Mnóstwo pomidorów. I cebula. Proste, smaczne i łatwe danie. Zapraszam!
Składniki:
4 małe cukienie (o łącznej wadze około 1,25 kg);
3 duże papryki (czerwona, zielona i żółta);
0,5 kg cebuli;
1 kg pomidorów;
2 ostre papryczki (zielona i czerwona);
250 ml gorącej wody;
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
125 ml oleju do smażenia;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, osuszyć, obrać, z większych wydrążyć nasiona i pokroić w grubą kostkę.
Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z pestek i pokroić w drobną kostę.
Ostre papryczki, umyć, osuszyć, wydrążyć z 3/4 pestek (jeśli ktoś woli pikantne dania, pozostawić pestki) i drobno posiekać.
Cebule obrać, posiekać w pióra.
Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył wszystkie pomidory), pozostawić na 10 minut, po czym wylać wodę, a pomidory obrać ze skóry i pokroić w ósemki.
W dużym garnku (u mnie 5-litrowy) rozgrzać olej.
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cukinie. Chwilę podsmażać (około 2 minuty) mieszając co chwilę, następnie wlać 250 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez około 15 - 20 minut.
Następnie dodać pokrojoną paprykę i ostre papryczki, wymieszać z cukinią, przykryć pokrywką i dusić, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.
Dodać pokrojoną cebulę. Posolić. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić (już bez przykrycia), co jakiś czas mieszając, aż pomidory całkowicie się rozpadną, wszystkie warzywa będą miękkie, a część soków wyparuje.
Na koniec dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z dodatku ostrych papryczek czy ostrej papryki w proszku można zrezygnować całkowicie lub zastąpić większą ilością słodkiej papryki w proszku.
Leczo należy regularnie mieszać, aby się nie przypaliło.
Do lecza można dodać 0,5 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i/lub podsmażoną na patelni i pokrojoną w kostkę dobrej jakości kiełbasę (np. węgierską, paprykową). Wówczas olej można zastąpić smalcem (około 125g).
330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
1 łyżka mąki;
Pęczek koperku;
Łyżka cukru;
3 łyzki octu spirytusowego;
Sól;
Pieprz;
Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Po upływie powyższego czasu dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę.
Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną.
Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.
W małej miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, dodać chochlę ciepłej zupy i dokładnie wymieszać. Całość dodać do zupy i wymieszać.
Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.
Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, lub zmniejszyć jego ilość. Najlepiej nie rezygnować z octu czy z soku z cytryny, bo on zapewnia zupie kolor.
Z kostek rosołowych, ziarenek smaku, czy vegety można całkowicie zrezygnować.
Buchty z jagodami... Drożdżowe, złociste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami. Oprószone cukrem pudrem. Idealne do odrywania! Smacznego!
Składniki:
500 g mąki pszennej;
10 g suchych drożdży;
275 ml mleka (u mnie 0,5%);
60 g margaryny;
1 małe jajo;
2,5 łyżki cukru;
1/4 łyżeczki soli;
skórka otarta z całej cytryny;
250 g jagód (u mnie mrożone);
Cukier puder do oprószenia po wierzchu.
Sposób przygotowania:
Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) przesiać mąkę, dodać drożdże i dokładnie wymieszać.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę.
Jajo roztrzepać z mlekiem i wymieszać z cukrem i skórką z cytryny.
Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
W mące zrobić dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego).
Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić.
Następnie odrywać w miarę równe kawałki ciasta, formułować z nich kule, następnie spłaszczać, napełniać 1 - 2 łyżeczkami jagód i sklejać.
Gotowe, nafaszerowane kule, układać ściśle obok siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Buchty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 30 - 40 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Margarynę można zastąpić masłem, a mleko wodę.
Najlepsze do tego rodzaju wypieków jest mleko 3,2%, z uwagi na swoje walory smakowe.
Przed upieczeniem buchty można posmarować 2 łyżkami rozpuszczonego masła, dla większych walorów smakowych.
Jagody mogą być świeże i mrożone. Mrożonych nie rozmrażać, wyjać z zamrażalnika bezpośrednio przed nadziewaniem bucht. Owoce można zastąpić marmoladą lub dżemem.
Czas pieczenia buchty zależy od ich wielkości (większe zwykle pieką się dłużej) oraz od nadzienia (ciasto z mrożonymi owocami wymaga dłuższego pieczenia).
Drożdże suche (instant) można zastąpić 20 g świeżych drożdży, przy czym przed dodaniem ich do ciasta należy przygotować rozczyn.
Knedle ze śliwkami... Białe kule z ziemniaków i mąki. Wnętrze wypełnione soczystymi śliwkami. Polane rozpuszczonym masłem. Oprószone cukrem. Pycha!
Składniki:
800 g ziemniaków (waga po obraniu, przed ugotowaniem);
1,5 szklanki mąki pszennej;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
1 jajo;
Szczypta soli;
1 kg śliwek;
Około 3 łyżki białego cukru;
Dodatkowo:
60 g rozpusczonego masła;
Cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę (lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków) i dobrze wystudzić.
Śliwki umyć, osuszyć, ponacinać i powyjmować pestki.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego.
