wtorek, 4 marca 2014

Tarta farmerska

Tarta farmerska...
Złocisty spód z kruchego ciasta.
Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli.
Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną.
A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.
Pycha!
 Składniki:
Ciasto:
  1. 120 g mąki pszennej;
  2. 60 g margaryny;
  3. 1 żółtko jaja;
  4. 1 łyżka zimnej wody;
  5. Szczypta soli.
Farsz:
  1. 300 g białej kapusty;
  2. 250 g dobrej jakości kiełbasy;
  3. 1 cebula;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 2 jaja;
  7. 1/2 łyżeczki suszonego tymianku;
  8. 3 średnie ziemniaki;
  9. 2 łyżki oleju;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić.
  3. Ziemniaki w skórkach również wrzucić do gorącego, osolnego wrzątku i gotować przez 10 minut (ja gotowałam razem z kapustą). Odcedzić. Wystudzić. Obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
  6. Na rogrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.
  7. W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
  8. Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.
  9. Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.
  10. Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.
  11. Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku tymianku można zrezygnować.
  2. Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można oblepiać tartę do formy jego kawałkami, pamiętając o tym że ciasto powinno być cienkie.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.




2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >