czwartek, 31 października 2013

Muffiny z masą krówkową

Muffiny z masą krówkową...
Wyrośnięte, złociste ciasto.
A w środku słodka niespodzianka.
Pyszne kajmakowe nadzienie.
Idealny dodatek do herbaty!
Zapraszam na słodki poczęstunek!
 Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 3 łyżki białego cukru;
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  4. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  5. 2 jaja;
  6. 325 ml mleka;
  7. 125 ml oleju;
  8. 150 g gotowej masy krówkowej.
























Sposób przygotowania:
  1. Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą składniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej.
  3. Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników).
  4. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem.
  5. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 12 muffinek.
  2. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
  3. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
  4. W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  6. Można użyć masy krówkowej tradycyjnej lub smakowej np. kakaowej czy orzechowej.

Krówkowe Wariacje

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką...
Plasterki ziemniaków. Zielone, różyczki brokuła.
Wędlina pokrojona w kostkę. Sos śmietanowo-cebulowy.
Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella.
A całość oprószona prażoną cebulką.
Smacznego!
Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 1 brokuł (waga około 500 g);
  3. 200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);
  4. 2 jaja ugotowane na twardo;
  5. 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  6. 125 ml zimnej, przegotowanej wody;
  7. 1 surowe jajo;
  8. 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku;
  9. 150 g stratej mozzarelli;
  10. 2 czubate łyżki prażonej cebulki;
  11. Sól;
  12. Pieprz;
  13. Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
























Sposób przygotowania:
  1. Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i podzielić na różyczki.
  2. 2 jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
  3. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obrać, pokroić w plastry.
  4. Wędlinę pokoroić w kostkę.
  5. Przygotować sos. W miseczce roztrzepać 1 surowe jajo, dodać śmietanę, zimną przegotowaną wodę i zupę cebulową i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Na jego dnie ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno pokrojonym jajkiem i wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.
  7. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).
  2. Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać  łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.
  3. Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.
  4. Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.
  5. Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Szybka zupa krem z brokułów

Szybka zupa krem z brokułów...
Zielona, gęsta i smakowita zupa z brokułów.
O delikatnym aromacie czosnku.
Z dodatkiem rumianych grzanek.
Oprószona wiórkami parmezanu.
Idelana na jesienne dni!
Składniki:
  1. 1 kg brokułów;
  2. 1,5 litra bulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku);
  3. 2 łyżki masła;
  4. 3 ząbki czosnku;
  5. 125 ml letniego mleka;
  6. 40 g parmezanu;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Grzanki:
  1. 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb pszenny) - o wadze około 140 g;
  2. 1,5 łyżki masła;
  3. 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.
Sposób przygotowania:
  1. W garnku zagotować 1,5 litra wody. Do gotującej się wody dodać 1,5 łyżki ulubionej przyprawy do zupy (u mnie ziarenka smaku), zmiejszyć ogień i chwilę razem pogotować. Następnie zestawić tak przygotowany bulion z ognia.
  2. Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i pokroić w plastry.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. W drugim garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać pokrojone brokuły i przez chwilkę (około 1 minuty) je podsmażać stale mieszając.
  5. Podsmażone brokuły z czosnkiem zalać wcześniej przygotowanym bulionem i całość gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż brokuły będą miękkie. Tak przygotowaną zupę zestwić z ognia, aby lekko przestygła.
  6. Lekko przestudzoną zupę zblendować na gładki krem.
  7. Dodać letnie mleko, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
  8. Parmezan pociąć za pomocą tarki do sera na cieniutkie wiórki.
  9. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb na grzanki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.
  10. Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
  2. Z podanych składników wychodzą 2 litry zupy.
  3. Zupę można ugotować na rosole domowej roboty, ale wówczas czas jej przygotowania się wydłuży (chyba, że posiada się 1,5 litra rosołu np. z dnia poprzedniego).
  4. Zamiast ulubionej przyprawy do zupy (vegeta, ziarenka smaku itp.) można użyć 3 kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy).
  5. Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.
  6. Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem.
  7. Zupa jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu, przy czym przez noc nieco gęstnieje.
Uwagi do przepisu: Wielkie Żarcie.



wtorek, 29 października 2013

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków...
Lekko chrzanowa zupa.
Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.
Z dodatkiem suszonych grzybów.
Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.
Idealna dla przeciwników gęstych zup.


 Składniki:
  1. 1 mała marchewka;
  2. 1 mała pietruszka;
  3. 1/4 korzenia selera;
  4. Biała część pora;
  5. 1 liść laurowy;
  6. 5 ziarenek ziela angielskiego;
  7. 4 ziarenka pieprzu;
  8. 2 ząbki czosnku;
  9. 2,5 litra zimnej wody;
  10. 375 ml soku z kiszonych ogórków;
  11. 1 łyżka chrzanu ze słoiczka;
  12. 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały;
  13. 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  14. 1 czubata łyżeczka majeranku;
  15. Pęczek natki pietruszki;
  16. Sól;
  17. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;
  2. 700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Czosnek obrać.
  3. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy (po tym czasie powinna być już ugotowana).
  6. Następnie dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.
  7. Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torebki rozrobiony w 200 ml wody oraz sok z kiszonych ogórków, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
  8. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
  9. Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i pokrojoną w plasterki, ugotowaną białą kiełbasę /opcjonalnie/ i wymieszać.
  10. Zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
  11. Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać barszczem i podawać.
  12. Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.
  2. Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych.
  3. Barszcz jest idealny dla osób nie lubiących gęstych zup. Pięknie prezentuje się i wyśmienicie smakuje w domowej roboty chlebku.
  4. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały.
  5. Domowy zakwas na barszcz biały można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a barszcz biały Winiary - barszczem białym innej marki. Ja, gdy nie mam czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakwasie.
  6. Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem

Drożdżowe ślimaczki z budyniem...
Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe.
A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami.
Zakręcona pychota!
























Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 50 g białego cukru;
  3. 100 g margaryny;
  4. 40 g świeżych drożdży;
  5. 2 jaja;
  6. 1 żółtko;
  7. 125 ml letniego mleka;
  8. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  9. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie 2 po 40 g);
  2. 700 ml mleka;
  3. 100 g rodzynek.
Dodatkowo:
  1. Roztrzepane jajo do posmarowania ślimaczków.
























Sposób przygotowania:
  1. Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym zmniejszyć ilość mleka do 700 ml. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu przemieszać. Do zimnego budyniu dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
  2. Margarynę rozpuścić i wystudzić.
  3. Do miski (u mnie misa od robota kuchennego) wsypać przesianą mąkę i sól. Wymieszać.
  4. Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać 125 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
  5. Do miski z mąką i solą dodać wyrośnięte drożdże, stopioną i wystudzoną margarynę, jaja, surowe żółtko, resztę białego cukru i cukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.
  7. Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
  8. Po upływie tego czasu posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem.
  9. Ślimaczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut, aż do zarumienienia.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanego przepisu wychodzi około 15 drożdżówek.
  2. Można użyć budyniów o dowolnym smaku, a z dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować.
  3. Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu.
  4. Margarynę można zastąpić masłem.
  5. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%.
  6. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


czwartek, 24 października 2013

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami...
Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy.
O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku.
Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki.
Komu kromkę? Zapraszam!
 Składniki:
  1. 650 g mąki pszennej;
  2. 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;
  3. 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki;
  4. 2 łyżeczki soli;
  5. 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami;
  6. 425 ml ciepłej wody;
  7. 7 g suchych drożdży.
























Sposób przygotowania:
  1. Pomidory odsączyć z oliwy/oleju, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką (tak aby były nią całe oblepione).
  2. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  3. W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, oprószone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
  4. Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty), nadać mu owalny kształt i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.
  6. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
  7. Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny). Kończę piec, gdy skórka jest rumiana.
  2. Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych.
  3. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.
  4. Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry).
  5. W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego.
  6. Oprószenie pomidorów mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba.
Źródło: Galeria Potraw


środa, 23 października 2013

Sałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem

Sałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem...
Aromat ugotowanej kaszy gryczanej.
Posmak wędzonego kurczaka.
Do tego ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por.
Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim.
Pycha!
Składnki:
  1. 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek);
  2. 300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka;
  3. 1/2 białej części pora;
  4. Puszka kukurydzy konserwowej;
  5. 3 jaja ugotowane na twardo;
  6. 3 łyżki majonezu;
  7. 2 łyżki jogurtu gerckiego;
  8. Sól;
  9. Pieprz. 
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Por umyć, ouszyć i pokroić w cienkie krążki.
  4. Kurczaka pokroić w drobną kostkę.
  5. Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. Do miseczki przesypać wystudzoną, ugotowaną kaszę. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojonego pora, jajka i kurczaka i dokładnie wymieszać.
  7. Dodać majonez, jogurt grecki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.
  2. Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować zastępując go dodatkowymi łyżkami jogurtu.
  3. Por można zastąpić cebulą, a kurczaka np. kabanosami lub jakąś podwędzaną wędliną.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


























Chleb pszenny z oliwkami i estragonem

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem...
Pyszny domowy chleb o miękkim środku i chrupiącej skórce.
O pięknym aromacie suszonego estragonu.
Z dodatkiem zielonych oliwek.
Smakowity wyrób domowej piekarni!
 Składniki:
  1. 650 g mąki pszennej;
  2. 50 g zielonych oliwek (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;
  3. 1 czubata łyżeczka estragonu.
  4. 2 łyżeczki soli;
  5. 2 łyżki oliwy/oleju;
  6. 425 ml ciepłej wody;
  7. 7 g suchych drożdży.


Sposób przygotowania:
  1. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie plasterki i dokładnie oprószyć mąką (tak aby były nią całe oblepione).
  2. W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, oprószone oliwki, estragon, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty) i umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Tak przygotowany chleb posypać mąką po wierzchu i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.
  6. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut (patrz uwagi do przepisu, punkt 1), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
  7. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny).
  2. Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych.
  3. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.
  4. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry). Zamiast używać keksówki można także uformułować bochenek i upiec go na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego.
  6. Oprószenie oliwek mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba.
Źródło: Galeria Potraw


Pieczeń rzymska z jajkami

Pieczeń rzymska z jajkami...
Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej.
Jajka na twardo ułożone w rzędzie.
I mnóstwo pietruszki.
Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń!
Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.
 Składniki:
  1. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki);
  2. 3 średnie cebule;
  3. 1 duże, surowe jajo;
  4. 3 łyżki bułki tartej;
  5. 4 łyżki mleka;
  6. Pęczek natki pietruszki;
  7. 1 łyżeczka majeranku;
  8. Sól;
  9. Pieprz;
  10. Olej do podsmażenia cebuli.
Dodatkowo:
  1. 8 jaj ugotowanych na twardo;
  2. Margaryna do wysmarowania keksówki.
























Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić (ale nie rumienić) na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  3. Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.
  4. W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć połowę przygotowanej masy mięsnej. Pośrodku wyłożonego mięsa, wzdłuż keksówki, zrobić niewielkie zagłębienie i ułożyć w nim jaja ugotowane na twardo tak, aby ich końcówki się ze sobą stykały. Tak ułożone jaja przykryć pozostałym mięsem, dokładnie upychając je po bokach.
  6. Piec w piekarniku rogrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 1 godzinę.
  7. Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.
  8. Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki np. o wymiarach 12x24 cm, wówczas pieczeń będzie wyższa, ale krótsza.
  2. Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.
  3. Pietruszkę można zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.
  4. Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
  5. Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka.
  6. Mleko dodawane do mięsa można zastąpić zimną wodą, słodką śmietanką czy bulionem.
Źródło przepisu: Dwie Chochelki.


wtorek, 22 października 2013

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą...
Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.
Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.
Pycha!

Składniki:
Ciasto na pierogi:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 surowe żółtka jaj;
  3. 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 125 ml gorącej wody;
  5. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. 500 g ziemniaków;
  2. 300 g serka topionego;
  3. 1 duża cebula;
  4. Sól;
  5. Pieprz;
  6. 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli.


Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na kremową masę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rogrzanym na patelni maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków i cebuli dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać na gładką masę.
  4. W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
  5. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
  6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi.
  7. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
  8. Podawać ciepłe, ewentulanie polane rozpuszczonym masłem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.
  3. Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
  4. Masło użyte do podsmażania cebuli można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.
  5. Ja użyłam serka topionego "Gouda" w kostkach, ale można również użyć serka o ulubionym smaku.
Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie.

























Czas na pierogi!

Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym

Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym...
Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego.
Całość o słodko-kwaśnym posmaku.
Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek.
Smakowity w towarzystwie krokietów.
Polecam!


Składniki:
  1. 1,5 kg czerwonych buraków;
  2. 2 liście laurowe;
  3. 5 ziaren ziela angielskiego;
  4. 1 łyżka majeranku;
  5. 125 ml domowej roboty soku malinowego;
  6. 2,5 litra zimnej wody;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 2 - 3 łyżki octu;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
  11. Ewentualnie łyżeczka białego cukru.

Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół.
  3. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie. 
  4. Następnie dodać ocet i odstawić barszcz na 3 - 4 godziny, aby nabrał koloru i smaku.
  5. Po upływie tego czasu barszcz dokładnie przecedzić i zagotować na małym ogniu.
  6. Następnie dodać sok malinowy, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie cukier i zagotować przez bardzo krótką chwilę (przez około 1 minutę). Zestawić z ognia.
  7. Podawać ciepły z uszkami lub krokietami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Sok malinowy domowej roboty można zastąpić kupnym syropem malinowym lub sokiem malinowym sprzedawanym w aptekach. Najważniejsze aby taki sok zawierał cukier, gdyż to on w połączeniu z octem zapewnia zupie słodko-kwaśny smak.
  2. W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.
  3. Zakwas można stać dłużej niż 3 - 4 godziny, np. całą noc.
  4. Z podanego przepisu wychodzi około 3 litrów barszczu.
  5. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może stracić kolor.
  6. Jest to idealny barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
  7. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażanesurówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.