piątek, 27 września 2013

Surówka z marchewki, selera i jabłka

Surówka z marchewki, selera i jabłka...
Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka.
Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny.
Idealny dodatek do dań głównych.
Pycha!
 Składniki:
  1. 450 g marchwi;
  2. 150 g selera;
  3. 1 duże jabłko;
  4. sok wyciśnięty z połowy cytryny;
  5. 2 łyżki majonezu;
  6. Sól;
  7. Pieprz.

























Sposób przygotowania:
  1. Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Surówkę skropić sokiem z cytynym, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.
  3. Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera.
Źródło przepisu: W kuchni u Moniki.


2 komentarze :

  1. Jutro taką zrobię do obiadku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się !! :D
      Ja też taką robie. Do ziemniaków z truskawkami mówie ci, pyszota. Ziemniaki gotujesz, ubijasz zmiksowane truskawki dodajesz mieszasz i gotowe! Polecam do tego sok z truskawki i marchwi :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...