Przygotowane ciasto podzielić na części i kolejno z każdej z nich, na oprószonej mąką stolnicy, formułować wałki o średnicy 4 cm. Odcinać kawałki ciasta o długości 2 cm, każdy lekko spłaszczać.
W tak przygotowane kawałeczki ciasta wkładać śliwki, a w śliwki, w miejsce po pestce, wsypywać cukier, dokładnie zlepić ciasto i formułować kule.
Przygotowane knedle wrzucać od razu do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, w zależności od wielkości knedli.
Wyjmować łyżką cedzakową, osuszać i układać na talerzu.
Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Knedle należy gotować w dużej ilości osolonej wody.
Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną.
Ziemniaki na knedle powinny łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne.
Knedle należy wkładać do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu. W czasie gotowania woda nie może wrzeć, bo knedle się rozpadną. Jeżeli zaczyna bulgotać, należy ją ostudzić niewielką ilością zimnej wody.
Krupnik z kaszą jęczmienną... Gęsta, sycąca zupa. Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej. Pyszny i zdrowy początek obiadu. Zapraszam!
Składniki:
Duża marchewka;
Biała część pora;
1/4 korzenia selera;
1 średnia pietruszka;
1 liść laurowy;
3 ziarna ziela angielskiego;
5 średnich ziemniaków;
100 g kaszy jęczmiennej;
2,5 litra zimnej wody;
1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki rosołowe;
Natka pietruszki;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, por, selera, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym doprowadzić do wrzenia.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Do wrzącego bulionu dodać kaszę jęczmienną i łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Gotować razem przez około 5 minut.
Po tym czasie dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.
Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Kaszę jęczmienną można, przed dodaniem do zupy, przepłukać w zimnej wodzie. Będzie wówczas mniej kleista.
Z dodatku przyprawy do zup czy kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować.
Bogracz... Soczyste i kruche mięso wołowe. Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki. Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie. Smacznego!
Składniki:
500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;
2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;
2 duże cebule;
Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;
Duża, czerwona papryka;
Duża, zielona papryka;
Duży pomidor;
2 ząbki czosnku;
3 marchewki;
2 pietruszki;
Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki w proszku;
Łyżeczka kminku;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.
Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.
W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać czubatą łyżkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszać.
Dodać wołowinę i całość dusić przez około 2 minuty uważając, aby papryka się nie przypaliła. W razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody.
Następnie dodać szkalnkę gorącej wody, pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę, pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz kminek.
Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie).
Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.
Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku.
Kolory papryk można dowolnie zmieniać.
Zamiast smalcu czy oleju można użyć słoniny i wytopić ją.
Do dania, gdy mięso będzie już miękkie, można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do czasu, aż będą miękkie. Wówczas należy dolać wody w takiej ilości, aby całość miała konsystencję gęstej zupy.
Strucla z jagodami... Pulchne, wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wnętrze pełne soczystych jagód. Na wierzchu kruszonka. Kto ma ochotę na kawałek? Zapraszam!
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
Opakowanie suchych drożdży (około 7 - 8 g);
3/4 szklanki letniego mleka (u mnie 0,5%);
1/2 szklanki białego cukru;
4 jaja;
80 g margaryny;
3 łyżki oleju;
Szczypta soli;
300 g jagód.
Kruszonka:
2 łyżki maragryny;
3 łyżki cukru pudru;
1/2 szklanki mąki pszennej.
Dodatkowo:
Jajo do posmarowania wierzchu ciasta;
Mąka do oprószenia jagód.
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiać mąkę. Wsypać drożdże i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Margarynę rozpuścić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Mleko lekko podgrzać.
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do miski z mąką dodać ubite białka i żółtka, letnie mleko i wyrabiać ciasto powoli dolewając rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię tak, że do miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite białka, podgrzane mleko i wyrabiam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając rozpuszczoną margarynę i na końcu olej).
Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wsypać do miseczki i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę i rozciągnąć ciasto dłonią na prostokąt o długości odpowiadającej długości dłuższego boku keksówki.
Jagody oprószyć mąką.
Na rozciągnięte ciasto wyłożyć równomiernie oprószone mąką jagody pozostawiając po bokach około 1 - 2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto można było łatwo skleić. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i obficie posypać kruszonką.
Struclę włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni (3 półka, 30 minut grzałka górna i dolna, pozostały czas termoobieg) przez około 45 - 60 minut (3 półka, 25 mniut grzałka górna i dolna, potem termoobieg).
Po upieczeniu wyjąć z formy, odkleić papier i suszyć na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Jest to przepis na keksówkę o długości 30 cm.
Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem.
3 łyżki oleju można zastąpić 3 łyżkami rozpuszonej margaryny/masła.
Jagody mogą być świeże i mrożone. W przypadku mrożonych należy je wyjąć z zamrażlnika bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Jagody (świeże i mrożone) najlepiej oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na dno ciasta.
Ciasto jest dość luźne, ale ma mieć taką konsystencję. Można je albo rozciągnąć palcami na mocno oprószonej mąką stolnicy albo rozwałkować.
Mleko do ciasta drożdżowego powinno być o 3,5% zawartości tłuszczu z uwagi na swoje walory smakowe.
Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.