poniedziałek, 30 września 2013

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym...
Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.
Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.
Szybkie i pyszne danie.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 250 g makaronu (u mnie świderki);
  2. 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  3. 1/2 puszki groszku konserwowego;
  4. Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;
  5. Pęczek koperku;
  6. Sól;
  7. Pieprz. 
 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić.
  3. Groszek odsączyć z zalewy.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.
  6. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
  2. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
  4. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  5. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  6. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Odwrócone ciasto z jagodami

Odwrócone ciasto z jagodami...
Zbite, lekko wilgotne ciasto.
Na wierzchu warstwa soczystych jagód.
Łatwe w wykonaniu.
Pięknie się prezentujące na stole.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 6 jaj;
  2. 190 g margaryny;
  3. 20 czubatych łyżek mąki pszennej;
  4. 20 czubatych łyżek białego cukru;
  5. 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. 2 łyżeczki aromatu waniliowego;
  7. Szczypta soli;
  8. 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód;
  9. Cukier puder do oprószenia po wierzchu.
























Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.
  3. Stale ucierając dodawać po jednym jajku.
  4. Następnie, stale ucierając na niskich obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Miksować do połączenia składników.
  5. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  6. Jagody delikatnie oprószyć mąką.
  7. Na dno tortownicy wyłożyć równo jagody, na jagody wylać ciasto i wyrównać.
  8. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.
  9. Upieczone ciasto wystudzić, ściąć wierzch, jeśli urośnie z górką i wyłożyć na talerz "do góry nogami" tj. tak, aby owoce były na wierzchu.
  10. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
  2. Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, porzeczkami itp.
  3. Owoce mogą być świeże i mrożone.
  4. W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.
  5. Oprószenie owoców mąką zapobiega ich zatopieniu się w cieście.
  6. Margarynę można zastąpić masłem.
  7. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
  8. Czas pieczenia może się różnić od podanego i wahać się od 40 do 70 minut, w zależności od kuchenki, rodzaju i stanu (świeże czy mrożone) owoce itp.
Źródło przepisu: Słodkie inspiracje.


























Krokiety w bułce

Krokiety w bułce...
Chrupiąca, złocista skórka.
Wnętrze wypełnione pieczarkami.
Idealne do kubka czystego barszczu czerwonego.
Inne niż tradycyjne, ale przepyszne!
























Składniki:
  1. 4 duże, zwykłe bułki pszenne;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 150 g startej mozzarelli;
  4. 2 jaja;
  5. 2 cebule;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Bułka tarta;
  9. Mleko;
  10. Olej.
























Sposób przygotowania:
  1. Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę.
  2. Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić starte pieczarki i pokrojoną cebulę i podsmażać do miękkości. Powstałą ze smażenia pieczarek wodę odparować lub odlać.
  5. Do miski wrzucić usmażone pieczarki wraz z cebulą, dodać rozdrobnione wnętrza bułek (powstałe z ich wydrążenia) i ser i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym farszem.
  7. Nadziane połówki bułek lekko spłaszczyć dłonią, zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych jajka i na końcu obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
  8. Podawać z barszczem czerwonym lub same np. polane keczupem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Bułki powinny być duże, świeże i "puchate".Chodzi o takie bułki.
  2. Z podanego przepisu wychodzi 8 krokietów.
  3. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.
  4. Pieczarki przed starciem można obrać ze skóry. Ja tego nie robię, natomiast bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Barszcz czerwony czysty na zakwasie

Barszcz czerwony czysty na zakwasie...
Intensywnie czerwony, mocno buraczany.
Na domowym zakwasie, bez octu czy kwasku cytrynowego.
W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków.
Pełen aromatu czosnku i majeranku.
Niezbędny na wigilijnym stole.


