piątek, 27 września 2013

Surówka z marchewki, selera i jabłka

Surówka z marchewki, selera i jabłka...
Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka.
Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny.
Idealny dodatek do dań głównych.
Pycha!
 Składniki:
  1. 450 g marchwi;
  2. 150 g selera;
  3. 1 duże jabłko;
  4. sok wyciśnięty z połowy cytryny;
  5. 2 łyżki majonezu;
  6. Sól;
  7. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Surówkę skropić sokiem z cytryny, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.
  3. Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera.
Źródło przepisu: W kuchni u Moniki.


6 komentarzy :

  1. Jutro taką zrobię do obiadku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się !! :D
      Ja też taką robie. Do ziemniaków z truskawkami mówie ci, pyszota. Ziemniaki gotujesz, ubijasz zmiksowane truskawki dodajesz mieszasz i gotowe! Polecam do tego sok z truskawki i marchwi :D

      Usuń
  2. Czy cytryna nie jest zbedna przypadkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z cytryny można pominąć. Ja dodaję dla smaku, aby surówka była lekko kwaśna.
      Pozdrawiam,
      G.M.

      Usuń
  3. Super surówka. Do tej pory robiłam bez selera, ale teraz już nie będę pomijała go w surówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że surówka smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >