Muffiny z masą krówkową...
Wyrośnięte, złociste ciasto.
A w środku słodka niespodzianka.
Pyszne kajmakowe nadzienie.
Idealny dodatek do herbaty!
Zapraszam na słodki poczęstunek!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 3 łyżki białego cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 2 jaja;
- 325 ml mleka;
- 125 ml oleju;
- 150 g gotowej masy krówkowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- W drugiej miseczce wymieszać ze sobą składniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej.
- Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników).
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem.
- Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 12 muffinek.
- Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
- Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
- W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Można użyć masy krówkowej tradycyjnej lub smakowej np. kakaowej czy orzechowej.
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką...
Plasterki ziemniaków. Zielone, różyczki brokuła.
Wędlina pokrojona w kostkę. Sos śmietanowo-cebulowy.
Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella.
A całość oprószona prażoną cebulką.
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 brokuł (waga około 500 g);
- 200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);
- 2 jaja ugotowane na twardo;
- 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 125 ml zimnej, przegotowanej wody;
- 1 surowe jajo;
- 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku;
- 150 g stratej mozzarelli;
- 2 czubate łyżki prażonej cebulki;
- Sól;
- Pieprz;
- Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Sposób przygotowania:
- Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i podzielić na różyczki.
- 2 jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
- Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obrać, pokroić w plastry.
- Wędlinę pokoroić w kostkę.
- Przygotować sos. W miseczce roztrzepać 1 surowe jajo, dodać śmietanę, zimną przegotowaną wodę i zupę cebulową i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Na jego dnie ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno pokrojonym jajkiem i wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).
- Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.
- Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.
- Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.
- Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.
Szybka zupa krem z brokułów...
Zielona, gęsta i smakowita zupa z brokułów.
O delikatnym aromacie czosnku.
Z dodatkiem rumianych grzanek.
Oprószona wiórkami parmezanu.
Idelana na jesienne dni!
Składniki:
- 1 kg brokułów;
- 1,5 litra bulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku);
- 2 łyżki masła;
- 3 ząbki czosnku;
- 125 ml letniego mleka;
- 40 g parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Grzanki:
- 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb pszenny) - o wadze około 140 g;
- 1,5 łyżki masła;
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować 1,5 litra wody. Do gotującej się wody dodać 1,5 łyżki ulubionej przyprawy do zupy (u mnie ziarenka smaku), zmiejszyć ogień i chwilę razem pogotować. Następnie zestawić tak przygotowany bulion z ognia.
- Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i pokroić w plastry.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- W drugim garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać pokrojone brokuły i przez chwilkę (około 1 minuty) je podsmażać stale mieszając.
- Podsmażone brokuły z czosnkiem zalać wcześniej przygotowanym bulionem i całość gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż brokuły będą miękkie. Tak przygotowaną zupę zestwić z ognia, aby lekko przestygła.
- Lekko przestudzoną zupę zblendować na gładki krem.
- Dodać letnie mleko, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
- Parmezan pociąć za pomocą tarki do sera na cieniutkie wiórki.
- W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb na grzanki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.
- Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
- Z podanych składników wychodzą 2 litry zupy.
- Zupę można ugotować na rosole domowej roboty, ale wówczas czas jej przygotowania się wydłuży (chyba, że posiada się 1,5 litra rosołu np. z dnia poprzedniego).
- Zamiast ulubionej przyprawy do zupy (vegeta, ziarenka smaku itp.) można użyć 3 kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy).
- Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.
- Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem.
- Zupa jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu, przy czym przez noc nieco gęstnieje.
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków...
Lekko chrzanowa zupa.
Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.
Z dodatkiem suszonych grzybów.
Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.
Idealna dla przeciwników gęstych zup.
Składniki:
- 1 mała marchewka;
- 1 mała pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 1 liść laurowy;
- 5 ziarenek ziela angielskiego;
- 4 ziarenka pieprzu;
- 2 ząbki czosnku;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 375 ml soku z kiszonych ogórków;
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka;
- 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały;
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 czubata łyżeczka majeranku;
- Pęczek natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
- Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;
- 700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek obrać.
- Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.
- Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy (po tym czasie powinna być już ugotowana).
- Następnie dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.
- Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torebki rozrobiony w 200 ml wody oraz sok z kiszonych ogórków, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i pokrojoną w plasterki, ugotowaną białą kiełbasę /opcjonalnie/ i wymieszać.
- Zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
- Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać barszczem i podawać.
- Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.
- Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych.
- Barszcz jest idealny dla osób nie lubiących gęstych zup. Pięknie prezentuje się i wyśmienicie smakuje w domowej roboty chlebku.
- Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały.
- Domowy zakwas na barszcz biały można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a barszcz biały Winiary - barszczem białym innej marki. Ja, gdy nie mam czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakwasie.
- Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.
Drożdżowe ślimaczki z budyniem...
Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe.
A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami.
Zakręcona pychota!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 50 g białego cukru;
- 100 g margaryny;
- 40 g świeżych drożdży;
- 2 jaja;
- 1 żółtko;
- 125 ml letniego mleka;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- Szczypta soli.
Nadzienie:
- 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie 2 po 40 g);
- 700 ml mleka;
- 100 g rodzynek.
Dodatkowo:
- Roztrzepane jajo do posmarowania ślimaczków.
Sposób przygotowania:
- Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym zmniejszyć ilość mleka do 700 ml. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu przemieszać. Do zimnego budyniu dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
- Margarynę rozpuścić i wystudzić.
- Do miski (u mnie misa od robota kuchennego) wsypać przesianą mąkę i sól. Wymieszać.
- Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać 125 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Do miski z mąką i solą dodać wyrośnięte drożdże, stopioną i wystudzoną margarynę, jaja, surowe żółtko, resztę białego cukru i cukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.
- Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
- Po upływie tego czasu posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem.
- Ślimaczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut, aż do zarumienienia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanego przepisu wychodzi około 15 drożdżówek.
- Można użyć budyniów o dowolnym smaku, a z dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować.
- Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu.
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%.
- Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem.
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami...
Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy.
O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku.
Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki.
Komu kromkę? Zapraszam!
Składniki:
- 650 g mąki pszennej;
- 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;
- 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki;
- 2 łyżeczki soli;
- 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami;
- 425 ml ciepłej wody;
- 7 g suchych drożdży.
Sposób przygotowania:
- Pomidory odsączyć z oliwy/oleju, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką (tak aby były nią całe oblepione).
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, oprószone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty), nadać mu owalny kształt i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.
- Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
- Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny). Kończę piec, gdy skórka jest rumiana.
- Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych.
- W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.
- Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry).
- W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego.
- Oprószenie pomidorów mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba.
Sałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem...
Aromat ugotowanej kaszy gryczanej.
Posmak wędzonego kurczaka.
Do tego ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por.
Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim.
Pycha!
Składnki:
- 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek);
- 300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka;
- 1/2 białej części pora;
- Puszka kukurydzy konserwowej;
- 3 jaja ugotowane na twardo;
- 3 łyżki majonezu;
- 2 łyżki jogurtu gerckiego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Por umyć, ouszyć i pokroić w cienkie krążki.
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę.
- Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Do miseczki przesypać wystudzoną, ugotowaną kaszę. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojonego pora, jajka i kurczaka i dokładnie wymieszać.
- Dodać majonez, jogurt grecki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.
- Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować zastępując go dodatkowymi łyżkami jogurtu.
- Por można zastąpić cebulą, a kurczaka np. kabanosami lub jakąś podwędzaną wędliną.
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem...
Pyszny domowy chleb o miękkim środku i chrupiącej skórce.
O pięknym aromacie suszonego estragonu.
Z dodatkiem zielonych oliwek.
Smakowity wyrób domowej piekarni!
Składniki:
- 650 g mąki pszennej;
- 50 g zielonych oliwek (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;
- 1 czubata łyżeczka estragonu.
- 2 łyżeczki soli;
- 2 łyżki oliwy/oleju;
- 425 ml ciepłej wody;
- 7 g suchych drożdży.
Sposób przygotowania:
- Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie plasterki i dokładnie oprószyć mąką (tak aby były nią całe oblepione).
- W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, oprószone oliwki, estragon, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty) i umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowany chleb posypać mąką po wierzchu i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.
- Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut (patrz uwagi do przepisu, punkt 1), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
- Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce.
Uwagi do przepisu:
- Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny).
- Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych.
- W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry). Zamiast używać keksówki można także uformułować bochenek i upiec go na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego.
- Oprószenie oliwek mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba.
Pieczeń rzymska z jajkami...
Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej.
Jajka na twardo ułożone w rzędzie.
I mnóstwo pietruszki.
Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń!
Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki);
- 3 średnie cebule;
- 1 duże, surowe jajo;
- 3 łyżki bułki tartej;
- 4 łyżki mleka;
- Pęczek natki pietruszki;
- 1 łyżeczka majeranku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do podsmażenia cebuli.
Dodatkowo:
- 8 jaj ugotowanych na twardo;
- Margaryna do wysmarowania keksówki.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić (ale nie rumienić) na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawić do przestygnięcia.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.
- W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć połowę przygotowanej masy mięsnej. Pośrodku wyłożonego mięsa, wzdłuż keksówki, zrobić niewielkie zagłębienie i ułożyć w nim jaja ugotowane na twardo tak, aby ich końcówki się ze sobą stykały. Tak ułożone jaja przykryć pozostałym mięsem, dokładnie upychając je po bokach.
- Piec w piekarniku rogrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 1 godzinę.
- Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.
- Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki np. o wymiarach 12x24 cm, wówczas pieczeń będzie wyższa, ale krótsza.
- Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.
- Pietruszkę można zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.
- Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
- Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka.
- Mleko dodawane do mięsa można zastąpić zimną wodą, słodką śmietanką czy bulionem.
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą...
Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.
Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.
Pycha!
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 2 surowe żółtka jaj;
- 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 125 ml gorącej wody;
- Szczypta soli.
- 500 g ziemniaków;
- 300 g serka topionego;
- 1 duża cebula;
- Sól;
- Pieprz;
- 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na kremową masę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rogrzanym na patelni maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.
- Do ziemniaków i cebuli dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać na gładką masę.
- W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi.
- Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
- Podawać ciepłe, ewentulanie polane rozpuszczonym masłem.
SMACZNEGO!
- Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.
- Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
- Masło użyte do podsmażania cebuli można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.
- Ja użyłam serka topionego "Gouda" w kostkach, ale można również użyć serka o ulubionym smaku.
Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie.
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym...
Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego.
Całość o słodko-kwaśnym posmaku.
Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek.
Smakowity w towarzystwie krokietów.
Polecam!
Składniki:
- 1,5 kg czerwonych buraków;
- 2 liście laurowe;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 1 łyżka majeranku;
- 125 ml domowej roboty soku malinowego;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 - 3 łyżki octu;
- Sól;
- Pieprz.
- Ewentualnie łyżeczka białego cukru.
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie.
- Następnie dodać ocet i odstawić barszcz na 3 - 4 godziny, aby nabrał koloru i smaku.
- Po upływie tego czasu barszcz dokładnie przecedzić i zagotować na małym ogniu.
- Następnie dodać sok malinowy, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie cukier i zagotować przez bardzo krótką chwilę (przez około 1 minutę). Zestawić z ognia.
- Podawać ciepły z uszkami lub krokietami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sok malinowy domowej roboty można zastąpić kupnym syropem malinowym lub sokiem malinowym sprzedawanym w aptekach. Najważniejsze aby taki sok zawierał cukier, gdyż to on w połączeniu z octem zapewnia zupie słodko-kwaśny smak.
- W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.
- Zakwas można stać dłużej niż 3 - 4 godziny, np. całą noc.
- Z podanego przepisu wychodzi około 3 litrów barszczu.
- Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może stracić kolor.
- Jest to idealny barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
- Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
>