Składniki:
  1. 1 kg buraków;
  2. 1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony;
  3. 2,5 litra zimnej wody;
  4. 1 duża marchewka;
  5. 1 średnia pietruszka;
  6. 1/4 korzenia selera;
  7. Biała część pora;
  8. 1 łyżka cukru;
  9. 1 łyżeczka soli;
  10. 5 liści laurowych;
  11. 5 ziaren ziela angielskiego;
  12. 2 ząbki czosnku;
  13. 1/2 łyżki majeranku;
  14. 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.
  2. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia.
  3. Buraki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.
  4. Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 2 lub 3 części, w zależności od wielkości.
  5. Do wrzącego wywaru z jarzyn włożyć pokrojone buraki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż buraki będą miękkie.
  6. Gdy buraki będą ugotowane, do zupy dodać zakwas, czosnek, cukier, sól, pieprz i majeranek. Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować.
  7. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, a następnie przecedzić przez sito.
  8. Barszcz podawać z uszkami czy krokietami, jak u mnie.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
  1. Z podanego przepisu wychodzi około 4 litrów barszczu. Po dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą do wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów.
  2. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony.
  3. Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego.
  4. Zakwas jest dość słony, więc należy uważać, aby nie przesolić zupy.
  5. Ugotowanego, przecedzonego barszczu nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może stracić kolor.
  6. Jest to idealny barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
  7. Ugotowane buraki można wykorzystać do przygotowania surówki z czerwonych buraków, surówki z buraków z jogurtem czy buraczków zasmażanych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

piątek, 27 września 2013

Muffiny z lentilkami

Muffiny z lentilkami...
Wilgotne, słodkie babeczki.
Doprawione kolorowymi cukierkami.
Idealne na dziecięce przyjęcia!
I nie tylko...

Składniki:
  1. 280 g mąki pszennej;
  2. 75 g białego cukru;
  3. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
  5. 200 g lentilek;
  6. 300 g jogurtu greckiego;
  7. 75 ml oleju;
  8. 1 łyżeczka aromatu śmietankowego;
  9. 2 jaja.

























Sposób przygotowania:
  1. Przygotować 2 miseczki. W jednej wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i lentilki.
  2. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre: jaja, jogurt, olej i aromat śmietankowy.
  3. Do miseczki z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić poszczególne otwory ciastem.
  5. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 - 25 minut.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
  2. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.
  3. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
  4. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  5. Lentilki można zastąpić cukierkami M&M's, a jogurt grecki kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub maślanką.
  6. Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego.
  7. Upieczone i wystudzone muffiny można dodatkowo polać lukrem i udekorować lentilkami.
Źródło przepisu: Śladami Słodkiej Babeczki.


Surówka z marchewki, selera i jabłka

Surówka z marchewki, selera i jabłka...
Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka.
Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny.
Idealny dodatek do dań głównych.
Pycha!
 Składniki:
  1. 450 g marchwi;
  2. 150 g selera;
  3. 1 duże jabłko;
  4. sok wyciśnięty z połowy cytryny;
  5. 2 łyżki majonezu;
  6. Sól;
  7. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Surówkę skropić sokiem z cytryny, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.
  3. Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera.
Źródło przepisu: W kuchni u Moniki.


czwartek, 26 września 2013

Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej

Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej...
Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.
Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.
I pierzynka z pieczarek.
Poezja smaku.
Kto nie próbował, niech żałuje!
Składniki:
  1. 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram);
  2. 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku;
  3. 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
  4. 500 g pieczarek;
  5. Przyprawa do kurczaka;
  6. Sól;
  7. Pieprz. 

























Sposób przygotowania:
  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  2. Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Filety z kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietaną z zupą cebulową tak, aby śmietana dokładnie pokryła kurczaka.
  5. Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki i całość delikatnie posolić i popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone.
  6. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.
  2. Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby zwiększania ilości pozostałych składników.
  3. Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje. Pieczarki można także delikatnie podsmażyć na patelni przed dodaniem do dania (ja tego nie robię).
  4. Zamiast 2 zup cebulowych można użyć 1 cebulowej i 1 borowikowej lub 1 cebulową i 1 gulaszową.
  5. Wierzch potrawy można również posypać startym, żółtym serem.
  6. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%.
  7. Filety z kurczaka można zastąpić innym mięsem np. karkówką.
  8. Folia aluminiowa ma 2 strony - błyszczącą i matową. Strona błyszcząca izoluje ciepło tj. odbija je, a matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.
Źródło przepisu: Kuchnia Aleex.

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony...
Intensywnie czerwony i... buraczany.
Pachnący czosnkiem i przyprawami.
Bez dodatku konserwantów i chemii.
Idealny do wigilijnego barszczu.
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 2 kg czerwonych buraków;
  2. 3 litry wystudzonej, przegotowanej wody;
  3. 3 łyżki soli;
  4. 4 ząbki czosnku;
  5. 3 liście laurowe;
  6. 5 ziaren ziela angielskiego.

 Sposób przygotowania:
  1. Wodę zagotować wraz z solą i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać i pokroić w cienkie plastry.
  3. Czosnek obrać i pokroić na 2 lub 3 części, w zależności od wielkości ząbków.
  4. Plastry buraków włożyć do słoja, dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i zalać wystudzoną wodą z solą. Woda powinna zakrywać buraki.
  5. Słój przykryć gazą i nałożyć gumkę, aby gaza nie spadała.
  6. Słój przechowywać w ciepłym miejscu (ja trzymam na blacie kuchennym, gdzie temperatura wynosi około 24 stopni).
  7. Po upływie doby zakwas powinien zacząć się pienić.
  8. Zakwas jest gotowy po 4 - 5 dniach.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z gotowego zakwasu należy ściągnąć pianę i przez gazę/lub sito zlać go do butelek czy słoików.
  2. Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie lub przechowywać w lodówce przez max. 14 dni. Zakwas można również poddać pasteryzacji.
  3. Do przygotowania zakwasu nalepiej użyć garnka kamionkowego lub dużego słoja, przy czym słój musi być wyparzony.
  4. Woda z solą musi zakrywać buraki. Żaden kawałek buraka nie może wystawać na powierzchni. Najlepiej jest, gdy poziom wody sięga kilka centymetrów ponad buraki. Zapobiegnie to powstaniu pleśni. Tak jak pisze Phi - buraki najlepiej docisnąć do dna talerzykiem lub plastikowym wieczkiem (plastik się wygina, więc wejdzie do każdego słoika w odróżnieniu od talerzyka) i obciążyć czymś (tak jak to się robi np. przy kiszeniu ogórków), wówczas buraki na pewno nie wypłyną i nie spleśnieją. Zdjęcie obrazujące dociskanie ogórków, autor mojedania. 
  5. Zakwas nie jest gotową zupą, a dodatkiem do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie.
  6. Zasadniczo zakwasu nie trzeba mieszać. Należy jedynie postawić go w ciepłe miejsce i zapewnić dostęp powietrza (nie zamykać szczelnie słoja).
  7. W przypadku gdyby piany wytworzyło się dużo, można, przed upływem okresu kiszenia, ją ściągnąć łyżką lub zakwas dobrze wymieszać. Zapobiegnie to powstaniu pleśni.
  8. Pleśn na zakwasie oznacza, że jest zepsuty i należy go wyrzucić.
  9. Zakwas nie może stać zbyt długo w słoju (ponad te 5 dni), bo może się zepsuć.
  10. Zakwas w słoju musi mieć dostęp powietrza, więc nie można go szczelnie zakręcać. Najlepiej przykryć go gazą.
  11. Zakwas ma smak podobny do smaku soku z kiszenia ogórków.

środa, 25 września 2013

Grochówka

Grochówka...
Aromatyczna, gęsta i smaczna.
Pełna jarzyn, obficie posypana majerankiem.
Idealna w chłodne dni.
Smacznego!


Składniki:
  1. 400 g łuskanego grochu;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 średnia pietruszka;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. Biała część pora;
  6. 5 średnich ziemniaków;
  7. 1 duża cebula;
  8. 2 litry zimnej wody;
  9. 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;
  10. 2 ząbki czosnku;
  11. 1 liść laurowy;
  12. 1 czubata łyżka majeranku;
  13. Sól;
  14. Pieprz. 

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut.
  4. Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą.
  5. Czosnek obrać.
  6. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  7. Następnie dodać do garnka liść laurowy, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut.
  8. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie.
  9. Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ja używam grochu łupanego - połówki.
  2. Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy.
  3. Zupę można także ugotować na wędzonce np. na wędzonym boczku, czy żeberkach. Należy wówczas na samym początku do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą wędzonkę, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie należy wykonać czynności z punktów 1 - 7, przy czym całość należy gotować, aż żeberka będą miękkie (a nie przez 30 minut). Ugotowane mięso należy wyjąć, obrać od kości, pokroić i dodać do zupy. I postępować dalej tak samo jak w punktach  8 - 9.
Źródło przepisu:  Wielkie Żarcie.

Ciasto zebra

Ciasto zebra...
Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto.
W smaku przypominające lekko wilgotną babkę.
Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry.
Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków.
Smacznego!
Składniki:
  1. 5 jajek;
  2. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  3. 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 1 i 1/2 szklanki białego cukru;
  5. 2 łyżki cukru wanilinowego;
  6. 1 szklanka oleju;
  7. 1 szklanka wody;
  8. 3 łyżki kakao. 
Sposób przygotowania:
  1. Jaja utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  2. Cały czas miksując, dosypywać powoli mąkę.
  3. Następnie powoli wlać olej, cały czas miksując.
  4. Stopniowo wlać wodę, stale miksując.
  5. Dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem.
  6. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek kakao. W przeciwnym razie, masa ciemna opadnie na dno, gdyż będzie cięższa.).
  7. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
  8. Na blachę, zaczynając od środka, wylewać naprzemiennie obie masy - po jednej łyżce, jeżeli paski mają być cienkie, lub po dwie łyżki, jeżeli paski mając być nieco grubsze - filmik zawierający instrukcję wykonywania ciasta zebra - autor Pozytywna Kuchnia.
  9. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec przez około 50 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia.
  10. Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekranika i wystudzić.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm. Można je także upiec w kwadratowej formie o długości boku 24 cm lub w tortownicy o średnicy 20 - 22 cm.
  2. Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek kakao. W przeciwnym razie, masa ciemna opadnie na dno, gdyż będzie cięższa.
  3. Cukier wanilinowy można zastąpić 1 łyżką ekstraktu waniliowego lub 2 łyżkami aromatu waniliowego do ciast.
  4. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  6. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło przepisu: Pozytywna Kuchnia.






wtorek, 17 września 2013

Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką

Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...
Puszyste ciasto drożdżowe.
Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.
I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.
Bardzo delikatny w smaku.

























Składniki:
Ciasto:
  1. 20 g świeżych drożdży;
  2. 2/3 szklanki letniej wody;
  3. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  4. 1/2 łyżeczki soli;
  5. Łyżka oleju;
  6. Szczypta cukru.
Masa twarogowa:
  1. 250 g białego, chudego twarogu;
  2. 1/2 szklanki mleka;
  3. 3 jaja;
  4. Pęczek szczypiorku;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Farsz:
  1. 1 średnia cukinia;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1/2 czerwonej papryki;
  4. 1/2 zielonej papryki;
  5. 1/2 żółtej papryki;
  6. 2 łyżki oleju;
  7. Sól;
  8. Pieprz.

























Sposób przygotowania:
  1. Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać 1/3 szklanki letniej wody, 1 łyżkę mąki, szczyptę cukru, dobrze wymieszać, przykryć suchą ściereczką i odstawić zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę, dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  4. Cukinię obrać, wydrążyć z pestek (jeśli są duże) i pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  6. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.
  7. Na rogrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć do miękkości cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
  8. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa.
  9. Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
  10. Podwać na ciepło.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
  2. Placek ma bardzo delikatny smak i mojej rodzinie nie smakował. Najlepiej spożyć go w dniu przygotowania.
  3. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
  4. Można użyć papryki jednego koloru lub w dwóch kolorach.
  5. Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki lub zrezygnować z niego całkowicie.
Źródło przepisu: Pokochaj gotowanie.

Paprykujemy 4

Zupa góralska z czosnkowymi grzankami

Zupa góralska z czosnkowymi grzankami...
Kremowa, aromatyczna zupa z serków topionych.
Wzbogacona smakiem czosnkowych grzanek.
Posypana drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pycha!


Składniki:
  1. 300 g serka topionego;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 1,5 litra bulionu drobiowego (u mnie 1,5 litra gorącej wody plus 1,5 łyżki ziarenek smaku);
  6. Łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Pęczek szczypiorku.
Grzanki:
  1. 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb góralski) - o wadze około 140 g;
  2. 1,5 łyżki masła;
  3. 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plastry.
  2. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
  3. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
  4. Dodać serek topiony, śmietanę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą, słodką papryką i pieprzem do smaku.
  5. Szczypiorek drobno posiekać.
  6. Chleb na grzanki pokroić w kostkę.
  7. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać.
  8. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.
  9. Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Można użyć serków o dowolnym smaku (u mnie to Gouda).
  2. Szczypiorek można zastąpić cebulką dymką.
  3. Bulion można przygotować także z kostek rosołowych czy vegety.
Źródło przepisu: Moje pasje.


Fajitas

Fajitas...
Okrągłe, meksykańskie tortille.
Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.
Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.
I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.
Prawdziwa, meksykańska uczta!
Składniki:
  1. 6 - 8 placków tortilli;
  2. 2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);
  3. 2 małe cebule;
  4. 1/2 czerwonej papryki;
  5. 1/2 żółtej papryki;
  6. 1/2 zielonej papryki;
  7. 1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;
  8. Łyżeczka ostrej papryki w proszku;
  9. Olej/oliwa z oliwek;
  10. 2 łyżki soku z limonki;
  11. Limonka do podania na patelni wraz z fajitas;
  12. 50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach.
Guacamole:
  1. 1 miękkie avokado;
  2. 1/2 cebulki szalotki;
  3. 1 łyżka soku z limonki;
  4. Sól.
Salsa pomidorowa:
  1. 2 średnie pomidory;
  2. 1/2 cebuli szalotki;
  3. 1 łyżka soku z limonki;
  4. 1/2 papryczki chili;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Sos śmietanowy z limonką:
  1. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  2. 1 łyżka soku z limonki;
  3. Sól.




Sposób przygotowania:
  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.
  2. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w paski.
  3. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki.
  4. Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, paprykę i cebulę. Dodać około 2 łyżek oleju/oliwy, przyprawę do fajitas, ostrą paprykę w proszku, sok z połowy limonki, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 - 60 minut.
  5. Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Przygotować sosy. Avokado obrać ze skóry, wyciągnąć pestkę, pokroić w drobną kostkę. Szalotkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do avokado, przyprawić sokiem z limonki i solą i wymieszać. Do pojemnika z guacamole włożyć pestkę z avokado, aby sos nie zczerniał i odstawić do lodówki, do momentu podania.
  7. Pomidory do salsy umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szalotkę również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do pomidorów. Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do salsy. Przyprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem i odstawić do lodówki, aż do momentu podania.
  8. Przygotować sos śmietanowy. Do miseczki wlać śmietanę, dodać sok z limonki, przyprawić solą i wymieszać. Odstawić do lodówki do momentu podania.
  9. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać 2 łyżki oleju/oliwy i wyłożyć zamarynowane mięso i cebulę. Podsmażać, aż mięso będzie upieczone a cebula  miękka. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać paprykę i chwilę podsmażać. Papryka powinna być chrupiąca.
  10. Limonkę sparzyć, pokroić w ósemki i wrzucić do odstawionej z ognia patelni z mięsem i warzywami.
  11. Tortille podgrzać albo na patelni albo w mikrofalówce.
  12. Danie podawać wprost z gorącej patelni, z ciepłymi tortillami, serem cheddar i sosami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Przyprawę do fajitas można zastąpić następującą mieszanką przypraw: po 1/2 łyżeczki kurkumy, kminku, kolendry, natki pietruszki, chili i czosnku.
  2. Ja z powodu braku dużej patelni najpierw usmażyłam mięso z cebulą i wstawiłam je na gorącą blachę do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (termoobieg, 3 półka), a po upieczeniu papryki wyjęłam blachę z piekarnika, dodałam paprykę i limonkę i podałam na blasze na stół.
  3. Limonka z patelni służy do skrapiania fajitas.
  4. Można użyć papryki tylko jednego lub 2 kolorów.
  5. Limonkę i sok z niej można zastąpić cytryną i sokiem z cytryny.
  6. Ser cheddar bywa dostępny w sieci sklepów Biedronka. Można go zastąpić np. serem Stary Olęder.



Paprykujemy 4